Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2019 22:37

Про зміни в оплаті праці державних службовців, що діятимуть у 2019 році

Засновниця комунікаційної он-лайн платформи "Держслужба ФОРУМ"

На сайті Кабінету міністрів України опубліковано довгоочікуваний документ, що вносить зміни у систему оплати праці державних службовців

На сайті Кабінету міністрів України опубліковано довгоочікуваний документ, що вносить зміни у систему оплати праці державних службовців – Постанову КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо впорядкування структури заробітної плати працівників державних органів, судів, органів та установ системи правосуддя у 2019 році», що набуває чинності з дня її опублікування і застосовується з 1 січня 2019 року.

Ця новина викликала неабиякий інтерес. Адже, як відомо, система оплати праці державних службовців ще не досягнула ще того рівня досконалості, який прописано у Законі України «Про державну службу». За даними моніторингу комунікаційної платформи «Держслужба ФОРУМ» реакцій на опублікування Постанови 86% вважають новину дуже важливою, 7% засмучені, оскільки результати підвищення заробітної плати їх не задовольняють, 5% здивовані, 1,4% вкрай не задоволені очікуваним рівнем підвищення заробітної плати, 0,6% - зловтішаються.

Основні зміни, що зафіксовані у Постанові КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо впорядкування структури заробітної плати працівників державних органів, судів, органів та установ системи правосуддя у 2019 році», зводяться до наступного:

1. Посадові оклади на посадах державної служби за групами оплати праці з урахуванням юрисдикції державних органів визначаються шляхом множення мінімального розміру посадового окладу групи 9 у державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, який становить два розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня 2018 р., на відповідний коефіцієнт. У разі коли посадовий оклад визначено у гривнях з копійками, цифри до 4,99 відкидаються, від 5 і вище — заокруглюються до 10 гривень (крім мінімального розміру посадового окладу групи 9).

2. Посадові оклади працівників структурних підрозділів, які є юридичними особами, територіальних (регіональних) органів центральних органів виконавчої влади, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, м. Києва або м. Севастополя, визначаються за 4-9 групами оплати праці, а працівників структурних підрозділів територіальних органів центральних органів виконавчої влади в області, м. Києві або м. Севастополі, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, — відповідно до схеми посадових окладів на посадах державної служби, передбаченої для державних органів, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, міст обласного значення, крім органів доходів і зборів.

3. Посадові оклади державних службовців Апарату Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, допоміжних органів, утворених Президентом України, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Секретаріату Центральної виборчої комісії, Служби розпорядника Державного реєстру виборців, апарату Рахункової палати, апарату Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Генеральної прокуратури України визначаються відповідно до цієї схеми з коефіцієнтом 1,25, а посадові оклади керівних працівників, державних експертів, головних спеціалістів, які здійснюють підготовку висновків щодо проектів нормативно-правових актів та/або проводять фахову, наукову, юридичну експертизу проектів таких актів, та державних службовців, які безпосередньо виконують функції із забезпечення кібербезпеки, кіберзахисту та безпеки інформаційних технологій, роботи щодо розроблення програмного забезпечення, адміністрування баз даних, впровадження та підтримки новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в Апараті Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Апараті Ради національної безпеки і оборони України, Секретаріаті Кабінету Міністрів України, Секретаріаті Центральної виборчої комісії, Службі розпорядника Державного реєстру виборців визначаються відповідно до цієї схеми з коефіцієнтом 1,45. Передбачене цим абзацом підвищення посадових окладів не застосовується до фахівців з питань реформ Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Посадові оклади державних службовців 4-9 груп оплати праці, в тому числі фахівців з питань реформ, міністерств, НАДС, Державного агентства з питань електронного урядування, фахівців з питань реформ Секретаріату Кабінету Міністрів України визначаються відповідно до цієї схеми з коефіцієнтом 1,2, а посадові оклади керівних працівників структурних підрозділів, головних та провідних спеціалістів Мін’юсту (крім фахівців з питань реформ), які здійснюють правову експертизу проектів нормативно-правових актів, державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також інших органів, визначаються відповідно до цієї схеми з коефіцієнтом 1,45.

4. Посадові оклади перших заступників керівників самостійних структурних підрозділів (група 4) установлюються на 3 відсотки нижче від посадового окладу керівника відповідного самостійного структурного підрозділу, передбаченого цією схемою.

5. Установлення посадових окладів державним службовцям за прирівняними посадами в межах 4-6 груп оплати праці здійснюється керівником державної служби у відповідному державному органі.

Посадові оклади державних службовців Апарату Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, що належать до 4-7 груп оплати праці, установлюються керівником державної служби Апарату Верховної Ради України, Адміністрації Президента України в межах граничних розмірів посадових окладів, визначених цією схемою для посад відповідної групи оплати праці.

6. Посадові оклади державних службовців, які безпосередньо виконують функції із забезпечення кібербезпеки, кіберзахисту, безпеки інформаційних технологій, визначаються відповідно до цієї схеми з коефіцієнтом 1,2. Передбачене цим пунктом підвищення посадових окладів не застосовується до державних службовців державних органів, зазначених у пункті 3 приміток до цієї схеми.

7. Посадові оклади державних службовців Секретаріату Конституційного Суду України встановлюються у розмірах, визначених для відповідних посад державних службовців апарату Верховного Суду відповідно до схеми посадових окладів із визначенням коефіцієнтів для державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя за групами оплати праці, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 р. № 358 (Офіційний вісник України, 2017 р., № 45, ст. 1399; 2018 р., № 12, ст. 417), з урахуванням примітки до зазначеної схеми та з коефіцієнтом 1,25.

8. Посадові оклади працівників міжрегіональних територіальних органів Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, визначаються відповідно до схеми посадових окладів на посадах державної служби, передбаченої для державних органів, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, м. Києва або м. Севастополя, з коефіцієнтом 1,5.

9. Посадові оклади працівників територіальних органів Держенергонагляду визначаються відповідно до схеми посадових окладів на посадах державної служби, передбаченої для державних органів, юрисдикція яких поширюється на територію однієї або кількох областей, м. Києва або м.Севастополя, з коефіцієнтом 1,5.

Відтак, замінено грошовий еквівалент оплати праці, що відштовхувався від 9-ї групи на коефіцієнти.  Методологію розрахунку коефіцієнтів не оприлюднено.

Слід зазначити, що відповідно до статті 51 Закону України «Про державну службу» Кабінет Міністрів України за поданням Мінсоцполітики щорічно переглядає схему посадових окладів державних службовців. Тому формулювання бази розрахунку посадових окладів за всіма групами оплати праці «два розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня 2018 р.» не є закріпленим остаточно, а діятиме лише у 2019 році і відповідає Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Схоже, що 2019 рік буде продуктивним у частині змін у системи оплати праці державних службовців. Готуються проект до Закону України «Про державну службу» та проект Концепції реформування системи оплати праці державних службовців.

Наразі, за інформацією НАДС, на засіданні робочої групи з підготовки проектів презентували результати аналізу системи оплати праці державних службовців за 2017 рік та 11 місяців 2018 року. При здійсненні аналізу охоплено відомості про заробітну плату 174 тисяч державних службовців, що становить майже 80% фактичної чисельності державних органів усіх рівнів юрисдикції станом на 01 грудня 2018 року. Охоплення досліджуваного фонду оплати праці за 2018 рік становить 26,6 млрд. грн (приблизно 70% запланованих витрат на оплату праці державних службовців у 2018 році).

Сподіваємося наступним кроком буде презентація для публічного обговорення самих проектів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]