Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.10.2020 06:55

Ринок нерухомості до та після місцевих виборів

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про те як місцеві вибори вплинуть на первинний ринок нерухомості та чого чекати від забудовників

Про вплив виборів в Україні будь-якого рангу на ринок нерухомості завжди говорили, говорять та будуть говорити ще з пів сотні років. І хоча ці розмови, та прогнози (читай як спонукання до купівлі) експертів завжди носили більш емоційний та епізодичний підтекст, ніж той вплив був насправді, цього разу будуть реально відчутні події, які зможе побачити навіть не спеціаліст.

Нещодавно українці обрали собі нову законотворчу владу та Президента держави. Нова влада докорінно змінила вигодо набувачів від діяльності найвищого законотворчого органу. Нові закони докорінно не торкнулися ринку нерухомості. Із «гарячого» можна пригадати лише новий законопроект «Про Рієлтерську діяльність» № 3618, який спричинив бурю негативних емоцій працівників ринку нерухомості та дотичних галузей. На даний час єдиною суттєвою дією нової Зе! влади, яка вплинула на ринок нерухомості є реорганізація ДАБІ. Оце от дійсно було і креативно і майже всім реально боляче. Але зараз не про це.

Місцеві вибори можуть суттєво змінити можливості та апетити гравців первинного ринку нерухомості.

Потрібно згадати, що рішеннями місцевої влади можна:
- виділяти земельні ділянки під забудову;
- укладати договори оренди земельних ділянок із забудовниками;
- змінювати цільове призначення земельних ділянок;
- проводити аукціони щодо продажу земельних ділянок;
- встановлювати рівень податку на нерухомість;
- душити або ні забудовника стягненням пайової участі;
- нав’язувати чи ні забудовнику об’єкти інфраструктури;
- встановлювати обмеження або ні щодо забудови;
- і найцінніше – «закривати очі» на порушення, які допускають деякі забудовники.

І якщо на найближчих місцевих виборах кількісну перевагу отримають нові посадовці, то первинний ринок нерухомості чекає цікавий період.

При зміні центрів прийняття рішень у «червону» зону попадають ті забудовники, які не дотримувалися правил забудови. Об’єкти таких господарів будуть або дуже довго вводитися в експлуатацію, або дуже дорогою Інвестори відчують «надійність» свого забудовника або терміном вводу, або проханням доплати за…. він щось зможе придумати, не сумнівайтеся. Найбільш відчайдушні забудовники, а таких нажаль дуже багато, або кинуть свої довгобуди, або збанкрутують. У найкращому випадку – на допомогу прилетить супер-М-буд, який не так давно божився з кожного свого рекламного борда – з’їсти свою будівельну каску, якщо раптом що. Ви ж пам’ятаєте ту рекламну кампанію?

З іншої сторони, ще вчора, майже нікому невідомі девелоперські компанії зможуть отримати шалений плацдарм для свого стрімкого злету. Вангую – вже до літа ми почуємо про амбітні та масштабні проекти від компаній, про які нині мало хто чув. Доречі, деякі проекти у вигляді ескізів та ідей вже буди представлені громадськості та буди нею засуджені як недолугі та такі, що шкодять навколишньому середовищу.
На тій же хвилі «нових обличь» у місцевій владі, будуть мати змогу повстати з попелу декілька птахів Феніксів, які за останні 5-7-10 років відчували тяжбу у розвитку своїх будівельних проектів.

А вишенькою на торті, до усього цього, буде відкриття ринку землі. І ось тут розпочнеться справжня шахова партія на кадастровій карті України. І бути дотичним до цього процесу місцевій владі буде і цікаво і вельми вигідно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]