Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.07.2021 12:51

Чи треба обмежувати дітей у користуванні гаджетами?

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Чи підраховували ви, скільки годин ваш школяр проводить перед екраном щодня? Особливо зараз, коли дитина на канікулах.

Результат оприлюднила Bosco, додаток, що відстежує онлайн-активність дітей та підлітків. За їхніми даними, до лютого 2020 року діти в середньому користувалися смартфонами 4,5 години на день. Після того як школи закрилися на карантин, цей час зріс до майже 9 годин на добу.

Скільки екранного часу дозволяти дітям?

Безконтрольне використання інтернету часто заважає зосередити увагу на навчанні і хобі. Постійне перебування в мережі може повністю замінити живе спілкування, посилює тривогу, негативно впливає на самооцінку, призводить до проблем зі сном.

Американська академія педіатрії (США) радить дітям середнього шкільного віку не більш ніж 2 години екранного часу для розваги на день. Схожі рекомендації діють і в Австралії та Європі.

Як обмежити дитину у користуванні екранним часом:

Заохочуйте читати книжки;

Уникайте використовувати смартфони як заспокійливе для дитини, що засмутилась, як няню, що займе дитину, поки ви зайняті своїми справами, або як магічну паличку для моментів, коли дитина в істериці.

Введіть у родині табу на гаджети під час їжі чи живого спілкування.

Вимикайте всі екрани та Wi-Fi за годину до сну.

Опануйте та встановіть програми батьківського контролю на гаджетах дітей.

Створіть дошку правил та розкладу екранного часу: правил повинні дотримуватися всі у родині, а графік може відрізнятися залежно від віку дітей.

Щоразу, коли дитина просить дозволу на екранний час, майте в запасі кілька ідей для спільного цікавого заняття як альтернативи. 

Який контент слід пошукати на теренах Інтернету? 

Сьогодні найбільша кількість переглядів на YouTube приходиться на дитячі канали. Відео, які знімають діти до 13 років, отримують втричі більше переглядів, ніж весь інший контент. Ба більше, п'ять з десяти найбагатших каналів на YouTube належать дітям. Вже не кажучи про Іnstagram, TikTok та інші соціальні мережі, де так само найбільшими споживачами контенту є діти.

Всі ці ролики про одне й те саме: розпаковує іграшок та лайфстайл. Однак, крім малозмістовних відео, які як спалах захоплюють увагу дитини, в YouTube, як і в TikTok є купа корисного контенту, створений такими ж дітьми, які доступно та цікаво розповідають про складне. 

На теренах YouTube, TikTok та Іnstagram є безліч цікавого та корисного контенту. 

Мультфільми про історію України, випробування наукових методів та експерименти, усе про космос та науку, відео, які спрямовані на підтягнення предметів - це чи не  весь корисний контент, який можна знайти в YouTube.

Пазли, тести, завдання на логіку та інші математичні вправи щодня публікуються у Іnstagram. Міні-статті, пояснення до фізичних явищ, цитати вчених, новини зі світу фізики публікуються так само можна знайти в цьому застосунку, що на піку популярності серед молоді.

Захоплюючими експериментами, фактами з минулого просто кишить TikTok. Також завдяки коротким роликам в деяких сторінках можна легко та весело вивчити іноземну мову! Там є безліч акаунтів, які дозволяють швидко і легко збагачувати словниковий запас.

Не забувайте, що найкращий контент для дитини - навчальний. До цього контенту, вже в наступному році можуть бути  впроваджені електронні додатки до підручників - цікаві інтерактивні ігри, тести, презентації тощо.

Тож дитина зможе проводити час за гаджетом з подвійною користю, ще й за шкільною програмою. 

Як відгородити дитину від поганого контенту?

Порно, ігри, агресивний або жорстокий контент, а може, Instagram і TikTok - дійсно становлять небезпеку для дітей в мережі. Батьки вагаються, як не вдиратися в особисте, нехай навіть віртуальне, простір дитини, контролюючи його дії в інтернеті. Однак, на допомогу прийшли соціальні мережі, які починаючи з 2019 почали створювати функцію батьківського контролю.

YouTube має функцію, яка дозволяє назавжди приховати певний контент. Щоб приховати контент, необхідно забанити конкретний канал, а далі всі зроблять нейромережі. Наприклад, якщо у вашій стрічці якимось чином завелися фіфери або незрозумілі годинні влоги, ви маєте право видалити їх зі своїх рекомендацій.

Торік TikTok дозволив створювати спільний зі своєю дитиною профіль у соцмережі. У такий спосіб батьки можуть налаштувати конфіденційність облікового запису дитини. Наприклад, батькам дозволили встановлювати, скільки часу дитина може проводити в TikTok щодня; обирати, які типи контенту може шукати дитина; а також можливість вибрати, який контент є неприйнятним для дитини.

Що гуглить дитина теж можна прослідкувати. Якщо у вашої дитини є власний обліковий запис Google, ви можете ввімкнути для нього батьківський контроль через додаток Family Link.

Попри всі ці можливості контролю, що надають застосунки або інтернет-ресурси, не забувайте про особистий простір дитини, прислуховуйтеся до неї, адже організація навчання й дозвілля лежить на батьківських плечах. Замість нудних гаджетів, кожні вихідні краще ходити з батьками чи друзями на роледром, у кінотеатр чи бібліотеку. І пам’ятайте, що соціальні мережі дуже часто компенсують брак спілкування з батьками. Тож, все у ваших руках.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]