Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.04.2022 12:35

Статус біженця: за і проти

Керуючий Адвокатським бюро "Олександра Кудрявцева"

З початком війни Україну вже залишили понад 4 млн. людей

За інформацією з Порталу оперативних даних (data2.unhcr.org/en/situation/ukraine) станом на 30.03.2022 року територію України з початку війни вже залишило понад 4 млн. людей, з яких 2362044 виїхало до Польщі, 616512 - до Румунії, 388837 - до Молдови, 368807 - до Угорщини, 283824 - до Словаччини.

Українці, що прибувають в країни ЄС, можуть отримати один з трьох статусів:

1) біженець;

2) тимчасово захищена особа;

3) турист.

Біженець:

Згідно з Дублінською конвенцією від 15.06.1990 року, статус біженця надається у першій країні, кордон якої особа перетнула, тікаючи від війни.

Статус біженця надає право на проживання у таборі для біженців, право на медичну допомогу, освіту для дітей, щомісячну грошову допомогу, а також доступ до ринку праці.

Але є і певні обмеження:

- біженець не може полишити приймаючу країну до моменту отримання статусу;

- не може повернутися до України як до, так і після отримання статусу;

- адже в біженця забирають особисті документи (замість них видається, посвідка на проживання);

- також біженець не може працевлаштуватися до отримання статусу, а також у разі відмови у наданні такого статусу.

Розгляд документів на статус біженця може тривати не один місяць. Весь цей час українець залишається по суті безправним на чужій території.

Тимчасово захищена особа:

Згідно з Директивою ЄС, яка активована спеціально для українців 04.03.2022 року рішенням Ради ЄС, тимчасовий захист надається українцям, які проживали в Україні, включно до 24 лютого і були вимушені залишити її через війну.

Цей статус надає право на освіту, медичне страхування, право на постійне проживання терміном 1 рік з можливим продовженням до 3 років, доступ до ринку праці, соціальну допомогу.

Під доступом до ринку праці розуміють не лише можливість працювати за наймом, але й можливість займатися підприємництвом, відвідувати курси підвищення кваліфікації чи здобувати нову професію.

Статус надається автоматично , одразу після перетину кордону без зайвих формальностей.

Після отримання статусу можна іхати в будь-яку країну ЄС, де є вільне житло.

Турист:

Статус туриста дозволяє залишатися в ЄС протягом 90 днів з дати в’їзду. Коли 90 днів закінчаться, необхідно залишити територію ЄС. За такого статусу забезпечувати перебування в країнах ЄС доведеться власним коштом. 

Висновок:

Найбільш прийнятним для українців є статус тимчасово захищеної особи. Він надає більше прав і можливостей порівняно зі статусом біженця і не має таких жорстких обмежень. Крім цього, він дозволяє в будь-який момент повернутися в Україну. Отже, всім, хто прибуває в країни ЄС, доцільно скористатися саме таким статусом. І ні в якому разі не отримувати статус біженця!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]