Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2013 15:13

Яким має бути вихід, якщо у Вільнюсі трапиться прикрість!

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Безумовно ми з Вами усі сподіваємося що Угода про Асоціацію буде підписана саме 29 листопада і саме у Вільнюсі.

Безумовно ми з Вами усі сподіваємося що Угода про Асоціацію буде підписана саме 29 листопада і саме у Вільнюсі.

Упродовж останніх «євромайданних» днів спостерігається чітка і незаперечна істина – євроінтеграція для українських громадян стала своєрідним прообразом національної ідеї. «Євротема» об’єднала людей навколо єдиних стандартів: високого рівня життя, безумовного дотримання закону та прав людини, поваги до думки кожного.

Але національною ідеєю живуть люди із патріотичним духом. Запроданці і манкурти живуть поза нею. Учорашнім інтерв’ю Янукович, незважаючи на всі меседжі про незмінність курсу євроінтеграції, дав зрозуміти, що він живе поза національною ідеєю, поза тим консолідуючим духом, що об’єднав людей на майданах. З цього інтерв’ю стає зрозуміло, що Угоду про Асоціацію між Україною і ЄС Янукович не хоче підписувати 29 листопада у Вільнюсі.

Українські громадяни незламні у своїх намірах змусити Януковича піти до Європи. Розуміючи його схильність до свавілля, громадські активісти започаткували на офіційному сайті Адміністрації президента США збір підписів під петицією щодо застосування санкцій до українських можновладців. Сама по собі петиція може слугувати лише підставою для рішення американського президента . Водночас, це фактично офіційне звернення українських громадян про підтримку до міжнародної спільноти. Маємо всіляко вітати та масово підтримувати такі заходи.

На сьогоднішній день зрозуміло одне – якщо 29-го листопада угода не буде підписана, то світ на 180 градусів відвернеться від нинішньої української влади, але не відвернеться від українського народу! Європа поставить «на паузу» усі наші з неї переговори, бо домовлятись з шулерами, які зараз при владі, вони не будуть.

За такого сценарію, цілком природно, що упродовж останніх днів ми готуємо відповідь на питання: «А що робити, якщо Асоціація таки не буде підписана і Янукович зрадить надії мільйонів людей, які зараз стоять на сотнях українських майданів»?

Питання надзвичайне гостре, бо 29 листопада лише на майдані в Києві мітингуватиме понад 300 тис. українців. Безапеляційних і безкомпромісних. Люди налаштовані агресивно. Людям захочеться випустити пару.

Але є кілька «але»:

По-перше. Брати штурмом Адміністрацію Президента, Кабмін і Межигір’я – не вихід. Проллється кров. В жодному разі не можна допустити такого сценарію.

По-друге. Просто так розійтися – ще більший «не вихід».

По-третє. Зрозуміло, що після 29-го листопада стояти на холоді невизначений час  буде складно.

Людям треба чітко дати зрозуміти: що робити, як робити і коли робити. Вселити в них віру й надію. У разі не підписання 29-го угоди про асоціацію Януковичем, її підпише вже інший президент. Це можна буде зробити, якщо Януковича усунути від влади.

Мій варіант виходу із ситуації:

1.    Оголосити саме на 29 листопада 2013 року, саме на цю п’ятницю, лише на один день тотальний загальнонаціональний страйк. Усі тепло одягаємося, покидаємо свої робочі місця, гуртом і з усмішкою виходимо на вулиці показово демонструємо наші сили.

2.  Лідерам парламентських опозиційних партій ініціювати масштабні переговори з Європейським Союзом від імені України з напрацювання особливих, а можливо й безпрецедентних форм асоціації ЄС не з державою Україна, а з українськими громадянами. Основними завданнями таких перемовин мають стати:

-     персональні санкції щодо Януковича й інших урядовців, а також членів їхніх сімей.

-      максимальна лібералізація візового режиму аж до повного його скасування.

-     впровадження ширших можливостей для отримання молодими українцями освіти в західних вишах.

-   надання ззовні масштабнішої допомоги для розвитку цільових проектів зі становлення громадянського суспільства, масового вивчення англійської та інших мов, поширених для спілкування в Європі.

3. Якнайшвидше, ще на Євромайдані, публічно підписати меморандум про формування широкої опозиційної коаліції до наступних виборів Президента України. Документ повинен містити чіткі терміни і принципи визначення єдиного кандидата від опозиційного фронту вже в першому турі виборів 2015 року!!! Цим кандидатом має стати той, хто матиме у визначений момент найвищий рівень підтримки виборців. З цією метою опозиційні кандидати мають перед народом підписати публічну угоду про взяті на себе зобов’язання, що під час виборчої компанії вони не будуть взаємопоборювати один одного та, рішеннями своїх з’їздів, гарантують зняти своїх кандидатів на користь сильнішого. Аудитором електорального потенціалу кандидатів має виступити заздалегідь визначений пул авторитетних міжнародних соціологічних компаній.

4. Опозиційним політичним силам і лідерам громадянського суспільства запровадити широкий і демократичний дискусійний майданчик з напрацювання спільної політичної й ідеологічної платформи для наступної президентської кампанії. Координувати діяльність майданчика має колегіальний орган з паритетним представництвом політичного та громадського сектору опозиційної спільноти.       

5. Домагатися припинення адміністративних та кримінальних переслідувань до громадян, які брали участь в акціях протесту. Кваліфікувати такі переслідування як політично вмотивовану розправу над мирними громадянами.   

6. Створити ініціативну групу зі збору підписів для референдуму за вступ України до Європейського Союзу.

7. У визначений день щомісяця проводити по всій державі масову мирну ходу симпатиків європейської інтеграції України.

Тільки об’єднавши зусилля, ми можемо вселити довіру в людей, що ми переможемо.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]