Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2012 11:44

Про нову редакцію правил

Кандидат філософських наук, доцент

Деякі погляди на нові правила

Без сумніву, закони і правила є для того, щоб їх виконувати. Але закони і правила повинні писатися таким чином, щоб не ущемляти законні, тим більше конституційні права тих, на кого вони поширюються. В цілому, нові Правила мають зважений і коректний характер. Проте, деякі положення виписані таким чином, що їх можна застосувати всупереч законним правам автора.

На що хочеться звернути увагу. Пунктом 4.2. проголошує: «4.2. Заборонені: дії, що порушують принципи моралі й етикету, вияву расової, національної, релігійної, мовної й ідеологічної нетерпимості, заклики до насильства, скинення легітимної влади (виділено мною) й інших висловлень, що порушують чинне законодавство, що ганьблять честь і гідність, що порушують права й захищені законом інтереси третіх осіб, а також дії, що мають непристойний або образливий характер; що порушують права громадян на приватне життя або публічний порядок».

На перший погляд все правильно. Але, якщо виходити з того, що комою в реченні розділяються думки, що мають самостійне значення, то «заклики» «до насильства» ніяким чином не можна  читати як заклики до легітимного  «скинення легітимної влади». Кожен з нас має конституційне право на формування і зміну (скинення) легітимної влади. Оцінка легітимної влади і заклики до її легітимної зміни є нормою будь-якого демократичного суспільства, про що записано і в Українській Конституції. Тому Правило повинне звучати; «…, заклики до насильства, НАСИЛЬНИЦЬКОГО скинення легітимної влади…».

Не можна забувати історичну думку французьких просвітників про те, що влада – це нічний сторож, якого наймає суспільство для виконання визначених суспільством повноважень. Якщо цей «сторож» не достатньо добросовісно і ефективно виконує   свої обов’язки, то суспільство його проганяє і наймає нового. Звичайно, не насильницьким, а таким же легітимним чином. Тому робити критичні зауваження на адресу цього «сторожа» і попереджати його про можливі наслідки поганої роботи не тільки право, а й обов’язок громадян. Наголошую: це не формальність, а основоположна суть взаємовідносин громадян і влади.

І ще одне положення Правил, яке заперечує арифметичне правило, що від перестановки складників сума не міняється. В пункті 4.4. читаємо: «4.4. Неприпустимі висловлення, що ганьблять ділову репутацію «Інформаційного агентства «ЛІГАБізнесІнформ», а також бездоказові висловлення, що зачіпають ділову репутацію інших компаній і організацій». Тут місце слова «бездоказово» повинне стосуватися і ділової репутації Агентства і інших висловлювань. Тому Правило повинне звучати   «…що бездоказово ганьблять…» і далі по тексту. Така постановка засвідчить, що Агентство не привласнює статус недоторканності, а готове вислухати зауваження і на свою адресу, якщо для цього є необхідні докази і аргументи. Така постановка проблеми захистить саме Агентство від дій, що ганьблять його ділову репутацію.

В цілому, нагадування про правила поведінки річ потрібна, бо не секрет, що дехто іноді про них забуває. А при підготовці будь-яких правил не тільки Агентству, а й усім, хто займається цією непростою справою, треба усвідомлювати, що, як у фразі «казнить нельзя помиловать» від коми залежить судьба людини, так і в Законах і правилах вона може визначати багато чого.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]