Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.02.2019 08:01

Покроково про реформу митниці. Чого очікувати до квітня

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Митниця. Що буде з новим органом? Скільки українці заплатять за такий поділ? Коли він відбудеться та чи на користь він піде? Читайте нижче.

Наприкінці грудня 2018 року Кабмін схвалив Постанову про реорганізацію ДФС і запропонував поділити фіскалів на Державну податкову та Державну митну служби. Я вже коротко писав про те, як урядовці планують здійснити реформу, але сьогодні хотілось би окремо розібрати питання митниці.

Що буде з новим органом? Скільки українці заплатять за такий поділ? Коли він відбудеться та чи на користь він піде? Читайте нижче.

Коли?

Обіцяють, що усі центральні та регіональні підрозділи митниці буде реорганізовано у рамках нової структури до кінця квітня 2019 року. Але поки що на початку лютого якихось конкретних кроків зроблено ще не було.

Хто за кого несе відповідальність?

Нова митниця згідно з новим порядком буде підпорядковуватися Міністру фінансів України. При цьому багато власних підрозділів, які на сьогодні функціонують на митниці, будуть ліквідовані. Цікаво, чому на напряму Премєру?

За що буде відповідати новостворений орган?

Взагалі реформування ДФС спонукало уряд перетворити замкнутий і забюрократизований орган на дві окремі надважливі служби для України (митницю і податкову), які стануть більш технічними і будуть відповідати за якісний сервіс для громадян, бізнесу, інвесторів, а також візьмуть на себе забезпечення зборів і доходів до казни.

Хто зробить митницю такою?

До кінця квітня 2019 року відокремлена митниця має отримати керівника шляхом прозорого підбору. Він не просто буде відповідати за побудову і розвиток новоствореного органу, а й має створити принципово нову стратегію, аби новий орган працював не на переробках і прикладах старої митниці чи за принципами ДФС. Новий керівник повинен мати чітке уявлення про свої ключові задачі і знати, у якому напрямку розвиватись та які для цього потрібні інструменти. 

І на цьому шляху вже є труднощі, бо підбір керівника до новоствореної митниці хронологічно припадає на президентські вибори, які концентруватимуть на собі суспільно-політичну та медійну увагу. Тож тут всім нам варто не проґавити момент!

Що буде далі?

Ще у 2017 році було розроблено проект плану дій щодо реформування митниці, який планують реалізувати вже після розподілу та делегування деяких обов’язків митниці.

Планується, насамперед, гармонізувати та оптимізувати українське митне законодавство з митним законодавством ЄС. І це першочерговий план, бо законодавчою роботою митниця повинна зайнятися до 2020 року, це передбачено у тому числі Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Звісно, що ще одним важливим напрямком стане забезпечення співрозмірності санкцій за порушення митного законодавства з масштабом нанесеної та потенційної шкоди для держави. Бо на сьогодні це важливий момент для бізнесу, а особливо для тих, хто має справу з експортом.

Ну і, звісно, займуться удосконаленням процедур адміністративного оскарження рішень митних органів – це також крок на зустріч бізнесу. З тією ж метою обіцяють впровадження конкретних інструкцій для уникнення чиновницького свавілля. Для цього займуться удосконаленням порядку провадження у справах про порушення митних правил. Ну і як логічне продовження – посилення відповідальності працівників митниці, у тому числі за шкоду, нанесену третім особам. Для бізнесу цей нюанс буде як ніколи корисним та необхідним.

Ще одним важливим напрямком буде розвиток пост-митного контролю та митного аудиту. Це повинно статись завдяки реформуванню системи внутрішньої безпеки та внутрішнього аудиту.

Також запроваджується оновлена система KPI (як для керівників, так і для працівників, перегляд підходів до підбору кадрів, а також створення уніфікованої системи оцінки задоволення бізнесу роботою митних органів.

Але чи так все буде? Невідомо, бо така система реформування обіцялась ще у 2017-му. Наразі ж перед Міністерством фінансів стоїть задача скласти оновлений, а головне, реальний план реформування митниці.

Чи вдасться в такі короткі терміни? Не впевнений, але маю сподівання! Буду тримати вас в курсі найсвіжіших і найважливіших новин! Далі буде!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]