Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2021 12:30

Як сформувати власний дизайн-виклик у системі охорони здоров'я?

Засновник, генеральний директор компаній "IN WHITE" і "Люди в білому"

Дизайн у медичній сфері - це не тільки “вау-ефект” і продаж емоцій, скільки пошук нових рішень у галузі, де центральним є здоров'я та життя людей.

Світ потребує ефективності в усіх сферах нашого життя: від планування дня до розробки нової моделі медичного одягу. Для того, щоб ефективність справді існувала треба знаходити цікаві та незвичні підходи до роботи. Одним з таких підходів є “Дизайн-мислення“. Він може не тільки дивувати, але й удосконалювати досвід та змінювати систему відносин.

Загалом, що таке дизайн–мислення, та чому воно так потрібно медицині? 

Дизайн-мислення -  це підхід до генерування творчих ідей. Він формується на дизайн-процесі, принципом якого є людиноцентричний фокус до проектування медичних продуктів та послуг. На перше місце виносяться потреби та побажання людини, які підкріплюються креативним вирішенням. На прикладах і тематичних дослідженнях – від упаковки ліків до планування кабінетів до пристроїв для ранньої діагностики раку молочної залози – демонструється дієвість дизайн-мислення у сфері.

Через те, що система базується на звичних принципах роботи більшість не вважають систему охорони здоров'я місцем для творчості. Але це може надихати лікарів на нові креативні підходи, за для будування нової культури здоров'я та проєктувати нову українську медицину.

Якщо говорити про впровадження власного дизайн-виклику у свою клініку, то зробити це досить просто. Умовно, його можна розділити на 3 етапи: спостереження, уявлення та створення. Спостереження, воно і пізнання, грає ключову роль у формуванні. Уявлення допомагає в розвитку креативного світогляду, а створення - вивести медицину на новий рівень. Загалом, можна виділити 6 факторів, які допоможуть сформувати власний дизайн-виклик в своєму медичному закладі. 

Досвід пацієнта

Щороку в нашій країні мільйони людей отримують неправильний діагноз чи взагалі його не отримують. Вагомою частиною цього є погана комунікація. Щоб змінити цю статистику спробуйте уявити себе на місці пацієнта. Пройдіть увесь шлях: від запису на прийом, до обговорення з лікарем статусу коду. Це допоможе повноцінно зануритися в розуміння зручності та якості системи роботи вашого медичного закладу. 

Переосмислення продуктів

Переосмислення продуктів є базовою частиною впровадження дизайн-мислення. Спробуйте подивитися на звичні речі іншим оком. Якщо відчуваєте, що системі чогось не вистачає - змінюєте. Робіть виклики особисто собі. Такий аналіз стане величезним поштовхом для змін.

Дизайн простору

Взаємодія з системою охорони здоров'я має бути приємною для пацієнтів, доглядальників та медперсоналу. Дизайн має повністю відповідати потребам споживачів та бути комфортним для кожного. Для відчуття командної співпраці у лікарів має бути простір для творчості та обговорення спільних думок. Звичайно, коли ми чуємо слово “творчість”, то уявляємо художника чи артиста. Але такі простори важливі для лікарів так само, як для художників. Такі середовища заохотят творити, створювати та генерувати нові ідеї. 

Уявлення майбутнього

Працювати на випередження – уявить медицину через 50 років. Яка вона? Що змінилося? Що потрібно для цих змін? Порадьтеся з колегами, якою вони бачать вашу клініку через роки? Обговоріть усі ці теми та почніть рости вже сьогодні.

Інклюзивний дизайн

Кожного дня в клініки звертаються люди з інвалідністю. Дізнайтеся, чи зручно їм користуватися бордюрами, сходами чм громадським транспортом поруч з вашим закладом, Подивіться на речі очима людей, що живуть з інвалідністю чи хронічними захворюванням, які обмежують свободу пересування. Спостерігайте й прислухайтеся до проблем, з якими їм доводиться давати раду щодня. 

Пошук аналогового натхнення

Як я вже говорив, в дизайн-процесі треба вміти спостерігати. Спробуйте знайти натхнення у сферах за межами охорони здоров'я. Це може бути прогулянка Хрещатиком, улюблене кіно чи ресторан. Шукайте натхнення в звичних для вас речах, які приносять вам радість. Подібний метод допоможе краще сфокусуватися на дійсності та обрати найкращий шлях для вашого медичного закладу.

Дизайн-мислення - це чудова інноваційна практика, яка виводить продукти, середовища та робочі процеси на новий рівень. Його треба почати практикувати якомога більше: в лікарнях, в медичних закладах освіти чи на підготовчих курсах студентів. Подібні курси допоможуть отримати більше навичок спостереження, уявлення та здійснення, що активує нашу творчу діяльність. 

Важливо пам'ятати, що ми працюємо для людей та їх комфорту. Власний дизайн-виклик допоможе ще більше сфокусуватися на потребах людей, та допомогти з їх вирішенням. Для цього треба навчитися уявляти, допомагати та шукати натхнення у буденному!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]