Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2017 13:36

Процес бюджетних баталій розпочато

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Країна в очікуванні погодження та затвердження головних фінансових показників на 2018 рік.

Країна в очікуванні погодження та затвердження головних фінансових показників на 2018 рік.

15 вересня Кабмін затвердив проект бюджету-2018 і передав його на розгляд до Верховної Ради. І вже завтра, як обіцяв Парубій, парламентарі мають взятися за головний кошторис країни – уряд Гройсмана презентуватиме своє бачення того, скільки Україна може заробити, а скільки дозволити собі витратити. 

Проаналізувавши основні цифри бюджету, вже зараз можна сказати, що серед пріоритетів держбюджету-2018 збільшення витрат на оборону, освіту, охорону здоров’я, децентралізацію, ремонт і будівництво доріг. 

По-перше, хотілось би зауважити, що уряд встиг подати бюджет до Верховної Ради вчасно. Кабмін вніс до парламенту проект закону «Про Держбюджет на 2018 рік» 15 вересня, в останній день, коли згідно з Бюджетним кодексом, мав це зробити. Попередні прем’єри, як ми пам’ятаємо, з цим завжди зволікали. Тут пригадується один з найяскравіших випадків. Коли у 2013-му році лише у другій половині грудня(!) Кабмін Азарова затвердив доопрацьований держбюджет-2014 і вніс його до Верховної Ради… Як наслідок, бюджет-2014 приймався з порушенням усіх законодавчих процедур та бюджетних термінів – парламентарі голосували за нього лише 16 січня 2014 року, та й то без обговорення, що в принципі є нонсенсом. 

Але справа не тільки в дотриманні термінів, а, передусім, в якості документу. Бюджет на 2018 рік можна вважати порівняно збалансованим та досить оптимістичним. Цифри говорять самі за себе. Так, приміром, дефіцит бюджету зменшився до 2,4%, що на 0,3% менше за показники цього року. У цьому пункті ми залишаємось чітко в межах, які окресли для нас наші іноземні партнери, зокрема Міжнародний валютний фонд.  Проект бюджету передбачає і 3-відсоткове зростання економіки України.

По-друге, Держбюджет-2018 – це перший бюджет країни, який перевищить цифру в 1 трильйон гривень. Очікується, що фактичний ріст бюджету за рахунок зростання національної економіки становитиме 15%. Зокрема, у пояснювальній записці зазначено, що доходи зведеного бюджету в наступному році зростуть до 1,12 трильйона гривень, а витрати – відповідно, майже до 1,19 трильйона гривень. 

Що ж до реформи децентралізації, то у проекті держбюджету-2018 вона залишається у пріоритеті – на регіональний розвиток передбачено 10 мільярдів гривень. За словами Гройсмана, у 2018 році ресурс місцевих бюджетів, консолідований, з усіма трансфертами складе 521 мільярдів гривень – а це майже половина всіх доходів держбюджету. Так місцеві доходи будуть збільшені на 36% за рахунок власних надходжень.

Основні бюджетні цифри

Інфляція в 2018 році очікується на рівні 7%, що нижче, ніж було заплановано на поточний рік (8,3%). Втім, уряд вже був змушений переглянути прогноз інфляції на цей рік. І нині визначена нова позначка – 11,2%. При цьому економісти наголошують, що це ще далеко не остаточна цифра. За різними оцінками, річна інфляція у 2017 році становитиме від 12% до 15%. Тож прогнозована цифра у 7% на наступний рік є, я би сказав, досить оптимістичною та суперечливою.  Поки важко зрозуміти, як влада буде стримувати інфляцію у 2018 році.  

Середньорічний курс долара у Держбюджеті-2018 запланований на рівні 30,1 грн/$ (в бюджеті-2017 – 27,2 грн/$). Урядовці стверджують, що така вартість долара закладена в проекті Держбюджету як максимальна. Проте, вже зараз очевидно, що якщо гривня девальвує на 10%, то інфляція ніяк не зможе зупинитись на позначці у 7%. Вона буде значно вищою. 

Мінімальна заробітна плата з 1-го січня 2018 року становитиме 3723 гривні, її планують збільшити трохи більше ніж на 500 гривень (16%) – з 3200 до 3723 гривень. Щодо прожиткового мінімуму, то пропонується, що з 1 січня він становити 1700 гривень, а на кінець року – вже 1853 гривні.  А це, в свою чергу, також позначиться на інфляційних коливаннях. Відтак, поки не зрозуміло, як соціальні стандарти зростатимуть швидше за інфляцію… 

Найбільші витрати – на оборону

У видатковій частині уряд найбільше підвищив видатки на оборону, безпеку та захист: їх, як і наголошувалось раніше, буде доведено до 5% від ВВП, до 165 мільярдів гривень. Для порівняння: у 2017-му ці витрати становили 143 мільярдів, а у 2016-му – 113 мільярдів. 

Найпомітніше стрибнуть витрати на силовий блок. Наприклад, утримання Міністерства оборони – з 69 до 83 мільярдів гривень, Міністерства внутрішніх справ – з 53 до 63 мільярдів гривень. 

За словами прем’єр-міністра, кошти будуть спрямовані на зростання заробітних плат українських військових, якісне технічне оснащення і модернізацію військової техніки.

