Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2024 11:38

Чек-ліст свідомого українця, який наразі не у війську

CEO агентства медійної реклами newage

Якщо ти не у війську, можна, варто й просто-таки необхідно наближати перемогу.

Я поки не в ЗСУ і ця колонка — список того, як можна допомогти війську й державі, будучи цивільним. Пишу про власний досвід, бо для мене зараз морально важливо відповідати собі на питання наскільки я як людина, чоловік та підприємець корисний для загальної місії і задачі, яка у нас є. Думаю, на третій рік війни зі списком варто іноді звірятись, чи всі пункти виконані, чи не пора щось зробити додатково.

Інформаційна гігієна

Я свідомо ставлюсь до інформації, яку споживаю, і закликаю всіх робити так само. Не дозволяйте анонімам-ноунеймам підкладати собі в голову їх повісточку. 

Якщо говорити про конкретні дії, то перш за все треба перевірити, чи не підписані ви на канали, які за даними СБУ фінансуються росією і поширюють дезинформацію на її користь. Цей список ще від 2022 року, відтоді з’явились нові анонімні канали. Вони наче й знаходяться на проукраїнських засадах і можуть бути навіть україномовними, але кожен ноунейм — потенційне джерело ІПСО. Моя глобальна рекомендація як людини, котра постійно працює із діджитал — відпишіться від всіх анонімних джерел, які потенційно не несуть відповідальності за свій контент.

Сам я стараюсь контролювати потік інформації, яку отримую — замість реагувати на кожне новинне сповіщення, заходжу на новинні ЗМІ, яким довіряю, і дізнаюсь про події, коли готовий до цього. Здебільшого це ЗМІ з “Білого списку” ІМІ та нішеві видання.  

І окремо закликаю всіх, хто це читає, відписатись від каналів про повістки. Те, як ці канали ведуться, з якою мовою та меседжами — це очевидне, 100% джерело ІПСО. Автори каналів можуть постити будь-що, і ніхто з підписників не піде перевіряти правдивість тверджень. Щодня читати, що десь роздають повістки наче флаєри в торговому центрі — це себе не поважати, відписуйтесь.

Конструктив перемагає зраду

Часом новини навіть із адекватних джерел засмучують та сіють “зраду”. Згадаймо закупи барабанів для укриттів у Києві — абсурд, крінж і очевидна проблема. З одного боку, таку новину можна поширити із приписом “всепропало” й вважати репост інформаційною підтримкою антикорупціонерів. Але також можна зайти на сайт державних тендерів Prozzoro, дослідити закупи у своєму місті й просто на сайті зарепортити про підозрілі й неадекватні, на вашу думку тендери. І так ваша скарга може стати приводом повернути кошти в бюджет і покарати причетних.

Або ж хакерська атака на Київстар — прикрий кейс. Але замість панічно пригадувати, з ким і про що говорив останні пів року, можна доєднатись до IT Army й “відплатити” зламникам.

Коли я стикаюсь із прикрою новиною, я шукаю, що з тим можна зробити. Ми не “маленькі гвінтікі” й не “ждьом пєрємєн”, ми суспільство, де кожен впливає на зміни.

Україномовний контент

Я перейшов на українську мову ще у 2018. На той момент я був першим серед знайомих, хто так вчинив, і тому зараз розумію, яким важким цей перехід може бути. Я пишаюсь кожним, хто повернувся до української після років зросійщення. І, щоби зробити цей перехід легшим, пропоную створити довкола себе україномовне інфополе. Споживайте та поширюйте український контент, гугліть українською, розмовляйте українською, і так ми витиснемо російські наративи зі свого життя. Це не лише про ідентичність, це також про інформаційну безпеку.

Якщо хтось вважає, що україномовного контенту немає, а україномовна література геть вся про страждання кріпаків, то для контраргументації таким людям залишу тут список ста знакових романів й повістей "Від Куліша до сьогодення" А також кілька проєктів, які я особисто слухаю та люблю youtube-шоу Точка Збору, подкаст «Без оголошення війни».

Донати

Особисто для себе я ввів «податок на Інстаграм». Стараюсь, кожен раз коли бачу в Instagram збір, я на нього скидаю. Друзям — кількасот гривень, знайомим — сотку, незнайомцям (в репостах) — 20-50 грн. Користуватись інстою менше не став, але тепер в цьому вбачаю більше користі. А завдяки інформаційній гігієні з попереднього пункту, мені трапляються варті уваги збори від реальних людей.

Донати мають стати постійною звичкою. Скидайте донати, репостіть збори й нагадуйте іншим це робити. Донати малим фондам, які допомагають окремим підрозділам, рятують життя конкретних людей, яких ви бачите на фотозвітах про передачу допомоги. Донати великим фондам дозволяють їм постачати до армії несподівані покращення, як-от супутник для розвідки від фонду Притули, чи дрони «Бобер» від «Повернись Живим», які долітали до москви. 

Турбота про здоров’я

До повномасштабного вторгнення я бігав напівмарафон, плавав Oceanman і загалом тримав себе у формі. Після вторгнення були нагальніші задачі, але зараз я знов повертаюсь до тренувань, бо в довгостроковій перспективі це важливо. Ніхто не знає, де кожен з нас опиниться, а бути фізично готовим до того - точно треба. Здоровий спосіб життя допомагає зменшити рівень стресу та ввійти в стан спокою та енергійності. Це не з книги-мотивашки, це реальний мій досвід, який, сподіваюсь, стане і вашим після початку тренувань. 

