Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2021 19:15

Фінмоніторинг та перевірки: на що звернути увагу!

Практикуючий адвокат та експерт у сферах криптовалют, блокчейну, ІТ, торгівлі та азартних ігор

Тільки від нас залежить, як вести бізнес та які ризики від цього нести!

Останні події свідчать про повернення активності в бізнес-спільноту. Тому, перевірки контролюючими органами повертаються!

Кому слід хвилюватись?

Чинне законодавство про фінмоніторинг поширюється на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, фізичних осіб — підприємців, юридичних осіб, а також їхні філії та представництва включно із відокремленими підрозділами, органи місцевого самоврядування, правоохоронні та розвідувальні органи, а також інші державні органи.

Під контролем:

- фінансові операції, сума яких дорівнює чи перевищує 400 тис. грн;

- фінансові операції, сума яких дорівнює чи перевищує 30 тис. грн (для суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор);

- фінансові операції, де хоча б одна зі сторін зареєстрована в юрисдикції, що не виконує рекомендацій міжнародних організацій щодо AML (anti-money laundering), або одна зі сторін такої операції має рахунок у банку такої юрисдикції;

- фінансові операції, що здійснюють політично значущі особи, їхні сім’ї чи пов’язані особи;

- переказ коштів за кордон чи до офшорних юрисдикцій;

- здійснення операції з готівкою;

- підозрілі фінансові операції.

Хто це контролює?

Йдеться власне про СПФМ (суб’єкт первинного фінансового моніторингу) та державні органи, які їх контролюють.

Яка система штрафів?

Обмежимось лише загальними положеннями щодо штрафних санкцій, а саме:

- за одне порушення не може застосовуватися більше одного заходу впливу;

- у разі вчинення двох і більше видів порушень сума штрафу розраховується шляхом додавання розмірів штрафів за кожний вид порушення;

- законом обмежений максимальний розмір штрафу (для СПФМ — 10 % загального річного обороту, проте не більше 7950 тисяч НМДГ; для спеціально визначених суб’єктів фінансового моніторингу — двократний обсяг отриманої вигоди, якщо вигода не може бути визначена, — 1590 тисяч НМДГ).

На що звернути увагу!

- актив може бути заморожений у випадках виникнення у СПФМ підозри чи підстав для підозри, що операції є результатом злочинної діяльності або пов’язані чи стосуються фінансування тероризму або фінансування розповсюджен­ня зброї масового знищення;

- фінансові та видаткові операції можуть бути зупинені у разі виникнення підозри у СПФМ щодо наявності ознак кримінального правопорушення такої операції.

Спільним є те, що про замороження активів чи зупинення фінансових та видаткових операцій СПФМ не повідомляє клієнта, стосовно якого відбуваються такі дії.

Також необхідно пам’ятати, що адвокатські бюро, адвокатські об’єднання та адвокати, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, належать до спеціально визначених суб’єктів фінансового моніторингу, а отже несуть такі ж самі обов’язки, як і СПФМ, зокрема, якщо вони беруть участь чи діють від імені клієнта, чи допомагають клієнту планувати й здійснювати визначені законодавством про фінмоніторинг операції, зокрема щодо:

- створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами, фондами, трастами чи подібними правовими утвореннями.

- відкриття та управління банківським рахунком чи рахунком у цінних паперах;

- купівлі-продажу суб’єктів господарювання та корпоративних прав;

- управління коштами, цінними паперами, активами клієнта;

- залучення коштів, необхідних для створення юридичних осіб та фондів, забезпечення їхньої діяльнос­ті або управління ними.

З огляду на це, варто бути вдвічі обачливими, оскільки тільки від нас залежить, як вести бізнес та які ризики від цього нести!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]