Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2022 12:32

"Кейс Yakaboo". До чого тут Наглядова Рада та Ілон Маск?

Регіональний директор компанії PETKUS з розвитку бізнесу в Україні, Польщі та Литві

Беззаперечне дотримання корпоративних цінностей – це не просто красивий принцип. Це - питання успішності компанії на ринку.

Один твіт Ілона Маска ставить «на вуха» півсвіту і посилює негативні тенденції для акцій світового гіганта. Не буду сперечатися зараз про причини – просто констатую факт.

Одна фраза СEO Yakaboo Івана Богдана призвела до цунамі в українському сегменті мережі Facebook. Якби не своєчасна та вірна антикризова політика власників - невідомо чим би закінчилась ця історія.

Як на мене, ефективна стратегія – це все ж таки не своєчасне «гасіння пожеж». Це створення умов для того, щоб вони не виникли.

Складно? Так. Але це цілком можливо за допомогою сучасних бізнес-конструкцій в управлінні.

Цінності, місія та стратегія в Україні дуже часто сприймаються як модна та необхідна корпоративна «фішка». Але дуже рідко ці «фішки» працюють так, як мають працювати.

Два приклади, які я навела вище, наглядно показують, що Цінності Компанії – це не просто слова на слайді гарної презентації.  Їх втілення – це стратегічний інструмент, який дозволить ефективніше рухатися вперед, не втрапляти в неприємні ситуації та не займатися «гасінням пожеж».

Як же зробити так, щоб система запрацювала?

Відповідь на поверхні: фахові та ефективні Наглядові Ради у приватному бізнесі.

Саме цей орган, згідно із своїми повноваженнями, має:

розробити та контролювати втілення стратегії та цінностей компанії. Для цього потрібні «свіже око» і фахове розуміння сучасного контексту та горизонтів майбутнього;

чітко окреслити «червоні лінії» на не просто локальному сегменті бізнесу, але й в усьому інформаційному полі. При цьому, вкрай необхідні програми навчання персоналу щодо стратегічно важливих сфер.

створити систему, яка б запобігала помилкам топ-менеджменту та забезпечити наслідувальну політику компанії, відповідно до стратегії в разі його заміни.

Але для цього, звичайно, наглядова рада має:

не  стати  «п’ятим колесом у возі» структури управління через нерозуміння власниками компанії її функцій;

бути сформованою не з родичів-кумів-знайомих, а з дійсно фахових спеціалістів з відповідною освітою та навичками;

нести відповідальність за свої рішення та дії.

Ну і, звичайно, має бути дотримано принцип гендерної рівності. Це вже аксіома.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]