Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.03.2019 12:49

Ціна секунд, що рятують життя в ДТП

Директорка Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), юристка

Порятунок в аварії - справа кількох секунд. Не лише секунд для вирішального маневру, аби уникнути зіткнення чи зробити його якомога м’якшим.

Порятунок в аварії – справа кількох секунд. Не лише секунд для вирішального маневру, аби уникнути зіткнення чи зробити його якомога м’якшим. Найважливіші секунди – ті, коли тільки сідаєш в авто, навіть не передбачаючи кризової ситуації. 

Порятунок в аварії – це пристебнутий ремінь. Для того, щоб пристебнутися, потрібно кілька секунд. А згідно з даними ВООЗ, пристебнутий ремінь – це збережене життя у половині смертельних ДТП. 

Щороку на дорогах України гине не менше 3500 тисяч людей в аваріях. І частину з них могли б врятувати кілька секунд, які потрібні для того, аби пристебнути ремінь безпеки. Однак згідно з дослідженням ГО “Vision Zero” та Центру демократії та верховенства права в рамках Кампанії “За безпечні дороги”, в Україні пристібаються лише 23% водіїв

Чому ж тоді, здавалося б, настільки простий спосіб врятувати власне життя ігнорують понад три чверті водіїв? Однією із причин проблеми є мізерна сума штрафу за ігнорування ременя безпеки. Це 51 гривня, що дорівнює вартості кави або тістечка у кафе. Не дивно, що водії та пасажири, які з тих чи інших причин не знають належної інформації про важливість використання ременя, його ігнорують. 

Саме тому, ми в рамках адвокаційної Кампанії “За безпечні дороги” вдруге ініціювали та зареєстрували завдяки підтримці депутатів у Верховній Раді законопроект №10131 щодо підвищення штрафів за ігнорування пасків безпеки удесятеро – до 510 гривень. Основне завдання законопроекту - це сформувати звичку пристібатись в авто, стимулом якого буде відчутний для гаманця штраф.  Слідуючи міжнародному досвіду, паралельно зі встановленням значних штрафів ми проводимо просвітницькі і соціальні кампанії, які присвячені розвінчуванню міфів, популяризації ременів. Наприклад, мультимедійна кампанія із зірками Пом'яті, але живі, анімаційний ролик міфи про ремені безпеки, соціальна зовнішня реклама “Пристебнись, інакше буде пізно”. 

Це ж так просто: використання ременя за призначенням займає лише кілька секунд. Стільки ж часу йде на те, щоб відкрити ноутбук чи дотягнутися до чашки, що стоїть поруч на столі. І ціна цих кількох секунд – це ціна життя. Пристібаймося. 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]