Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.01.2012 15:55

Заплатив штраф - гаси кредит достроково

Міністр юстиції України (2014-2019)

Після фінансової кризи 2009-2010 років, коли населення практично не брало кредитів, 2011 рік став періодом «відлиги» - обсяги споживчого кредитування суттєво зросли.


Станом на сьогодні кожен п’ятий українець має банківський кредит, проте кожен десятий позичальник не повертає і не збирається повертати власний борг. І лише 3% боржників в минулому році погасили взяті кредити достроково. За таких обставин, коли рівень проблемної заборгованості українців перед комерційними банками становить від 35 до 40%, логічним кроком покращення ситуації мало б стати певне заохочення населення для дострокового повернення боргів. Проте дії чинної влади не мають нічого спільного ні з банальною логікою, ані з примітивним здоровим глуздом. Українські можновладці на законодавчому рівні планують запровадити штрафи у разі дострокового повернення споживчого кредиту.
Так, 14 грудня 2011 року  депутат від Партії регіонів Юрій Полунєєв зареєстрував в парламенті законопроект про споживче кредитування (№ 9593). Статтею 19 цього проекту закону передбачено, що у разі дострокового повернення споживчого кредиту споживач повинен буде сплатити кредитодавцю компенсацію. Її розмір становитиме 0,5% від суми достроково повернутої частини кредиту, якщо термін між датою дострокового повернення та визначеною договором датою припинення договору не перевищує одного року, та 1% у випадку, якщо зазначений термін перевищує один рік. Мова йде майже про всі типи роздрібного кредитування: від іпотеки до дрібних кредитів на побутові потреби.
Запровадження подібної норми буде вигідне лише для однієї сторони кредитних відносин – для кредиторів, тоді як звичайні українці відчують черговий удар по власним гаманцям. Відповідь на запитання: Навіщо захищати і так надзахищених? – знає хіба що чинна влада. Адже минуло вже більше року як можновладці закріпили роль цапа-відбивайла за українським народом.
Давайте розглянемо законопроект № 9593 на конкретному прикладі. Приміром, Ви взяли споживчий кредит у сумі 10 тисяч гривень на купівлю побутової техніки, а через 2 місяці забажаєте достроково повернути решту кредиту у сумі 8 тисяч гривень. У такому разі Вам доведеться додатково сплатити «компенсацію» в розмірі 40 гривень. У багатьох у цій ситуації виникне слушне запитання: чому я, сплативши при отриманні кредиту відповідну комісію та повернувши достроково банку весь кредит,  повинен додатково сплачувати ще якусь компенсацію? Відповіді на це запитання у проекті закону немає.
Нагадаю, чинний закон про захист прав споживачів у статті 11 передбачає заборону кредитодавцю встановлювати споживачу будь-яку додаткову плату, пов'язану з достроковим поверненням споживчого кредиту. Умова договору про надання споживчого кредиту, яка передбачає сплату споживачем будь-якої додаткової плати у разі дострокового повернення споживчого кредиту, є нікчемною.
Однак, можновладці суттєво не переймаються такими обмеженнями. А щоб у майбутньому не виникало додаткових запитань, законопроектом № 9593 зазначену статтю 11 із чинного закону планується взагалі виключити.
 





Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]