Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2022 13:34

Виїзд студентів за кордон в умовах воєнного стану

Керуючий Адвокатським бюро "Олександра Кудрявцева"

Виїзд студентів-чоловіків за кордон перетворився на суцільну проблему. Наразі така опція (інакше не назвеш) більш-менш доступна студентам іноземних ВУЗів. А що ж зі студентами українських ВУЗів?

Щоб розібратися в питанні достатньо проаналізувати два нормативно-правові акти:

1) Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (в редакції від 13.04.2022 року);

2) Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою КМУ від 27.01.1995 р. № 57 (в редакції від 08.04.2022 року).

Ці документи мають бути пов’язані між собою логічним ланцюжком. Але чи так воно насправді?

Виїзд студентів українських ВУЗів

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (отже, в тому числі і студенти).

При цьому закон не розділяє ВУЗи, в яких навчаються студенти, на українські та іноземні. Відтак, логіка підказує, що вказана категорія осіб повинна мати можливість виїхати за кордон, оскільки вони звільнені від мобілізації, в тому числі і під час воєнного стану. Проте Кабінет міністрів чомусь вважає інакше.

Існує перелік чоловіків, яким дозволено виїзд за кордон. Цей перелік передбачений Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою КМУ від 27.01.1995 р. № 57 (в редакції від 08.04.2022 року).

Останнім часом цей перелік активно змінювався.

Так, 29.03.2022 року студентам українських ВУЗів дозволили виїзд за кордон. Зокрема, у Правила перетинання державного кордону громадянами України додали п. 2-6, за яким у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Студенти українських ВУЗів якраз підпадали під цю категорію, але тривало це недовго.

Кабінет міністрів схаменувся і 01.04.2022 року з незрозумілою метою вніс зміни до п. 2-6 Правил, де зазначив, що ця норма не поширюється на осіб, визначених в абз. 2-8 ч. 3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Тим самим Кабінет міністрів з 01.04.2022 року остаточно заборонив виїзд за кордон студентам українських ВУЗів. Така ситуація зберігається до тепер.

Виїзд студентів іноземних ВУЗів

В той же час, Державна прикордонна служба України має свій перелік (https://dpsu.gov.ua/ua/news/uryad-vnis-zmini-do-pravil-peretinannya-derzhavnogo-kordonu-gromadyanami-ukraini/), в якому серед іншого дозволено перетинати кордон здобувачам фахової передвищої та вищої освіти, асистентам-стажистам, аспірантам та докторантам, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

Згідно листа Адміністрації ДПС України № 23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 р. документами, що підтверджують право на виїзд студента, що навчається за кордоном, може бути довідка з військомата про тимчасову непридатність (від 1 до 6 міс) до військової служби.

Однак, знову ж таки за логікою, по-перше, ця довідка може стосуватися тільки студентів призовного віку (до 27 років). А по-друге, такої довідки військомат не видає, бо її форма не передбачена жодним нормативним документом (за останніми даними деякі військомати почали видавати). Максимум, що може зробити військомат, так це поставити штамп в приписне свідоцтво. Але приписне свідоцтво може бути на руках тільки у чоловіків призивного віку, тобто до 27 років, і як показує практика цей штамп не завжди гарантовано дозволяє перетнути кордон.

Що стосується чоловіків старших за 27 років, адже студентом можна стати і в сорок, то аналогом такої довідки може бути штамп (запис) у військовому квитку про звільнення від мобілізації. Втім, таких штампів військомат теж не проставляє, бо також не передбачено. Також військомат не видає таких дивних документів, як "посвідчення про відстрочку від призову до Збройних Сил на період мобілізації та на воєнний час" та їм подібних. В деяких військоматах можна отримати довідку, що особа не підлягає мобілізації, але ця довідка сама по собі не дає стовідсоткової гарантії перетину кордону. Ще одна назва такої довідки - "дозвіл на перетин кордону за ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Цей шедевр бюрократичної думки видають не всюди. Також у деяких військоматах можна зробити "посвідчення про відстрочку від призову", але і воно само по собі не гарантує перетину кордону. Можуть бути й інші інтерпретації цього документу, бо його форма нормативно не встановлена.

Відтак, документами, що можуть підтвердити факт навчання в іноземному ВУЗі і яких має бути достатньо для перетину кордону, є:   

1) студентський квиток;

2) довідка з навчального закладу;

3) ще може бути виклик на навчання (плюс до перших двох) або документ, що підтверджує право на тимчасове проживання в країні у зв’язку із навчанням (в деяких країнах видається).

Важливо, що ці документи мають бути перекладені на українську мову з нотаріальним засвідченням правильності перекладу і підпису перекладача. Бо у ході заходів прикордонного контролю перевірятиметься їх дійсність і факт видачі відповідними органами. Провести таку перевірку і встановити дійсність іноземного документу іншим способом прикордонники просто не мають об’єктивної можливості.

Вимагання будь-яких інших документів, в тому числі довідки з військомату, на мою думку, є зловживанням. І добре, що це трапляється все рідше.

***

Отже, як висновок можемо зазначити, що студенти українських ВУЗів поставлені в менш вигідне становище, порівняно зі своїми колегами з іноземних ВУЗів. До чого це призведе в стратегічній перспективі здогадатися не важко. Відтепер молоді хлопці сто разів подумають, а чи потрібно взагалі вступати до українського ВУЗу і чи не краще одразу вступати до іноземного. Аби в ситуації, подібній до теперішній, не стати "невиїздним" у власній країні. Не кажучи вже про те, що авторитет української влади в очах прогресивної молоді буде зіпсований. Я не знаю кому і навіщо це потрібно, але переконаний, що ситуація має бути виправлена якнайшвидше.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]