Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2020 12:16

Стратегічні рішення, які об’єднають країну

Глава партії Слуга народу

Верховна Рада cтворила нове міжфракційне об’єднання “За Велике будівництво”: чим воно займатиметься?

Понад 6500 кілометрів оновлених доріг, 142 школи, 117 дитсадків, 212 приймальних відділень, 570 амбулаторій і 122 спортивні об’єкти – це програма “Великого будівництва” на 2020 рік. Завдяки президентській ініціативі, злагодженій роботі КМУ та ВРУ, ця програма отримала рекордне фінансування і потужну підтримку. Перші об’єкти вже зараз здаються в експлуатацію по всій Україні, більш ніж 3700 км державних доріг оновлюються, і понад 1000 з них – вже має укладений верхній шар асфальту. Успішне втілення програми потребує такої ж злагодженої роботи всіх гілок державної влади і надалі. Більше того, чим далі ми просуваємось – тим більше бачимо, що гальмує програму, і що потрібно змінити, щоб рухатись далі. Власне, з цією метою, Верховна Рада 9-го скликання створила нове міжфракційне об’єднання “За Велике будівництво”.

Більшість для доріг

До об’єднання “За велике будівництво” приєдналося 228 народних депутатів з усіх фракцій та парламентських груп. І те, що новостворене об’єднання має необхідну більшість голосів для ухвалення важливих законопроектів, і склад об’єднання говорить про те, що попри всі розбіжності у поглядах на інші речі, парламент здатний ефективно працювати заради спільної мети. У питанні забезпечення гідного рівня життя для українців опозиції немає. Але задача нашого об’єднання куди більша за декларативну підтримку програми розвитку інфраструктури. Завдяки роботі Верховної ради, наприкінці червня ми змогли розблокувати залишок коштів з COVID-фонду на дофінансування “Великого будівництва”. Ще більше роботи – попереду.

Чи не найбільше змін на законодавчому рівні потребує дорожня галузь. По-перше, це законопроект №2234, який дозволить лібералізувати процедуру ціноутворення та відмовитись від застарілих радянських кошторисів. По-друге, це законопроект №2680, який спростить дозвільні процедури на виконання дорожніх робіт та прибере законодавчі колізії. По-третє, це законопроект №3698, яким ми хочемо імплементувати в українське законодаство європейські стандарти сертифікації будматеріалів згідно регламенту Європарламенту № 305/2011.

Це дуже важливі та системні зміни, які допоможуть прискорити “Велике будівництво” і реформувати галузь дорожніх ремонтів. І це лише мала частка того, чим Верховна Рада може (і повинна) займатися – підтримати президентську програму. Адже будівництво садочків, шкіл, лікарень та доріг – це турбота не стільки про інфраструктуру, як про людей.

Зшити Україну дорогами

Розвиток інфраструктури – це розвиток держави, і чим ближче ми станемо одне до одного фізично, тим ближчими ми будемо й ментально. Наша держава має багато куточків, де люди живуть по-різному, мають відмінності у традиціях, у них різняться проблеми та сподівання. Але це не робить нас слабшими, це робить нас сильнішими. Те, що ми різні не повинно нас роз’єднувати, а навпаки – доповнювати поняття “Україна” та “українець” новими й новими гранями.

І тому, для держави дуже важливо забезпечити швидкий зв’язок між всіма частинами України – і в тому числі зв’язок фізичний. Коли подорож з Києва до Маріуполя триває довше, ніж трансатлантичний переліт – це не нормально; коли маршрути протяжністю 300-400 кілометрів потребують 8-10 годин на подолання – це не нормально. Ми маємо зшити Україну якісними дорогами та зручною інфраструктурою для того, щоб фізичне подолання кілометрів між різними її частинами перетворилося з випробування на задоволення.

Тому що врешті-решт близькість вирішує все: коли кожен відчуває, що вся країна знаходиться близько нього, з’являється відчуття відповідальності за неї в цілому, а не лише за свою домівку. В таких умовах нація вболіває один за одного, міцнішає, і готова протистояти будь-яким викликам. А що може бути важливіше?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]