Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2022 06:35

Нова тенденція на вторинному ринку нерухомості

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про явище, якого ще не було на вторинному ринку нерухомості за його 30 років існування в Україні

За минулі 30 років вторинний ринок нерухомості України пережив як стрімкі злети, так і болісні падіння. Йому довелося жити і функціонувати і в умовах стрімкої інфляції, і при краху фінансової системи і при негараздах панічної пандемії. Сьогодні ж ринок отримав новий виклик. Ще ніколи за минулі 30 років вторинний ринок нерухомості України не переживав такого масштабного явища як відкладена пропозиція.

Основними складовими синергії цієї тенденції є:

1) Роздуми мільйонів біженців, які вже зараз знайшли роботу за кордоном і їх шанси залишитися на чужині зростають все більше з кожним днем. Їхні зачинені квартири у містах України потребують догляду та комунальних платежів. Вже зараз лунають думки на кшталт, що ми ще трохи тут потерпимо і будемо вирішувати як і де жити далі та що робити з українським активом у вигляді житла.

2) Об’єми квадратних метрів, які були придбані для подальшої здачі в оренду або для перепродажу. Не швидкими кроками, але ж Україна попрямувала до європейського господарського украду, і сукупність факторів призведе до того, що заробляти на квадратних метрах первинного ринку нерухомості до 25-30% річних стане неможливо. Так, це відбудеться не завтра, а згодом, однак тенденція зрозуміла.

3) Кредитне житло, яке через (сподіваюся тимчасове) зростання облікової ставки НБУ, яка у свою чергу підвищить кошти на обслуговування кредитів відрядить своїх представників на дошки оголошень з продажу житла. Знову підкреслюю: купувати житло, що вже обтяжене банком не тільки безпечно, а й часто вигідно, звичайно ж, що при такій угоді присутність представників банку департаменту непрофільних активів має бути обов’язкова.

4) Поки що, гойдалки у прийнятті рішень про продаж через відсутність розуміння по механізмах і сумам відшкодування за пошкоджене та зруйноване житло. Будьте впевнені, хтось обов’язково знайде спосіб як на тому можна заробити додаткову копійчину. Це буде щось типу: «Продам не дорого «Запорожець» не на ходу, що потребує ремонту за рахунок страхової компанії», або «продам технічний паспорт і кузов від КрАЗ».

5) На додачу, всі ті продавці, які планували продати своє нерухоме майно до війни зі своїх особистих причин, та були вимушені коригувати свої плани через війну: переїзд, розширення чи ущільнення, вступ у спадок, зміна регіону проживання і т.і. На жаль ця категорія поповниться квартирами, які будуть виставлені на продаж з причин смерті чи загибелі власників або ж через скрутне фінансове становище. Частково з цих причин буде відбуватися технічна зміна власника чи вступ у спадщину.

Щодо термінів настання цього процесу та строку дії – він буде зростати повільними темпами, що не відобразиться на ринку у вигляду його струсу, а строк дії може бути визначеним до 3-х років з піком через рік-півтора з початком післявоєнної активності на ринку. На фоні спаду обсягів будівництва, вторинний ринок, своєю пропозицією поліпшить варіанти вибору для покупців. Загалом насичення пропозиціями на вторинному ринку житла позитивно вплине на загальний стан як ринку нерухомості, так і на суміжні галузі у яких будуть працювати кошти, які надійшли від операцій з нерухомістю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]