Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2024 10:55

З 1 червня буде підвищення тарифу на електроенергію до 4,32 грн/кВт

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Українці з новим тарифом за електроенергію.

Підвищення тарифу на електроенергію, і схоже, що це лише початок, до 4,32 грн/кВт з 1 червня 2024 р. безумовно матиме відчутний вплив на ринок нерухомості України. Ось декілька важливих аспектів, які можуть зазнати змін:

1. Зростання витрат на утримання житла. Для багатьох домогосподарств збільшення тарифів призведе до болючого підвищення комунальних витрат. Це може знизити, і без того низький попит під час війни, на великі житлові площі та стимулювати дії до енергоефективних дій або навіть до вибору менших за площею квартир.

2. Підвищення вартості оренди. Власники нерухомості, які здають житло в оренду, ймовірно, будуть змушені підвищити орендну плату, щоб компенсувати збільшені витрати на електроенергію. Це може призвести до зниження доступності оренди для деяких груп населення. Особливо відчують це внутрішні переселенці, які живуть за рахунок субсидій і підтримки.

3. Попит на енергоефективні будинки. Зростання тарифів у недалекому майбутньому може стати каталізатором для підвищення попиту на енергоефективні будівлі та інфраструктуру. Інвестори і девелопери будуть більше звертати увагу на енергозберігаючі технології та матеріали при будівництві нових об'єктів нерухомості.

4. Ринок комерційної нерухомості. В секторі комерційної нерухомості збільшення витрат на електроенергію може призвести до зростання експлуатаційних витрат, що може змусити компанії переоцінити свої стратегії розміщення офісів і виробничих приміщень. Можливим наслідком може бути перехід до більш компактних та енергоефективних офісних приміщень.

5. Інвестиційний клімат. Для іноземних інвесторів, які розглядають можливості інвестицій в українську нерухомість після завершення війни у так оптимістично названий період відбудови, підвищення тарифів на електроенергію може стати фактором, який впливатиме на їх рішення. Вони будуть ретельніше оцінювати потенційні витрати на утримання нерухомості та або планування бізнесів з виробництва товарів і послуг. Хоча, іноземці чудово розуміють, що таке реальний ринковий тариф на енергоносії.

В цілому, підвищення тарифів на електроенергію, (яке не останнє у найближчі декілька років) стане важливим фактором, що змінить динаміку ринку нерухомості. Учасникам якого доведеться адаптуватися до нових умов, впроваджуючи інноваційні рішення для зниження енергоспоживання та оптимізації витрат. Інший шлях — жорстока економія на освітленні і теплі, що занадто боляче відчують малозабезпечені українці, у тому числі пенсіонери та люди з обмеженими фізичними можливостями. Порушення балансу між доходами та обовʼязковими витратами у суспільстві ніколи не призводило до якісних процесів. Але ж, війна.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи