Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2012 18:22

Аерофіліал АП або Президент роздаватиме вказівки з повітря?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Минулого місяця у Верховній Раді був зареєстрований черговий провладний законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік".


Минулого місяця у Верховній Раді був зареєстрований черговий провладний законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік". Його долю парламентарі мають вирішити вже завтра. Фактично цим документом депутати пропонують виділити додаткове фінансування на закупівлю нового телекомунікаційного обладнання для президента. І - не багато не мало – 232 мільйона гривень.

Так, документом передбачається збільшення видатків Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації. Зокрема, більшу частину суми – 220 мільйонів гривень – планується витратити на придбання та встановлення спеціального обладнання для розгортання телекомунікаційної мережі спеціального призначення, а простіше кажучи – для спецзв’язку очільника із регіонами. Ще 8,5 мільйонів гривень підуть на авансування робіт з виробництва пультів прямого спецзв’язку. Решту 3,1 мільйона витратять на модернізацію системи супутникового зв’язку … на літаку Президента. Останній пункт викликає найбільший подив. Невже, задля особистої безпеки чинний очільник планує, так би мовити, підняти власний кабінет у повітря? У такому разі незабаром авіазатори стануть для України таким же звичним явищем, як ранкові та вечірні автокорки по маршрутам слідування Президента. 

Інакше необхідність фінансування такого проекту пояснити не можна. Адже подібна наземна мережа спецзв’язку функціонує в Україні ще з часів Радянського Союзу та вже кілька разів була осучаснена за часи незалежності. Тим часом «витягування» з держбюджету додаткових досить значних коштів, яких нині і так бракує, може стати для країни непідйомним тягарем. Про це красномовно свідчить цьогорічний дефіцит бюджету – лише за вісім місяців 2012 року він сягнув досі небачених показників і нині становить 16,5 мільярдів гривень. Тобто, утричі більше, ніж у аналогічний період минулого року.

Замість того, щоб почати економити на собі, чинна влада навпаки витрушує із держбюджету останні копійки на нікому, окрім неї, непотрібні проекти. А от вихід із такої ситуації вбачає виключно у ще більшому заганянні країни у боргову яму. Так, в останньому кварталі цього року уряд планує додатково випустити облігацій державної позики на загальну суму близько 7 мільярдів гривень. А вже в 2013 році лише за попередніми прогнозами влада планує додатково запозичити 116 мільярдів гривень.

Наслідок таких дій не забариться – ріст державного боргу неодмінно призведе до зростання рівня інфляції в країні. Якщо ж врахувати ще й те, що цього року лише за офіційними даними інфляція тримається на рівні 7,9%, то можна лише з острахом здогадуватися, яким буде її рівень у наступному і як це вдарить по кишеням звичайних українців. Зате Президент матиме змогу керувати країною з повітря.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]