Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2011 11:40

Квартплату збільшать за рахунок … балконів

Міністр юстиції України (2014-2019)

Мінімальна заробітна плата на початок наступного року становитиме 1073 гривні, а мінімальна пенсія – 822 гривні. Такі показники проекту Державного бюджету на 2012 рік. Проте, зростання мінімальних соціальних стандартів на 30-50 гривень аж ніяк не покращить


Окрім стрімкого здорожчання продуктів та ліків, на кишені простих громадян з року в рік зазіхають можновладці. Так, їхня чергова ініціатива щодо внесення змін до Житлового кодексу підвищить розмір квартплати. Адже із наступного року площа балконів більшості українців обраховуватиметься за збільшеними коефіцієнтами.
В середині жовтня цього року парламентарі ухвалили закон про внесення змін до Житлового кодексу щодо визначення житлової та загальної площ об'єкту житлової нерухомості (реєстраційний №8203). Даним законом встановлювався порядок визначення розміру балконів, веранд, лоджій з урахуванням коефіцієнтів, що затверджуються центральним органом у сфері житлової політики. Тоді Президент наклав своє вето на цей закон та зауважив, що такі коефіцієнти мають бути встановлені на рівні закону. З першого погляду, слушне та абсолютно виправдане зауваження. Проте, в результаті маємо чергову антинародну ініціативу чинного Президента - очільник підготував власні пропозиції до закону, які й були підтримані депутатами на минулому пленарному тижні – 18 листопада 2011 року.
Новоприйняті зміни до Житлового кодексу передбачають, що до загальної площі квартири зараховується площа лоджій, балконів, веранд і терас з урахуванням таких коефіцієнтів: для балконів і терас 0,3; для лоджій 0,5; засклених балконів 0,8; веранд, засклених лоджій і холодильних комор 1,0.
Проте, тут треба зауважити: відповідно до чинної Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації нерухомого майна коефіцієнт 0,8 щодо засклених балконів підлягає застосуванню лише при підрахунку площ квартир або гуртожитків, які були збудовані або реконструйовані після 01.01.2006. Тільки от більша частина житлового фонду країни була збудована набагато раніше 2006 року, а тому у таких випадках при визначенні площі балкону повинен застосовуватися коефіцієнт 0,3.
Наслідок зміненого Житлового кодексу відчує на собі кожен другий українець – площа квартир буде перерахована для всіх громадян, які засклили власні балкони. З першого погляду, збільшення коефіцієнта на 0,5 – не надто суттєва зміна. Проте, для 26 мільйонів українців, які нині живуть за межею бідності, здорожчання квартплати на 50-60 гривень щомісяця стане сильним ударом по сімейному бюджету.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]