Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.01.2023 07:43

Первинний ринок нерухомості вчергове підіймає ціни

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Підняття цін сезону "зима 2023" – економічний чи політичний крок?

Первинний ринок нерухомості вчергове підіймає ціни на нерухомість. Протягом минулого календарного року, при десятикратному зниженню попиту на майбутні об’єкти нерухомості, девелопери підіймають ціни. Це відбувалося у декілька етапів, офіційно з оголошенням у прес релізах, або тихо і буденно. На початку року 2023 стрічки новин оголосили про 15% зростання цін найбільшого девелопера країни.

Ще навесні 2022 року багато хто прогнозував «падіння» ринку на мінімум 40%, а дехто і на всі 70%. Однак, праві виявилися ті, хто аргументовано пояснював, що відсутність попиту – це не причина для такого цінового падіння на товар, який для українців був інвестиційно привабливим і разом з тим, для багатьох – омріяним і тяжкодосяжним. Звісно ж, що війна - це достатня причина для багатьох, щоб спричинити на ринку PANIC SALES. Однак, у перші місяці війни українці не мали змоги оформлювати угоди з причин закриття реєстрів нерухомого майна. І на мою думку – це була основна причина того, що не відбулися перші угоди з обвалу ринку. Як наслідок для ринку: у подальшому, коли всі оговталися від першого шоку і Київ не впав «за перші три дні, три тижні і навіть три місяці» повномасштабного вторгнення - ринок встояв.

Під час війни угоди з дисконтами до 20% - це звичайна річ. А скажіть будь ласка, хіба до війни не було акційних пропозицій від девелоперів з дисконтом 20-25%? Правильно, були. То чому сьогодні торг у 20-25% від медіанної ціни - це обвал ринку, а ще буквально вчора – це була вигідна акційна пропозиція? Гра слів і відмінність стимулюючих попит прийомів.

Однак, сьогодні занепокоєння суспільства щодо ринку нерухомості лежить у площині сприйняття «угод немає, ціни зростають». Щодо цього, варто зауважити, що для багатьох девелоперів центральної частини країни стало «досягненням» року те, що вони не збанкрутували, змогли втримати свій податковий баланс у межах життєзабезпечення компанії з прийнятними фінансовими зобов’язаннями перед постачальниками товарі і послуг, а також на фоні повної лояльності інвесторів, які не ставлять незручні питання.

Звісно ж, кореляція цін на майбутні об’єкти нерухомості з причин зростання собівартості будівництва – це поверхневе бачення стану справ на ринку у тих, хто не дотичний до того, як відбувається девелопмент від ідеї об’єкту і до введення його в експлуатацію. Не завжди стимулом продажів є зниження цін, часто стимулювання попиту відбувається саме через підняття цін.

Постає питання: підняття цін сезону зима 2023 – це економічний крок чи політичний (читай як «маркетинговий»), зроблений для самозбереження чи для майбутнього розвитку? Якщо максимально спростити, то немає ніякої різниці – відсутній попит за ціною 30 тис грн. за метр квадратний чи за 35 тис грн. Однак, для економічно-господарської діяльності суб’єкта, що діє в рамках податкового кодексу і планує свою діяльність на 2023 рік – це суттєво.

Гарні новини полягають у тому, що будь яке цінове зростання ринку сьогодні не відміняє адаптацію до попиту на ринку завтра, з застосуванням дисконтів, акцій і індивідуальних пропозицій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]