Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2021 16:59

Один зі способів управління арештованими активами можуть зруйнувати

Колишній заступник голови АРМА, адвокат

Народні депутати зробили крок до унеможливлення збереження вартості арештованого майна.

Народні депутати прийняли у першому читанні законопроєкт (5141),  який у поточній редакції, серед іншого, руйнує одну з базових функцій АРМА – функцію реалізації арештованого майна на відкритих торгах.

Для запобігання поширенню некоректної інформації АРМА звертає увагу громадськості та ЗМІ на принципові нюанси:

1)Мова не йде про реалізацію конфіскату, адже до АРМА практично не передаються активи (1 актив за весь час), щодо яких є вирок суду про конфіскацію. Натомість АРМА в основному управляє майном, на яке накладено арешт і стосовно якого ще немає остаточного вироку суду. При цьому реалізація майна на стадії арешту є визнаним європейським та світовим інструментом збереження вартості такого майна – завдяки капіталізації отриманих від продажу коштів на банківських рахунках.

2)В ухваленому законопроєкті йдеться не просто про рішення суду як підставу для реалізації АРМА майна,  а про можливість реалізації тільки після остаточного вироку суду. Зважаючи на кількість таких вироків, можна впевнено стверджувати, що АРМА на практиці взагалі не зможе зберігати вартість майна шляхом його реалізації. А подібних активів в управлінні Агентства більше половини.

Водночас альтернативний законопроєкт (5141-1), на відміну від прийнятого за основу, передбачав можливість реалізації майна якраз на основі рішення суду, тобто лише суд міг би визначати,  чи має АРМА право реалізувати арештований актив. Цей підхід позбавляв Агентство дискреційних повноважень обирати спосіб управління активами, але не руйнував функцію реалізації шляхом її прив’язки до остаточних вироків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]