Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.08.2022 08:47

Вже 60 на 40 поновлення робіт на будівельних майданчиках

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Будівельники тримають первинний ринок нерухомості а разом з ним і супутні галузі

У воєнний час відновлення будівництв процес не простий, навіть на значних відстанях від лінії фронту. Застережень довгий перелік: ризик знищення новобудов, відсутність робітників будівельних спеціальностей, дефіцит будівельних матеріалів, повністю знищені або знаходяться на тимчасово окупованих територіях виробничі підприємства, які виготовляли метал, арматуру, скло, пластик, вироби з деревини, розірвані логістичні маршрути, блокада портів, зупинка повітряних авіашляхів, інфляція, дорожчання імпорту та ін.

На фоні цього, на шостий місяць війни, більшість новобудов України поновили своє будівництво. Так, звичайно ж у першу чергу це відносно спокійні регіони, хоча у в них залітають крилаті ракети із-за меж нашої країни. І у даний період переважна кількість відновлених будівництв – це новобудови з високим ступенем готовності. Про темпи та об’єми вже відновлених будівництв зараз говорити передчасно.

Серед лідерів поновлення будівельних робіт на своїх майданчиках такі регіони, у % від довоєнної кількості:

- Тернопільська 93%
- Черкаська 92%
- Закарпатська 88%
- Волинська 85%
- Львівська 80%
- місто Київ 40%
- Київська 37%

Сьогодні вся увага ЗМІ, суспільства і особливо інвесторів, які вклали свої кошти у первинний ринок нерухомості прикуті до процесу відновлення будівництв.

Однак, стабільність ринку чи його катастрофа залежать від тих, близько 500-та житлових комплексів, які на даний час не мають можливості чи не мають бажання відновити своє будівництво. Близько 40% первинного ринку житла, говорячи мовою Formula 1, знаходяться у стані «stop and go».

Одним із факторів продовження зупинки будівництв є і тимчасова відсутність покупців. Однак, внутрішня міграція ще покаже свій потужний фінансовий резерв, який буде спрямований на придбання нового житла.

На даний момент передчасно говорити про масові банкрутства компаній, які все ще офіційно і законно будують або реалізують майнові права на майбутнє житло. Однак, якщо упродовж двох трьох місяців після відчутного зламу ситуації на користь України не покращиться статистика на первинному ринку нерухомості, особливо у київському регіоні – це стане тривожним показником наближення господарської недієздатності деяких суб’єктів господарювання первинного ринку нерухомості.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]