Ментальне здоров’я

В певний момент я зрозумів, що оточуючим треба давати право на поплаву. Часом людина може поводитись неадекватно, але ми не знаємо, що в неї сталось — як вона пройшла ці два роки, чи все гаразд з її родичами, чи не в її районі вчора збивали шахеди Треба бути терпимішими одне до одного.

І те саме стосується себе самого. Після безсонної ночі в коридорі не слід очікувати, що викладешся вдень на 110%. Земля не зійде з орбіти, якщо проявити трохи емпатії та терпимості до себе й до людей навколо.

Також нормальна практика — звернутись за допомогою. Тож наведу список платформ та проєктів, де можна знайти собі психотерапевта, в тому числі безкоштовного:

• Інтернет-платформа для безкоштовних психологічних консультацій «Розкажи мені»;
• Центр психологічного консультування і травмотерапії «Відкриті двері»;
• Служба психічного здоров’я UA Mental Help;
• Центр психологічної підтримки «ОбійМи»;
• Чат колективної підтримки та чат-бот «Як ти?»;
• Тг-бот першої психологічної допомоги «Друг».

Робота на експорт

Ті, хто можуть працювати, мають зараз шукати шляхи заводити гроші в країну, залучати інвестиції та працювати на експорт. Я не економіст, тому дозволю собі дуже спрощене пояснення. Та й схема дуже проста: ми заводимо в країну валюту, якої тут не було, сплачуємо із цього податки й так поповнюємо державний бюджет. З грошей, які залишились, ми купуємо їжу, сплачуємо комуналку, їздимо в транспорті — і усі задіяні в цьому, від двірника до адміністратора магазину, теж отримують гроші, сплачують податки й далі собі купують необхідне.

Акцентую - це не “економічний фронт”, ніщо не фронт, крім поля бою. Але це економічний тил, який підтримує довготривалі процеси. В України є підтримка міжнародних партнерів, але пам’ятаймо про конструктив — кожен робить можливе на своєму місці, адже ми не “малєнькіє люді”.

Інформаційна робота на експорт

Нагадуйте іноземцям, що війна триває, і що допомога надалі потрібна. Ми в агентстві маємо понад 200 закордонних партнерів з якими або закриваємо, або закривали проєкти, і кожному на першої зустрічі розповідали, що відбувається у нас. Їм це було дуже цікаво й вони нас підтримували й підтримують. Важливо й надалі нагадувати про Україну всім іноземним знайомим.

Курс готовности цивільних

Ми живемо в стані війни вже два роки, і маємо працювати над своєю воєнною підготовкою. Доля може скластись по різному і ніколи не передбачиш, де знадобиться вміння розпізнати міну. Я закликаю щонайменше пройти теоретичний курс Яблуня, а в кращому випадку — офлайновий вишкіл. В Києві вишколи проводять такі організації:

• Український Легіон;
• Центр підготовки цивільної самооборони;
• «Вітер волі».

Також можна стежити за новими наборами й актуальними курсами у Facebook-спільноті «Військова підготовка».

Тактична медицина

Другий мастхев — курс тактмеду. В країні щодня є прильоти й цілком ймовірно, що саме вам доведеться зупиняти іншій людині кровотечу. Та й у цивільному житті це корисна навичка, на випадок тих же ДТП.

Якщо ви вже проходили курс у 2022 році, не зайвим буде оновити знання, бо час іде і нюанси забуваються. Тут добірка курсів:

• Курс від МОЗ на Prometheus
• Курс тактичної медицини СБУ
• Стандартизоване навчання ТССС
• Солом'янські котики Stop The Bleed
• "Перша домедична допомога" (BLS) від ГО Мотохелп.

Волонтерство

Маєте наснагу й можливість — плетіть маскувальні сітки, доєднуйтесь до Defense-tech, допомагайте фондам та ініціативам. За лінком залишу список ініціатив із плетіння в Києві, але такі об’єднання є в кожному місті (якщо у вашому немає — це привід заснувати). Серед інших волонтерських об’єднань, які за роки існування заслужили всебічну довіру назву:

• UAnimals;
• СХІД SOS;
• Українська Волонтерська Служба;
• Happy Paw.

Також можна підтримати розміщення переселенців у ініціативі «Прихисток» чи за можливості запропонувати для розміщення своє житло.

Але навіть якщо не маєте ресурсів на таке активне волонтерство, доєднайтесь до IT Army, аби та вкладала російські компанії, використовуючи потужності вашого комп’ютера. Під кінець 2023 року IT Army поклала популярну на болотах CRM “бітрікс”. Її використовує колосальна кількість компаній, які на час зламу не могли працювати. Ні дзвонити клієнтам, ні відгружати товари, ні навіть розбирати задачі в беклозі — тотальний простой і гарний удар по їх економіці.

Донорство

Людина може здавати кров раз на два місяці. Одної порції крові в середньому вистачає на трьох пацієнтів. Тобто, протягом року один донор рятує 18 людей, що немало. Тут я залишу посилання на інструкцію «Як стати донором» із посиланнями на центри донації в Києві.

Сходіть на донацію в приватному порядку, або запропонуйте це як корпоративний івент у вашій компанії. З організацією цього можуть допомогти ініціативи, як-то Донор.юа чи локальні у вашому місті.

Висновок

Я хочу, щоб ми жили й розвивались, не були байдужими і наближали перемогу спільними зусиллями, кожен на своєму місці. В колонці я перерахував буденні речі, які особисто для мене мають сенс в контексті війни. Пишіть в коментарях, чим би ви доповнили цей список, які щоденні справи вашого життя впливають на наближення перемоги.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]