Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2021 15:13

Гарний сервіс – запорука успіху

Засновник, генеральний директор компаній "IN WHITE" і "Люди в білому"

Що таке гарний сервіс і на які аспекти треба звернути увагу в першу чергу.

Ще 15 – 20 років тому в медичній галузі єдиним важливим критерієм був професіоналізм лікарів. Часи змінилися й тепер якісною роботою фахівців нікого не вразиш, а от гарним сервісом можна. Кожна деталь, навіть найменша, важлива. З цих деталей і складається враження клієнта про бренд, роботу співробітників, і, якщо все добре, з'являється бажання звернутися до компанії знову. 

В Україні над цим аспектом замислилися нещодавно. Проблема сервісу стосується не тільки державних закладів, а й приватних зокрема. В Радянському Союзі було нормою відправляти пацієнта за стосом довідок, не дотримуватися етики спілкування й у цілому ставитися зневажливо, адже конкуренції альтернативних закладів в принципі не було. Натепер, ринок медичних послуг став різноманітним і щоб утримати клієнтів, важливо не тільки мати в штаті професійних лікарів, а й сервісний персонал. 

Я замислився над цим аспектом, коли сам зіштовхнувся з поганим ставленням до своєї дружини під час ведення вагітності – професійний лікар приватної клініки, до якого ми звернулися виявився зовсім не клієнтоорієнтованим в процесі спілкування. Та як власник бізнесу я взяв відповідальність, змінити ринок послуг у медичній галузі, й у своїй компанії зокрема.

А зараз вдумайтеся у визначення терміну клієнтоорієнтованість. Це здатність організації отримувати додатковий прибуток коштом глибокого розуміння й ефективного задоволення потреб клієнтів. Клієнтоорієнтованість – це інструмент, який дозволяє вам отримувати лояльних клієнтів і їх відношення. Тобто гарний сервіс гарантує вам стабільний потік клієнтів. Ба більше люди охочіше вірять порадам, ніж рекламі. Опитування показують, що знайомим в ситуаціях прийняття рішення про купівлю того чи іншого товару або послуги довіряють вдвічі-втричі більше людям, ніж рекламі або офіційним представникам компаній. 

Як працює якісний сервіс нам ще належить розібратися, а у вступній частині пропоную з’ясувати що таке гарний сервіс і на які аспекти треба звернути увагу в першу чергу. 

Довіра 

Клієнтам важливо довіряти фахівцеві й бути впевненими, що все пройде на вищому рівні, особливо в медичній галузі, адже людина довіряє найважливіше – власне здоров’я. Спеціаліст має знати свою справу, свій продукт, розбиратися в послугах, що надаються. 

Розв'язання питань клієнта 

Клієнт приходить із запитом, який має вирішити компанія. Нікому не цікаво довго та нудно ходити від одного кабінету до іншого, якщо в межах клієнтського досвіду можна зменшити кількість кроків, то це краще зробити. Сьогодні, коли ритм життя прискорився, люди бажають отримати тут і зраз, без довгих черг і очікування під дверима. 

Зрозумілість і прозорість 

Клієнтам важливо розуміти, що буде далі, для чого все це, коли це скінчитися і чим, тому що нерозуміння або незнання – це привід для недовіри. Хороший спеціаліст висвітлює кожен свій крок при розв'язанні питання. Він знає, що сказати й зробити та завжди веде клієнта за собою. 

Діалог 

Спілкування має бути зрозумілим клієнту – тож не слід жонглювати складними термінами. Занадто великий потік інформації збиває з пантелику. Людина моє отримати вичерпну інформацію та ясні відповіді на запитання. 

Здатність приймати рішення 

Хороший спеціаліст вміє приймати рішення в інтересах людини. Клієнти цінують, коли фахівець бере на себе відповідальність за прийняті рішення, супроводжує і допомагає. Клієнт може не знати, що входить в послугу, тонкощі всього процесу та особливості оформлення. Тому споживачі цінують роботу за принципом «одного вікна».

Основною ідеєю є скорочення кількості співробітників, які спілкуються з клієнтом в процесі прийняття та обробки його замовлення, що і відбивається в назві принципу: клієнт приходить в «одне вікно» на будь-якому етапі спілкування з компанією, будь то передача документів, отримання довідки або будь-який інший вид взаємодії. 

Принцип «одного вікна» економить як час очікування людини, так і гроші на утримання додаткових співробітників. Але для ефективного впровадження цього принципу потрібне спрощення бюрократичних процедур, поліпшення комп'ютеризації бізнес-процесів, прискорення взаємодії між відділами компанії, а також додаткове навчання її співробітників. 

Постійні послуги 

Нікому не подобається кожного разу шукати нового фахівця або підрядника, навпаки – всі прагнуть постійно взаємодіяти з одним брендом, з одним фахівцем. 

Отримання позитивних емоцій від сервісу 

Саме за наявністю цього почуття визначається, вдала була послуг чи ні. Клієнти хочуть отримати позитивний емоційний заряд, коли витрачають гроші. Важливим є позитивне сприйняття на кожному кроці взаємодії клієнта з сервісом, адже саме так формується цілісне гарне враження про бренд.

Ці критерії можуть здаватися легкими в теорії, але на практиці запровадити їх в роботу компанії буває вкрай важко. Кожен член команди від прибиральника до головного лікаря має розділяти цінності та інтереси бренду. Про те, як сформувати клієнтоорієнтований колектив, я розкажу в наступному матеріалі. Адже це велика та важлива тема.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]