Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2023 10:42

Реєстрація та подання ПДВ, VIES, MOSS у Великобританії та на Кіпрі

Юрист, менеджер з розвитку бізнесу міжнародної консалтингової компанії Lextensio

Податок на додану вартість (ПДВ) є одним із ключових інструментів оподаткування в більшості країн світу

Податок на додану вартість (ПДВ) є одним із ключових інструментів оподаткування в більшості країн світу, в тому числі і в Європейському Союзі. Цей податок є загальною системою оподаткування споживчих товарів та послуг, відображаючи прибуток доданий кожним етапом виробничого та торговельного ланцюга.

Просто купуючи товари в магазині, кожен з нас майже щодня є платником ПДВ. А от більшість власників бізнесу ще й доволі часто чують такі поняття як VIES та MOSS, не до кінця розуміючи що вони означають насправді.

Річ у тому, що контроль за правильною сплатою ПДВ є важливим завданням для забезпечення фінансової стійкості країни та уникнення податкових зловживань. Для ефективного моніторингу платників ПДВ та зменшення можливості податкових шахрайст чи ухилення від сплати податку були розроблені дві ключові системи: VIES та MOSS.

Тож, в даній статті ми розглянемо що таке ПДВ, VIES, MOSS та з чим їх їсти.

Почнемо з найпростішого, податку на додану вартість (ПДВ).

ПДВ (VAT) – це непрямий податок, сума якого включена у вартість товару чи послуги, який сплачується під час купівлі споживачем товару (послуги), а продавець, у свою чергу, сплачує цей податок державі.

Для того, аби стати платником ПДВ потрібна відповідна реєстрація та номер ПДВ.

Реєстрація платником ПДВ може бути як добровільною, так і обов’язковою для компаній, чий товарообіг перевищує встановлений тою чи іншою державою податковий поріг.

Для прикладу, британські компанії зобов’язані зареєструватися платником ПДВ у HMRC (податкова Великобританії), якщо їх товарообіг перевищує 85 000 фунтів стерлингів. Стандартна ставка ПДВ у Великобританії складає 20%, а знижені 5% та 0% .

А от на Кіпрі Обов'язкова реєстрація на VAT настає при наявності одного з критеріїв:

· загальний обсяг оподатковуваних постачань перевищує 15,600 EUR;

· загальний обсяг оподатковуваних закупівель перевищує 10,252 EUR;

· з початку календарного року обсяг дистанційного продажу, особам, які проживають в ЄС та не зареєстровані на VAT, перевищив 35 000 EUR.

Стандартна ставка ПДВ на Кіпрі становить 19%, а знижені ставки становлять 5% і 9%.

А що таке номер ПДВ та як його отримати?

Номер ПДВ - це унікальний номер, що ідентифікує оподатковувану фізичну або юридичну особу, яка зареєстрована з метою оподаткування ПДВ.

Після отримання номеру ПДВ, ви станете платником даного податку і будете зобов’язані готувати та подавати декларації до відповідного податкового органу країни вашої реєстрації.

З ПДВ розібрались, тепер розглянемо що таке той VIES.

VIES (VAT Information Exchange System) – це особлива система обміну інформацією між країнами ЄС щодо ПДВ (VAT), яку використовують для пошуку та перевірки на дійсність номеру VAT, котрий був виданий у одній з країн ЄС.

Також, дана система допомагає контролювати потік товарів і послуг усередині ЄС з відстежуванням можливих порушень.

Таким чином, деякі компанії з ЄС мають зареєструватися не тільки платником ПДВ, а й в системі VIES. До того ж, окрім звітності з ПДВ, компанії мають також щомісячно подавати звіти VIES (VIES-декларації). Порогу для реєстрації на VIES не існує.

Таким чином, якщо Ви кіпрський постачальник, що надає послуги платнику ПДВ в іншій державі-члені ЄС (і ПДВ виникає саме в цій державі-члені ЄС), то Ви маєте зареєструватися на Кіпрі на VIES, аби задекларувати там дану операцію.

Після реєстрації у вас виникає також обовʼязок щомісячно подавати VIES-декларації (в яких мають бути зазначені ПДВ номери усіх ваших клієнтів з ЄС за звітний період, а також показана вартість товарів або послуг, проданих даним клієнтам за цей період).

Куди подавати декларації?

Для прикладу, на Кіпрі VIES-декларації подаються через Cyprus Tax Department, а ПДВ номер кіпрської компанії можна перевірити через систему VIES. Говорячи про Великобританію, то після її виходу зі складу ЄС, перевірити актуальність ПДВ номеру компанії з даної країни можна лише через нову онлайн-службу від HMRC під назвою «Check a UK VAT number».

З VIES наче зрозуміло, а що тоді означає MOSS?

VAT MOSS (VAT Mini One Stop Shop) — це електронна система реєстрації, обліку та сплати ПДВ країнами, що надають певні цифрові послуги (telecommunication, broadcasting, e-services) споживачам у ЄС.

Реєстрація на VAT MOSS можлива за двома схемами: Union VAT MOSS - для компаній, що базуються в ЄС, та Non-Union VAT MOSS - для компаній, розташованих за межами ЄС (включаючи Великобританію з 1 січня 2021 р.).

Щоб скористатися схемою Union VAT MOSS, ваш бізнес повинен:

- базуватися в ЄС або бути компанією за межами ЄС із постійним представництвом у ЄС;

- бути зареєстрованим платником ПДВ;

- надавати цифрові послуги клієнтам у ЄС.

Щоб скористатися схемою Non-Union VAT MOSS, ваш бізнес повинен:

- перебувати за межами ЄС;

- не мати постійних чи комерційних представництв у ЄС;

- надавати цифрові послуги клієнтам з ЄС.

Саме VAT MOSS система дає змогу компаніям уникнути реєстрації на ПДВ у кожній з країн ЄС, де знаходяться її клієнти. Такій компанії потрібно зареєструватися лише в одній країні та електронно подавати щоквартальні декларації.

У декларації мають бути відображені загальний оборот компанії та загальна сума VAT, яка підлягає сплаті з усіх клієнтів, яким компанія здійснювала постачання.

Окрім того, компанія повинна нараховувати ПДВ до сплати не за ставкою країни, де вона сама зареєстрована на ПДВ, а за ставкою країни місцезнаходження одержувача послуги. Таким чином, місцем постачання послуг є країна місцезнаходження покупця.

Після того, як компанія буде зареєстрована для цілей ПДВ через VAT MOSS, система передасть інформацію про сплату VAT в усі країни, в які компанія здійснює поставки.

Для прикладу, якщо ви зареєстровані на VAT у Великобританії та надали клієнту з Кіпру послугу хостингу сайту на суму £1000, то ви маєте додати до свого інвойсу £190, а не £200 (так як VAT ставка на Кіпрі 19%). Загальна сума інвойсу становитиме £1119 фунтів стерлінгів, а £190 буде включено до вашої декларації VAT MOSS. Таким чином, HMRC заплатить £190 податковим органам Кіпру.

Отже, в даній статті ми розглянули що таке ПДВ, VIES та MOSS. Для того, аби визначити чи потрібно вашому бізнесу реєструватися в одній із вищенаведених систем, вам потрібно чітко розуміти де саме буде розташований ваш бізнес, ваш очікуваний товарообіг, які послуги ви надаватимете своїм клієнтам та місцезнаходження останніх. Перед початком ведення бізнесу, ми наполегливо рекомендуємо проконсультуватися з досвідченим юристом, аби оптимізувати свій бізнес та зменшити податковий тягар.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]