Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.09.2015 16:31

Олег Петровець про детективів НАБу та антикорупційного прокурора

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Що стосується працівників НАБУ, мої очікування найпозитивніші.

Наразі детективів тренують провідні спеціалісти, їх колеги із подібних структур у розвинених країнах, таких як Британія, Грузія, Канада та США. 
Окремим позитивом є і укладення угоди про співпрацю між НАБУ та українським Держ фінмоніторингом. По-перше, варто уточнити, що функції цих двох структур жодним чином не будуть дублюватися. Водночас, Держфінмоніторинг – це один з органів, який має колосальний досвід. До створення НАБУ саме ця структура викривала ряд злочинів посадових осіб, але результати її роботи – аудити, дослідження та розслідування – ніколи не бралися до уваги прокуратурою та МВС. По-друге, вони також тривалий час співпрацювали із колегами з інших країн, проводили конференції, круглі столи, напрацьовували нові методики. 
Нагадаю, працівники НАБУ мають розпочати роботу вже 1 жовтня. Утім, не слід забувати про іншу проблему – обрання антикорупційного прокурора. Попри те, що НАБУ – нова для України структура, і в її лавах будуть працювати нові спеціалісти з незаплямованою репутацією, вони будуть працювати згідно з українським законодавством. А в ньому є норма про обов’язкове процесуальне керівництво над детективом. 
Зараз Верховна Рада має делегувати своїх представників до спеціальної комісії, яка й обире відповідну людину. Усі ми пам’ятаємо баталії, які точилися довкола призначення голови НАБУ. Нині бої будуть іще запеклішими, адже на кону стоїть призначення людини, яка буде контролювати усі справи детективів, давати зелене світло розслідуванням стосовно найвищих посадовців у нашій країні. 
На мій погляд, такою людиною має стати досвідчений фаховий юрист, який не мав жодного стосунку до прокуратури. Однак, остаточне рішення ухвалить комісія. Тож, громадськість має пильно слідкувати за розвитком подій і реагувати у разі потреби.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]