Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2022 18:45

Чи варто розповідати дітям про політику?

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Дітям варто пояснити, на перший погляд, звичайні поняття, з якими ми стикаємось кожного дня - "політика", "право" тощо

Раніше батьки не хотіли знайомити своїх дітей із такими “складними матеріями” як-то політика або економіка, кажучи, що «це дорослі речі — виростеш, зрозумієш». 

Як результат — низька явка на виборах серед молоді та взагалі незацікавленість, індиферентність та відверте уникнення політичних тем серед значної частини молоді.

На мою думку, дітям варто пояснити, на перший погляд, звичайні поняття, з якими ми стикаємось кожного дня, – «права», «незалежність», «громадянство», «податки», «конституція», змалечку. Навіть якщо вони не планують пов‘язувати своє життя з цією сферою.

Адже кожен з нас — громадянин країни і має знати, як вплинути на політики, захищати себе та свої права, боротися з несправедливістю.

Для чого потрібно дітям політика?

Кожен з нас — громадянин країни й має знати, як вплинути на політику, захищати себе та свої права, боротися з несправедливістю, змінювати, ініціювати, балотуватися.

Тож дітям потрібно розумітися базово в політиці, це дасть змогу вчитися:

• аналізувати,

• думати,

• розрізняти й не піддаватись маніпуляції,

• мати критичне мислення і не стала маріонеткою у чужих руках,

• порівнювати.

Адже "з політикою слід поводитися, як з вогнем: не підходити занадто близько, щоб не обпектися, і не дуже віддалятися, щоб не змерзнути".

До того ж мене здивувала та надихнула нещодавня ситуація довкола Києво-Могилянської академії, коли представники студентського самоврядування вишу вийшли на мітинг, досягли проведення зустрічей на найвищому рівні і як результат - спромоглися досягти виконання своїх вимог.

Поради школам та вчителям. Як можна познайомити дітей із політикою?

Створити власну Конституцію школи.

Прикладів таких Конституцій в мережі багато. Головне визначити головні правила школи. Наприклад серед пунктів Конституції можуть бути такі:

• Кожен учень має право на повагу його гідності. Ніхто не може бути підданий фізичному чи такому, що принижує його гідність, покаранню.

• Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, за винятком грубих і нецензурних слів та висловів, які ображають інших.

• Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання.

• Учні школи мають право на об’єднання в різні не політичні організації, порядок створення і діяльності яких визначається окремим законом.

• Учні мають право брати участь в управлінні Учнівською Республікою, у загальношкільному та класному референдумах, вільно обирати та бути обраними до органів Республіки.

Шкільне самоврядування та вибори 

Наочно показати процес виборів можна під час Президента школи.

Для цього кандидати в шкільні президенти мають розробити програму своїх планів та дій на посаді президента школи. Такі вибори можна провести для учнів середньої та старшої школи. Після тижня передвиборної агітації, школярі голосують, а після підрахунку голосів виборчох комії, оголошується переможець.

Симуляційні ігри (моделі ООН і Ради Європи)

Модель ООН або модель Ради Європи — це, по суті, синтез наукової конференції та рольової гри, в ході якої учні старших класів відтворюють роботу органів цієї організації, набуваючи дипломатичних, лідерських, ораторських навичок та вміння приходити до компроміси.

Поради батькам. Як можна познайомити дітей із політикою?

• Придумувати ігри на цю тематику для закріплення теми.

• Книжки. Можу порекомендувати книгу Алекса Фріта, Луї Стовелл, Розі Гор ”Політика для початківців”.

• Створити свою ”державу” в сім‘ї (тато — президент, мама — прем‘єр-міністр (або навпаки), діти — народ), де кожен виконує свої обов‘язки.

• Відео на тему політики. Як вона працює? Короткі та зрозумілі ролики можна знайти у YouTube чи навіть в Tik Tok.

Бути політично свідомим важливо. Знайомте дітей із політичною сферою змалку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]