Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.12.2016 12:39

Газове «занурення» в Європу: знакові тенденції кінця 2016 року

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

Грудень цього року, схоже, закріпив пріоритети України у відносинах з ЄС на ґрунті енергетичної співпраці.

Грудень цього року, схоже, закріпив пріоритети України у відносинах з ЄС на ґрунті енергетичної співпраці. Дві новини дають підстави стверджувати, що наша держава налаштована на подальшу інтеграцію газотранспортних систем в Східній Європі.

Уже найближчим часом Україна та Польща прискорять будівництво газового інтерконектора, що дозволить збільшити обсяги поставок європейського газу в нашу державу та відкриє можливості для зберігання європейського газу в українських сховищах. Про це, як відомо, заявили президенти двох країн під час спільної прес-конференції за підсумками візиту Петра Порошенка у Польщу.

Як очікується, реалізація проекту дозволить збільшити пропускну здатність поставки газу з Польщі до України до 8 мільярдів кубометрів газу на рік. В свою чергу Україна зможе транспортувати в ЄС до 7 мільярдів кубометрів на рік.

Зараз максимальна технічна пропускна здатність поставки газу з Польщі в Україну становить 1,5 мільярда кубометрів на рік. Проект планується завершити до 2020 р. Його стратегічне завдання представники України та ЄС вбачають у об’єднанні польської та української газотранспортних систем. А загалом головна мета такого об’єднання - інтеграція газотранспортних систем та газових ринків в Східній Європі.

Друга новина стосується нашої співпраці з іншим нашим західним сусідом. Стало відомо, що оператор газотранспортної системи Словаччини Eustream збільшить потужність з поставки газу в Україну на перший квартал 2017 року на 30 тисяч МВт-год на добу, що відповідає близько 2,8 млн кубометрів на добу.

Сьогодні Eustream є найбільшим оператором з імпорту газу до України з ЄС. Імпорт газу з Європи за підсумками 2015 року склав 10,3 млрд куб. м. У тому числі імпорт з боку Словаччини в 2015 р. склав 9,7 млрд куб. м. В 2014 році через Словаччину було поставлено 3,6 млрд куб. м газу. В 2015 р. було збільшено потужність коридору Словаччина-Україна для фізичного постачання газу з 8 до 15 млрд кубометрів газу, або до 40 млн кубометрів газу на добу.

Якщо поставки газу з ЄС в 2013 році становили лише 8%, то в 2015 році ? вже 63%. За 11 місяців 2016 року для потреб вітчизняних споживачів було імпортовано 9,3 млрд. кубометрів природного газу, що на 5% менше за показники аналогічного періоду минулого року.

Варто відзначити, що імпорт газу в 2016 р. здійснюється лише з країн ЄС. Подальше збільшення пропускної здатності поставки газу з країн ЄС в Україну, безумовно, посилить нашу газову незалежність від Росії, а також призведе до зниження витрат на закупівлю блакитного палива.

Стратегія енергетичної безпеки ЄС передбачає формування інтегрованого енергетичного ринку, об’єднання енергетичної інфраструктури та диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв. Створення інтегрованого енергетичного ринку та реалізація проектів будівництва інтерконекторів дасть можливість швидко реагувати на переривання поставок газу та перенаправляти потоки газу туди, де це необхідно.

Будівництво та збільшення потужностей інтерконекторів на кордонах України з країнами ЄС робить можливим організацію двосторонніх потоків газу та зменшує залежність України від поставок російського газу. Це сприяє створенню регіонального ринку природного газу між Україною та країнами Вишеградської четвірки (Чехія, Угорщина, Польща та Словаччина), що є необхідною передумовою регіональної енергетичної безпеки.

Згідно з зобов’язаннями України в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, Україна взяла курс на впровадження директив ЄС в енергетичній сфері з метою створення об’єднаного енергетичного ринку з ЄС. Реалізація таких інфраструктурних проектів спрямована на виконання Україною вищевказаних зобов’язань та входження України до європейського енергетичного простору. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]