Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2022 09:47

Українські девелопери ринку нерухомості, рік 2022. Частина 1/5

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Сучасний ринок нерухомості України формують вітчизняні девелоперські компанії п’яти основних типів

Сучасний ринок нерухомості України формують вітчизняні девелоперські компанії п’яти основних типів. Кожен із цих п’яти типів мав свій шлях розвитку (чи банкрутства), має особливості свого формування, свій особливий вплив на ринок. У кожного з п’яти типів є своя стратегія розвитку, навіть при умові, що вона не визначена та не доведена як до всесвіту так і до персоналу компанії. Історії успіхів, здобуті знання, уміння, навички та досягнуті цілі компаній сформували сьогоденні поведінкові реакції всіх типів девелоперів.

У цьому матеріалі про девелоперів типу №1 із наявних 5-ти типів.

І. ПРОФЕСІЙНО-РЕСУРСНІ ДЕВЕЛОПЕРИ.

Цей тип девелоперів почав формуватися у 90-х роках минулого століття із умовно вчорашніх будівельних бригад та компаній. Їхню основу складали вчорашні радянські БМУ, будівельні трести та будівельні кооперативи. Серед співробітників легко було знайти лауреатів галузевих нагород та почесних спеціалістів.

Основною перевагою девелоперів цього типу було та є досконале знання будівельних процесів. Тісні зв’язки з виробниками будівельних матеріалів і перевірена школа архітектури склали тверду основу для розвитку таких компаній на найближчі десятиліття.

Основними характеристиками створених проектів стали: стриманий архітектурний стиль й звичні архітектурні форми, максимальна кількість використання вітчизняних будівельних матеріалів, звичні прямокутні одно- та двосторонні квартири. Економія на якості будівельних матеріалів – мінімальна. Створення додаткових сервісів побудованих будинків – відсутня. Упорядження прибудинкової території мінімальне, лише для відповідності будівельним нормам. Порушення ДБН та СНіПів, як і роки їхнього становлення - майже нульові.

Будівельні традиції у таких компаніях заклали будівельники та управлінці з багаторічним будівельним досвідом, який був здобутий на будівництвах нових міст, нових мікрорайонів міст та на будівництві промислових об’єктів всесоюзного масштабу з географією від Чопа до Владивостока. Основними характеристиками побудованих об’єктів стали простота, надійність, відсутність будь-яких надлишків, міць, ліфти вітчизняного виробництва.

За три десятиліття сурові та кремезні будівельники опанували науку маркетингу та девелопменту, але їхній почерк розвитку проектів майже не змінився у їхніх основах – простата архітектурних рішень, висока швидкість будівельних робіт, прості зрозумілі схеми продажу квадратних метрів, мінімум PR та реклами, стримане поводження серед колег по ринку без галасливих та яскравих вечірок з будь-якого приводу. При проектуванні нових житлових комплексів перевага надається вітчизняній архітектурній школі.

Цінова політика таких компаній була і є стримана та по відношенні до конкурентів трималася на «середньому мінус» рівні у відповідному ціновому сегменті, що знаходило відгук у покупців. У першу чергу ціноутворення базувалося на попиті ринку і з кореляцією на задоволення динаміки будівельного бюджету.

Споживачі, відвідавши офіси продажу таких девелоперів, отримували необхідний мінімум інформації у простій і доступній формі та укладаючи договори які супроводжували процес придбання і були впевнені у стійкості компанії та у тому, що ціни відповідають ринку.

Як правило навіть сьогодні керівниками таких компаній здебільшого є вихідці з виробничих будівельних професій та/або з наявною вищою будівельною освітою.

Професійно-ресурсні девелоперські компанії ринку нерухомості були достатньо залежні від коливань та потрясінь ринку. Проте, вони найлегше пережили всі кризи, навіть через фінансову кризу 2008 року, девелопери типу №1 отримали найменшу кількість банкрутств серед всіх збанкрутілих компаній галузі.

Очікування.
У післявоєнний період девелопери типу №1 одні з перших почнуть нарощувати обсяги будівництва. Їхня цінова політика буде консервативною. Найбільше ресурсів вони кинуть на добудову своїх об’єктів які були призупинені через війну. У покупців буде висока ступінь довіри до таких девелоперів, придбання у них нерухомості буде вважатися з низьким рівнем ризику інвестицій. У процесі нарощування темпів будівництва у післявоєнний час, будівельні об’єкти не зазнають значних змін у своїх архітектурно-планувальних рішеннях.
Професійно-ресурсні девелоперські компанії ринку нерухомості були, є та будуть міцним фундаментом галузі із консервативними традиціями будівництва.

Далі буде.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]