Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2015 10:49

Нафтогазовий титан розправляє крила?

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

Новий статут "Нафтогазу". Які нові головні принципові норми закладено в «конституцію» компанії?

Суперечки між «Нафтогазом» та Міненерговугілля  щодо плану реформування корпоративного управління НАКом закінчилися. Кілька днів тому Кабмін ухвалив постанову № 1002 «Деякі питання вдосконалення корпоративного управління публічного акціонерного товариства». Відповідно до цього документа, Міністерство енергетики та вугільної промисловості повинно передати у 10-денний строк з дня набрання чинності постанови 100 відсотків акцій «Нафтогаз»  в управління Міністерству економічного розвитку і торгівлі.

Крім цього уряд затвердив статут перехідного періоду «Нафтогазу» (що діятиме до 1 квітня 2017 р.), а також положення про наглядову раду компанії та положення про правління. Також було затверджено ці ж документи у редакції, яка діятиме з 1 квітня 2017 року. Весь цей пакет документів прийнято на виконання Плану дій щодо реформування корпоративного управління НАКу.

Які нові головні принципові норми закладено в «конституцію» «Нафтогазу»? Статут перехідного періоду передбачає:
-заборону втручання та перешкоджання у господарську діяльність компанії з боку органів державної влади, політичних партій та громадських організацій,  їх посадових осіб; 
- управління корпоративними правами (акції, ставки) юридичних осіб, що акціонер (засновник, партія), яких є «Нафтогаз», компанія здійснює самостійно через їх уповноважених органів відповідно до статуту;
-склад Наглядової ради компанії складається з п'яти осіб, що затверджується Міністерством економічного розвитку та торгівлі, як акціонер компанії. Три члени Наглядової ради компанії повинні дотримуватися критеріям незалежності, встановленим законодавством та положення про раду компанії.

В новому статуті не знайшли свого місця більшість пропозицій та зауважень Мінпаливенерго. 

Чому саме зараз затверджено новий статут? Цей документ – перший крок на шляху реалізації реформи держхолдингу. На цьому неодноразово наполягав Європейський банк реконструкції та розвитку. І реалізація цієї реформи дасть можливість розраховувати на отримання 300 мільйонів доларів кредиту від ЄБРР, які планується спрямувати на закупівлю природного газу в ЄС. 

До речі, НАК уже визначся з кандидатами на постачання природного газу за кошти ЄБРР. Це майже півтора десятка європейських трейдерів.

З огляду на структурні зміни в галузі, вітчизняні урядовці вже встигли передбачити, що у 2016-му р. дефіцит «Нафтогазу» дорівнюватиме нулю. У це не дуже-то й віриться, адже торік він становив 90 млрд. грн. Й для його покриття Кабмін випускав облігації внутрішньої державної позики… Утім, так хочеться бути оптимістом й сподіватися на створення справді прибуткового, прозорого українського державного енергохолдингу.
Теги: нафтогаз
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]