Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.03.2024 10:06

5 ситуацій, коли не варто приймати поспішних рішень про звільнення

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Усі іноді втомлюються від роботи, а в голові у нас час від часу можуть з'являтися думки про звільнення.

Але це далеко не завжди означає, що потрібно бігти до свого керівника та писати заяву. У статті розповім про 5 ситуацій, які говорять про те, що навіть якщо ви зараз почуваєте себе погано, звільнятися ще рано.

Ситуація 1: ви втомилися

Важкий тиждень, місяць або кінець року, коли потрібно все встигнути — виснажують і вибивають із продуктивного ритму життя. Звичайно, якщо ви працюєте в такому темпі регулярно, існує ризик вигоріти та остаточно втратити інтерес до роботи. Але якщо це лише період — спробуйте взяти відпустку або кілька вихідних. 

Після відпочинку прислухайтеся до себе — вам хочеться повернутися до роботи чи все-таки ні? Якщо після відпустки ви зрозумієте, що досі змушуєте себе йти до офісу, дійсно варто задуматися про зміну компанії. Але якщо ви сумуватимете за колективом та своїми обов'язками, значить, це була просто втома.

Ситуація 2: хочеться більшого

Я стикався з такими ситуаціями зі своїми підлеглими. Наприклад, у нас у компанії працював кілька років один талановитий співробітник — хороший член команди, який знає багато бізнес-інструментів. У якийсь момент він прийшов до мене та сказав, що хоче звільнитися, оскільки планує стати мільярдером і знає, як це зробити. Я підписав папери про розірвання договору та поцікавився його бізнес-планом. 

На жаль, те, що він розповів, було дуже далеко від реалістичного плану. Це був скоріше намір — що, звісно, теж дуже чудово, адже в основі будь-якого досягнення лежить мрія. Але в підсумку хлопець мільярдером не став — він створив невеликий бізнес, але малоймовірно, що зараз заробляє більше, ніж заробляв у нашій компанії. 

Коли я згадую цю історію, розумію одну річ — дійсно, дуже важливо йти за своєю мрією, але якщо до неї не прикладається зрозумілий бізнес-план з чіткими кроками, то швидше за все, не варто поспішати зі звільненням. Важливо розуміти, що кидатися в пучину підприємництва варто лише, якщо ви впевнені у своїх діях.

Ситуація 3: у бізнесі настали важкі часи

Коли в компанії все нормально, зарплату платять вчасно і немає перевантажень — у ній легко працювати. Але з настанням важких часів, бажання звільнитися зростає. Але я б не рекомендував із цим поспішати, адже якщо важкі часи приходять, то приходять у цілі індустрії. Тому, спробувавши стрибнути з одного корабля, що тоне, ви скоріше за все перескочите на інший такий самий. 

При цьому я розумію, що компанії бувають різні. У деяких з них важкі часи ніколи не закінчуються. У таких ситуаціях криза — це лише виправдання для некомпетентних власників та керівників. Якщо в компанії відсутній який-небудь важливий бізнес-інструмент, вона навряд буде працювати нормально.

Ситуація 4: ви не ладите з колегами

Коли в компанії не побудована якісна комунікація, будь-які негативні події можуть призвести до непорозумінь та сварок. З часом вони накопичуються як сніжний ком, і співробітників починає пригнічувати емоційно нездорове середовище. 

У таких випадках моя порада — обговорення проблеми з колегами. Я був свідком ситуацій, коли керівник через свою грубу манеру спілкування, погано ставився до своїх підлеглих. І на моїх очах один зі співробітників поставив йому питання: «Чому ви спілкуєтеся зі мною в такій манері? Мене це засмучує, я вважаю це не екологічним та думаю про звільнення». Керівник у цей момент просто змінився в обличчі. 

Погані манери та звички так працюють — людина їх просто не помічає, але коли їй на це вказують, вона замислюється. Тому якщо ви відчуваєте негативний емоційний фон у компанії, не поспішайте звільнятися, спробуйте поговорити з колегами — чесно та відкрито.

Ситуація 5: ви любите свою роботу

У ефективного спеціаліста завжди є багато пропозицій від конкурентів. Йому можуть пропонувати вищу зарплату, комфортні умови, сучасний офіс та так далі. Але важливо розуміти, що ми проводимо на роботі третину життя. А якість нашого життя безпосередньо залежить від того, наскільки нам подобається те, що ми робимо. Міняти улюблену роботу на ту, де платять на 20% більше — не завжди гарна ідея.

Перед тим, як прийняти рішення про звільнення, подумайте про кілька речей:

Наскільки сильно ви любите свою роботу;

Чи добрі відносини всередині колективу у вашій компанії;

Чи закриває зарплата ваші потреби.

Зважте всі за і проти, оцініть кожен з цих пунктів і лише після цього приймайте рішення про звільнення. Повірте, якість вашого життя має більше значення, ніж невелике збільшення зарплати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]