Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2012 14:30

Коли в Україну прийдуть інвестиційні фонди?

Директор юридичної консалтингової компанії "САЛЕКС", доктор філософії у галузі права

Нещодавно прийнятий у першому читанні Закон України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» готують до наступного читання у Верховній Раді України. В цей час професійні учасники фондового ринку пробують висловити

Нещодавно прийнятий у першому читанні Закон України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» готують до наступного читання у Верховній Раді України. В цей час професійні учасники фондового ринку пробують висловити свої пропозиції. Саме на одному з таких засідань в голову «вашого покірного слуги» прийшли наступні думки.

Як було у капіталістів?

Насамперед бурхливий розвиток інвестиційних фондів як США так і в Європі був викликаний економічним ростом, підвищенням рівня життя населення та появою пенсійних схем. В нашій державі робляться перші кроки на шляху розуміння побудови цивілізованого вітчизняного фондового ринку як одного з чинників соціально-економічного розвитку держави. Так, Закон України «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік» N2278-VI від 20.10.10. передбачає: формування ефективно функціонуючого фондового ринку, який здатен забезпечувати перерозподіл ресурсів між секторами економіки; врегулювання діяльності щодо здійснення операцій з фінансовими активами; забезпечення прозорості та відкритості ринків фінансових послуг; захист інтересів споживачів фінансових послуг. Внаслідок цього планується досягти підвищення питомої ваги угод із цінними паперами на біржовому ринку, забезпечення прозорої системи обліку прав власності на цінні папери, розвиток фінансових інструментів тощо. Звучить гарно, час покаже як вийде.

В європейських країнах останнім часом все більш популярною стає політика, спрямована на створення соціально-активного суспільства. Мета такої політики полягає в тому, щоб підтримувати активних, упевнених в собі самостійних громадян. Для нас це проблема серйозних структурних економічних реформ й інституційних перетворень у соціальній сфері.

Так, протягом 2006-2008 рр.. в нашій державі збільшувався обсяг зайнятості, підвищувався життєвий рівень населення, зростали доходи. Ріст доходів юридичних, фізичних осіб, доповнений сприятливою макроекономічною ситуацією, надав інвесторам можливість вкладати вільні кошти в інвестиційні фонди. Вагомим для українських інститутів спільного інвестування стали 2006-2007 рр. Інвестори отримали можливість вкладати вільні кошти в інвестиційні фонди. В свою чергу, падіння рівня доходів населення, негативна соціально-економічна ситуація протягом 2008-2010рр. несприятливо позначилась на діяльності інвестиційних фондів: знижувалась дохідність, зменшувались активи, як наслідок, інвестори пред’являли до викупу цінні папери і виходили з інвестиційних фондів. Зараз ці фонди напівживі або збанкрутілі. Це може засвідчити довідка про банкрутство

Очевдино одне -поки в Україні не буде створене заможне і соціально активне суспільство ні про який фондовий ринок, інвестиційні, пенсійні фонди та інші речі мова йти не може.

Передрук матеріалу дозволено із посиланням на сайт юридичної консалтингової компанії «Салекс» http://salex-lcc.com.ua/index.php/features-4/dogovirne-pravo

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]