Зокрема, на бюджетну програму «Забезпечення діяльності Збройних сил України та підготовка військ» виділено 60 мільярдів гривень, що на 22,4% більше, ніж поточного року. Також у наступному році планується збільшити видатки на лікування військових (на 459 мільйонів гривень до 2,38 мільярдів гривень), а також на придбання житла для військовослужбовців (на 106,58 мільйонів гривень до 857,6). Майже на 66% в 2018 році зростуть видатки на розвиток, закупівлю і модернізацію військової техніки. Ці кошти будуть спрямовані на відновлення боєздатності, технічне обслуговування та закупівлю нової військової техніки.

Тут, з гордістю можна сказати, що ніколи раніше українська армія не отримувала такого фінансування, як це передбачається у держбюджеті-2018. Втім, збільшення видатків на оборону є цілком логічним для країни, яка наразі перебуває у стані війни. 

Підвищує Гройсман видатки і на інші силові й правоохоронні структури – в середньому їх кошторис зросте на 20-30%.  Наприклад, ГПУ наступного року додадуть майже мільярд, збільшивши її бюджет до 6,7 мільярдів гривень, додатковий мільярд отримає і СБУ, збільшивши фінансування до 7,6 мільярдів, витрати на Службу зовнішньої розвідки зростуть з 1,1 мільярда до 1,5 мільярда. 

Тут цікавим є факт, що витрати на фінансування Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка працює в разом з НАБУ, у бюджеті-2018 чомусь раптово зменшаться на три мільйони… Відтак, на САП планується виділити 116,13 мільйонів гривень (у поточному році – 119,43). Щодо фінансування НАБУ, то тут уряд пропонує незначне збільшення в порівнянні з поточним роком – лише на 10%, з 773,56 мільйонів гривень до 857,09.

Освіта, медицина й дороги

Витрати на освіту в 2018 році зростуть майже на 20% – урядовці обіцяють збільшити витратити до 217,5 мільярдів гривень. Причому вчителям мають підняти зарплати ще на 25%. Так, наприклад, учитель першої категорії буде отримувати 8000 гривень. До слова, в цьому році на освіту у бюджеті закладено 183,8 мільярдів гривень. Тобто, можна сказати, що тут спостерігаємо суттєве збільшення видатків. 

Витрати на охорону здоров'я в 2018 році зростуть на 11,2 мільярдів гривень – до 112,5. 1 мільярд гривень буде витрачено на розвиток сільської медицини. До прикладу, у 2016 році витрати на охорону здоров'я склали 70 мільярдів гривень, у 2017 році – 101,3.

У наступному році видатки державного бюджету на дорожню інфраструктуру складуть 44 мільярди гривень, що на 11,8 мільярдів більше, ніж в цьому році. Це рекордна сума для України. Так з держбюджету буде виділено 4 мільярди гривень на будівництво дороги Львів-Тернопіль-Хмельницький-Вінниця-Умань-Одеса-Миколаїв-Херсон. Ще 2 мільярди передбачено на ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Київ-Харків-Довжанський. Але тут хочу окремо наголосити, що в рамках децентралізації вже давно час передати дороги загального користування місцевого значення і фінансування на них у власність місцевій владі. Це б, в свою чергу, значно посилило контроль за станом доріг з боку місцевих громад. 

Утримання Банкової і Ко

Суттєво збільшаться і витрати на вищі органи влади – уряд, парламент та президента. Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді збільшити фінансування Державного управління справами для обслуговування і забезпечення діяльності президента та його Адміністрації на 17,7% до 965,4 мільйонів гривень 2018 року. Цікаво, що Держбюджет 2017 року спочатку передбачав 746,6 мільйонів гривень на обслуговування президента. Але в липні фінансування цієї програми збільшили на 9,8% (73,2 мільйонів гривень) до 819,9. 

На Апарат Верховної Ради у 2018 році Кабмін пропонує виділити 1,669 мільярдів гривень. У держбюджеті на 2017 рік на це передбачено 1,221. Отже заплановане Кабміном збільшення становить майже 25%. 

Проект бюджету на 2018 рік передбачає 47,5 мільйонів гривень на виготовлення державних нагород і пам'ятних знаків (у бюджеті-2017 на цю ж статтю передбачалось – 20,5 мільйонів гривень). Цікаво, чим урядовці керувалися при збільшенні цієї статті видатків… 

Аналізуючи бюджет, проглядається, що на фінансування силовиків та влади уряд традиційно закладає збільшення мінімум на 20-30%. Це в рази більше ніж на соціальну сферу. За такою логікою випливає, що на силовиків  і бюджетників, які працюють на обслуговування державного апарату, інфляційні показники впливатимуть значно менше, ніж на усіх інших – інфляція в 7 чи навіть в 15% не з’їсть їхні підвищенні зарплати. 

Про аргументованість усіх бюджетних цифр ми зможемо дізнатися вже завтра – коли уряд презентуватиме проект Державного бюджету на 2018 рік у Верховній Раді. Тож чекати залишилось зовсім недовго. 

В цілому ж картина по бюджету вимальовується досить позитивна. Залишається сподіватись, що парламент його прийме вчасно. Хоча, як буде цього року, спрогнозувати складно. Бо вже зараз деякі політичні сили заявили, що вони не підтримують бюджет в тому вигляді, в якому він є. Зокрема,  про це попередила Радикальна партія. Минулого року держбюджет-2017 депутати ухвалили вночі 21 грудня 2016 року. Думаю, що парламентарі не відійдуть від своєї традиції – приймати головний фінансовий документ напередодні Нового року. Проте, хочеться вірити, що зараз і урядовці, і народні депутати підійдуть до розгляду бюджету більш відповідально, що допоможе уникнути ухвалення непродуманих рішень в останній момент.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]