Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2020 11:14

Реформа з "багатьма невідомими": як працюватимуть органи соцзахисту на місцях?

Народний депутат від 147-го округу, член Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

На жаль, у нашій країні слово «реформа» завжди звучить раніше, ніж ми маємо реальний і ефективний механізм її впровадження.

Ми вже неодноразово бачили такі приклади в усіх сферах суспільного життя – держоргани спочатку ліквідують, потім заново відроджують. А з проблемами борються «по ходу їх виникнення», замість того, щоб передбачити їх наперед, хоча їх очевидність і неминучість, здавалося б, ні в кого не викликає сумніву.

Нині подібна ситуація ризикує виникнути з органами соціального захисту населення на місцях, адже до початку наступного року лишається менше, ніж півтора місяці, а ми досі не знаємо, як саме функціонуватимуть ці органи в громадах у зв’язку з завершенням реформи децентралізації та переформатуванням районів.  

Так, у серпні цього року Кабінет Міністрів своїм положенням створив нову Національну соціальну сервісну службу України, яка передбачає, що з 1 січня 2021 року, у зв’язку із ліквідацією районів, буде створена нова вертикаль органів соцзахисту. Наприклад, до укрупнення районів у Полтавській області працювали 33 управління соціального захисту, зараз же створюється лише 4 регіональних підрозділи за кількістю нових, укрупнених районів – в Полтавському, Кременчуцькому, Миргородському та Лубенському. Одразу  виникає питання щодо ефективності функціонування цих структур. Чи справлятимуться працівники цих регіональних підрозділів з навантаженням? Як люди зможуть добратися до цих районних управлінь, які у зв’язку з цим можуть виникнути черги? Чи реально людям буде вирішити необхідні питання? Адже якщо на всю Полтавську область площею майже 29 000 кв. км працюватиме всього 4 підрозділи, то це дійсно може стати великою проблемою і для реалізації новоутвореною структурою своїх повноважень, а головне – для самих отримувачів соціальних послуг і соціальних допомог.

Інше питання, яке викликає занепокоєння: згідно з положенням про Національну соціальну сервісну службу України, її повноваження полягають виключно в реалізації державних соціальних програм. Водночас, відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України, протягом 2016-2020 років, саме на органи місцевого самоврядування покладено фінансування та виконання окремих державних програм, наприклад, компенсація на догляд,  оплата проїзду пільгових категорій населення, санаторно-курортне оздоровлення тощо. Хотілося б чітко розуміти, чи не залишаться місцеві бюджети один на один із виконанням окремих державних соціальних програм та гарантій, які на них просто кажучи, «навісили»? А є ж іще виконання місцевих програм,  важливих для самих громад, і на це також потрібні кошти!

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, функції з прийому документів при призначенні державних соціальних допомог та гарантій з січня 2021 року покладені виключно на об'єднані територіальні громади, де часто немає ні відповідних підрозділів, ні потрібних фахівців.

Часу залишилося обмаль, а питання функціонування нових органів соціального захисту досі не вирішене. Це ставить під загрозу виконання як місцевих програм, так і програм державних гарантій, які фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів. Абсолютно незрозуміло, як це все має запрацювати з початку наступного року, якщо наразі для цього не зроблено нічого?

Усвідомлюючи ситуацію, направив відповідні звернення на ім’я прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра соціальної політики Марини Лазебної, адже і місцеве самоврядування, і споживачі соціальних послуг повинні розуміти відповіді на ключові питання:

 - які державні установи та на підставі яких нормативно-правових документів будуть здійснювати координацію і методичний супровід органів місцевого самоврядування з метою виконання на базовому рівні функцій з прийому документів на надання державних соціальних допомог та гарантій?

 - чи розроблені і доведені до об’єднаних територіальних громад примірні положення, структура та штатні нормативи підрозділів з питань соціального захисту населення?

 - яким нормативно-правовим документом врегульовано питання функціонування з січня 2021 року на перехідний період діючих Управлінь соціального захисту населення районних державних адміністрацій і яка сума коштів передбачена на їх фінансування в проекті Закону України «Про Державний бюджет на 2021 рік»?

Кабінет Міністрів повинен терміново розглянути більш ефективну модель органів соціального захисту населення на базовому рівні, яка б мала можливості комплексно забезпечувати виконання перелічених програм та була б доступною для населення, адже це і є головна місія органів соціального захисту. Необхідно терміново врегулювати спірні питання щодо роботи нової структури органів соціального захисту на місцевому рівні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]