Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2016 15:49

МАФи без алкоголю

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Дорослий чоловік пройде зайві кілька метрів до магазину, щоб купити пляшку пива. За цей сегмент українців – спокійний. Проте я хочу бути впевненим, що якийсь п’ятикласник не зможе придбати «ром-колу» у МАФі біля метро.

Коли 17 березня Київрада приймала рішення про заборону продажу алкоголю в МАФах, так само, як більшість моїх колег, голосував «за». Упевнений, що це рішення правильне та своєчасне. «Шалмани» та «розливайки» на кожному кроці – точно не шлях європейської столиці.

Днями мер Києва підписав відповідне рішення Київради. Планується, що вже за місяць відбуватимуться регулярні рейди, а до порушників будуть застосовані жорсткі міри реагування. Відтепер, продавати у МАФах заборонено навіть пиво.

Рейди ще не почались, а питання вже активно обговорюється в соціальних мережах. Комусь рішення Київради видається надто жорстким, комусь – смішним. Особисто мені – не весело. Особливо, зважаючи на те, що Україна посідає перше місце в світі зі вживання алкоголю серед дітей та молоді.

Діти, яких змалечку привчають до солодкої газованої води, підростаючи, легко переходять на пиво та схожу за смаком слабоалкоголку. Медики б’ють в набат і говорять про підлітковий баночний алкоголізм, а «захисники» незаконних МАФів продовжують лобіювати продаж алкоголю в «шалманах» та «розливайках». Мовляв, це утиснення прав тих, хто вживає алкоголь.

Як людині, яка алкоголь не вживає категорично, бути толерантним до «прихильників зеленого змія», безперечно, складно. Однак мені здається, що дорослий чоловік пройде зайві кілька метрів до магазину, щоб купити пляшку пива. За цей сегмент українців – спокійний. Проте я хочу бути впевненим, що якийсь п’ятикласник не зможе придбати «ром-колу» у МАФі біля метро. 

За даними ВООЗ, Україна в першій десятці країн за рівнем вживання алкоголю в рік – 13,9 літри спирту на душу населення. І якщо доросла людина має вибір «пити чи не пити», дитина «підхоплює» згубну звичку просто тому, що дорослі їй не перешкоджають.

Згідно з опитуванням, здійсненим за сприяння ЮНІСЕФ, серед українських  підлітків (15-16 років), понад  90% із них мають досвід вживання алкоголю, понад 70% без проблем купують слабоалкогольні напої, понад 60% – вживали алкоголь протягом минулого місяця.

Рішення проблеми – просте. Незаконно встановлені МАФи мають бути демонтовані, а ті, що працюють у межах чинного законодавства, з пива та слабоалкоголки перепрофілюватись на шоколадні батончики та жуйки. Так, безперечно, коли дитині не продадуть алкоголь, власник МАФу втратить якийсь прибуток. Проте батьки цієї дитини скажуть: «Дякую».   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]