Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2015 13:39

Корупція. Імітація боротьби?

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Ракова пухлина України. Саме так вчора віце-президент США Джо Байден, виступаючи в українському парламенті, назвав корупцію в нашій країні. І це дійсно так. Ця «ракова пухлина» стає на шляху будь-яких реформ і не дає нам розвиватися, вона руйнує можливості

Ракова пухлина України. Саме так вчора віце-президент США Джо Байден, виступаючи в українському парламенті, назвав корупцію в нашій країні. І це дійсно так. Ця «ракова пухлина» стає на шляху будь-яких реформ і не дає нам розвиватися, вона руйнує можливості і породжує нерівність загрозливих масштабів.

Як колись сказав генеральний секретар ООН Пан Гі Мун «корупція – це не тільки мільярди доларів розтрачених або розкрадених державних коштів; найбільш яскраво вони проявляються через відсутність лікарень, шкіл, об'єктів постачання чистою водою, доріг і мостів, які могли б бути побудовані на ці кошти і які, безсумнівно, змінили б долю сімей та громад». Іншими словами, корупція – це смерть. Корупціонери щодня вбивають українців. Вбивають на фронті, поставляючи їм неякісне обладнання; на дорогах, крадучи гроші на ремонті дорожнього покриття; у лікарнях, коли люди вчасно не отримують необхідних медикаментів… Згідно з оцінками Світового банку, щорічно у світі корупційні дії «з’їдають» приблизно один трильйон доларів. Це страшні цифри, адже кошти, які осідають в кишенях корупціонерів, в 80 разів перевищують суму, необхідну для того, щоб нагодувати людей, які голодують, а їх близько 870 мільйонів осіб.

Сьогодні, 9-го грудня, Міжнародний день боротьби з корупцією. У цей день в 2003 році на політичній конференції у Мексиці була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції. Україна ратифікувала цю угоду наприкінці 2006 року. Згідно з документом, країни, які його підписали, зобов’язані оголосити карним злочином хабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів. Відповідно до одного з положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції.

На сьогоднішній день з сумом можемо констатувати, що незважаючи на прихід до влади нових людей, корупція в Україні, не зменшилася, а в деяких сферах, навпаки, зросла. Про це свідчить порівняльний аналіз досліджень рівнів корупції в Україні, які проводилися різними міжнародними компаніями, зокрема Transparency International та Gallup International. Так, за їхніми даними, якщо у 2013 році 47,3% українців вважали, що судова система повністю корумпована, то у 2015 році такої думки притримувались вже 66% українців. Аналогічна динаміка зростання спостерігається і в інших сферах.

Наведу декілька новин останніх днів, які публікувались на центральних інтернет-ресурсах:

• «У Transparency International відзначають «високі ризики корупції» в оборонній сфері України. За оцінками організації, «через корупційну практику відбувається втрата до 10-15% коштів, призначених для закупівлі озброєнь».

• «Втрати українського бюджету від дії корупційних схем становлять не менше 5 мільярдів доларів. Про це заявив глава Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі».

• «Президентська фракція у парламенті вимагає від  Арсенія Яценюка   11 грудня  відповісти на звинувачення у корупції, озвучені Саакашвілі».

• «Директора підприємства Міноборони із заступником затримали на хабарі у півмільйона гривень».

• «У Харкові Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою сил АТО затримала на хабарі працівника Державної фіскальної служби».

• «У Чернівецькій області співробітники СБУ спільно з прокуратурою затримали на хабарі арбітражного керуючого».

Нагадаю, що це новини лише за останній тиждень! Це ті новини, які набрали більш ширшого розголосу. Поряд з цим є ще десятки повідомлень про корупційні схеми в різних міністерствах та відомствах, про затримання на хабарах митників, поліцейських, податківців, освітян, про розслідування численних кримінальних справ щодо корупційних дій… 

Позавчора Національне Антикорупційне бюро заявило, що включається в боротьбу з корупцією (до слова, раніше очікувалось, що НАБу почне працювати ще в травні 2015 року). Керівництво бюро відзвітувало про перші три кримінальні справи за фактами розкрадання державних коштів. Озвучена суму – 1 млрд грн. Деякі експерти припускають, що оприлюднена заява НАБу збіглася з візитом в Україну віце-президента США Джо Байдена – Україна мала показати хоч якісь результати боротьби з корупцією.

Давайте будемо відвертими, ні Америка, ні будь-яка інша країна не змусять нас подолати корупцію. Вони можуть лише закликати і допомагати. Сьогодні подолання корупції залежить від політичної волі перших осіб держави, від реформування правоохоронної і судової системи. Щоб «верхи» перестали красти, потрібно посадити тих, хто очолює й крищує наявні корупційні схеми. За останні два роки Україна значно просунулась у прийнятті антикорупційного законодавства. Звісно, не без тиску громадськості та міжнародних організацій, які постійно наголошували на зволіканні у цьому питанні, яке є неприйнятним. Проте імплементація оновленого законодавства проходить без проактивної позиції з боку основних владних інституцій – влада, на жаль, тільки реагує на критику з боку суспільства, точково вирішуючи певні питання. Тут пригадуються слова сінгапурського реформатора Лі Куан Ю, які стали одним з головних принципів боротьби з корупцією: «почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів: ви точно знаєте за що, і вони знають за що». Цю фразу у парламенті цитував і Петро Порошенко. Та голосних арештів, які б закінчились відкриттям кримінальних справ й виголошенням відповідний вироків, у найвищих владних ешелонах поки так і не було…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]