Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.03.2021 10:35

Як виграти грант? Шість речей, які спрацьовують (ну, або мають спрацювати)

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

Короткі рекомендації від стипендіатки підтримуваної ЄС Програми стипендій громадянського суспільства Східного партнерства.

У минулому році за фінансової підтримки підтримки Європейського Союзу в рамках ініціативи EASTERN PARTNERSHIP CIVIL SOCIETY FACILITY я реалізувала свій проєкт "Citizen Engagement for Transparent Land Management in Rural United Territorial Communities of Ukraine". Ця подія стала знаковою у моєму житті. Тепер я  хочу поділитись своїм досвідом з вами! Сподіваюсь, що мої короткі і прості  рекомендації допоможуть молодим дослідникам реалізувати свої проєктні ідеї.

Перше. Перед початком підготовки документів і подачею своєї заявки якомога уважніше ознайомтесь з інформацією про програму, у якій ви хочете взяти участь. Спробуйте зрозуміти те, що очікують грантодавці від аплікантів. Перегляньте результати реалізованих проєктів. Найкраще - це поспілкуйтесь з людьми, які вже брали участь. Не соромтеся запитувати і просити у них допомоги. 

Друге. Написання проєктної заявки — це, по правді, річ складна і займає багато часу. Готуйте її заздалегідь. “Хороша” заявка має містити обґрунтування актуальності теми, огляд наявних досліджень/проєктів на обрану тему, важливу мету, гіпотези, реалістичні терміни, коротко- і довгострокові результати, ідентифікатори результативності та якомога конкретніше описані передбачені активності (“Що я робиму?”, “Яким чином?”, “Для чого я це робитиму?”, “Якої допомоги я потребуватиму?”, “Стільки часу для кожної активності мені потрібно?”), ризики та запобіжні заходи для мінімізації цих ризиків При цьому це має бути подано стисло. Також потрібно довести, що проєкт житиме після завершення фінансування. Покажіть потенційним грантодавцям, що ви добре розумієте те, хто є цільовою аудиторією вашого проєкту і які потреби/запити у тих, для кого ви все це робитимете.

Третє.  Доведіть, що ви є експертом. Доведіть, що ви є лідером. Доведіть, що ви є фасилітатором. Це можуть бути ваші сертифікати, публікації, дослідження, фото із тематичних заходів, рекомендаційні листи, відгуки тощо. Розкажіть про свої реалізовані проєкти (навіть якщо це якісь регіональні ініціативи). 

Четверте. Важливий критерій під час відбору заявок - це, чи матиме ваш проєкт "impact". Щоб проєкт дійсно вплинув на ситуацію і допоміг вирішити проблеми людей, треба мати підтримку урядових та неурядових організацій. Завчасно подбайте про це. Якщо у вас будуть підтвердження наявності такої підтримки, а також надійна і професійна команда - це буде величезною перевагою при відборі.

П'яте. Знайдіть ментора. Менторство - це не контроль. Менторство - це  підтримка. Ментор - це людина, яка має більший досвід, ніж ви і з якою ви зможете радитись на всіх етапах реалізації проєкту. 

Шосте. Будьте готовими до перемоги. Отримати грант - складно. Реалізувати проєкт - ще складніше. Завжди залишатиметься ризик що, “щось піде не так”. Нехай ваша пристрасть до справи, вміння діяти швидко у неочікуваних ситуаціях та сміливість змінювати свої рішення вам допоможуть!

Залишилися запитання?

Дочекайтеся публікації інтерв'ю про закулісся проєкту Citizen Engagement for Transparent Land Management in Rural United Territorial Communities of Ukraine(це станеться зовсім скоро) або напишіть мені лист на платформі “Спитай жінку”.

#EasternPartnershipCivilSocietyFacility*

*Програма фінансується Європейським Союзом у країнах Східного партнерства (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна) і спрямована на посилення та просування ролі громадянського суспільства у важливих реформах. За умовами програми щороку обираються 20  стипендіатів. Вони отримують до 5 000 євро на реалізацію власних проєктів. З 2017 року було оголошено чотири конкурсні програми. Зараз спільнота складається з 80 учасників. Дізнатись більше інформації можна за посиланням.

*Зміст даної публікації не обов'язково відображає погляди представників ініціативи  Eastern Partnership Civil Society Facility. За зміст даної публікації відповідає виключно авторка.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]