Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.12.2022 06:42

Останній шанс придбати нерухомість за довоєнними цінами

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Зима 2022-2023 рр - останній шанс придбати нерухомість за довоєнними цінами та ще й з можливістю отримання знижок, будь то акційних чи персональних.

Незважаючи на те, що вже десятий місяць ринок нерухомості України знаходиться у стані мінімальної активності, він продовжує працювати. Вторинний ринок хоча і скоротив на порядок кількість угод з купівлі-продажу, продовжує жити у мінімально можливих обсягах. За деякими даними обсяги продажу в останні 2 осінні місяці становили на рівні 10…15% від довоєнних часів. Первинний ринок відкрив майже всі відділи продажів центральної і західної України. На більше ніж 60% будівельних майданчиках частково відновлені будівельні роботи.

І без війни взимку активність на ринку нерухомості падала, а під час війни з систематичними обстрілами об’єктів критичної інфраструктури будівельні майданчики будуть вимушені зменшити свою активність у рази.
Незважаючи на тяжку зиму, навесні очікуються підвищення цін на нерухомість. Так, саме так, чи ви все ще чекаєте матеріалізації прогнозів експертів, які 10 місяців тому прогнозували загальне мінімальне падіння ринку на 40% на осінь 2022 року? Так от, найбільший ріст цін буде на житло у його нижньому ціновому сегменті і найбільш економному виконанні.

Основні 10 чинників зростання цін будуть формуватися на основі двох основних синергійних факторів.

І. ФАКТОР ЗРОСТАННЯ ПОПИТУ.

1/10. Незважаючи на ситуацію на фронтах, рік війни змусить до 20% внутрішніх мігрантів вже починаючи з весняного пожвавлення на ринку купити собі житло у дальніх від лінії фронту містах.

2/10. Накопичений відкладений попит мешканців центральних і західних регіонів на фоні збереження своїх заощаджень створить локальний попит у відносно благополучних містах.

3/10. У якомусь, нехай і мінімальному, вигляді запрацює програма з доступної іпотеки під 3-7% річних терміном до 20 років. Ще один плюс до зростаючого попиту.

4/10. На ринок почнуть повертатися «професійні інвестори» вони перші збагнуть, що починається зростання ринку на фоні низького рівня пропозиції і збільшення попиту.

5/10. Якщо девелопери не знизили ціни при падінні попиту на 85-90%, то з найменшим зростанням попиту ціни неможливо буде стримати.

ІІ. ФАКТОР ЗРОСТАННЯ СОБІВАРТОСТІ БУДІВНИЦТВА.

6/10. Інфляція. Рік війни - це занадто тяжкий удар по економіці країни. На жаль, інфляційні процеси - це завжди зростання цін на всі види внутрішньої продукції і послуг.

7/10. Дефіцит будівельних матеріалів. Вітчизняні виробники стикнуться зі зростанням цін на енергоносії, здорожчання послуг з логістики і складського зберігання. Відсутність товарів у достатній кількості - зростання цін на них.

8/10. Період слабкості національної валюти - зростання цін на імпортні будівельні матеріали і їх складові.

9/10. Зменшення конкуренції на ринку будівельних матеріалів через руйнацію виробництв у південних і східних регіонах країни.

10/10. Всі супутні бізнеси з будівельним, які прямо чи опосередковано впливають на ціноутворення на первинному ринку нерухомості, враховуючи всі економічні чинники, рухаючись у руслі воєнної економіки разом зі всією країною будуть демонструвати зростання цін на свою продукцію чи послуги, що буде транслюватися і на ринок нерухомості.

Звичайно ж, що найважливіша роль у процесах відновлення ринку нерухомості буде належати військовим. Стан справ на фронтах, динаміка та напрямок переміщення лінії розмежування у найгарячіших місцях добавлять багато або дуже багато оптимізму не лише для ринків нерухомості, а й для всіх інших галузей економіки країни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]