Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2019 16:44

Гепатит: діагностувати, не можна зволікати

Завідувачка відділу молекулярної діагностики лабораторії Дніпролаб

За даними ВООЗ, понад 430 мільйонів жителів нашої планети страждають від цієї хвороби.

За даними ВООЗ, понад 430 мільйонів жителів нашої планети страждають від цієї хвороби. Вона дуже різноманітна: науці та медицині широко відомі п'ять типів, а є ще безліч індивідуальних випадків. Тому треба бути уважними до себе та свого здоров’я, щоб не заразитись. Адже способів є безліч. Але давайте з’ясовувати все по черзі. 

Гепатит — це запалення тканин печінки, що може призвести до цирозу або раку. Його найпоширеніші збудники — віруси: A, B, C, D та E. Вони становлять величезну проблему, адже можуть спричиняти спалахи хвороби та призводити до епідемії. 

Найбільш небезпечні типи — В і С. Саме вони часто розвиваються в хронічну форму, а згодом у можливий діагноз «цироз» або «рак печінки». 

Причинами захворювання можуть бути й інші інфекції, аутоімунні захворювання або вживання таких токсичних речовини, як алкоголь і деякі наркотики. 

Передається гепатит по-різному. Хворобою Боткіна (тип А), наприклад, легко можна заразитися через воду, продукти харчування або використання посуду чи засобів особистої гігієни хворого. А от статевим шляхом вона також передається дуже рідко, на відміну від вірусних гепатитів В і С, що частіше передаються саме цим способом або через кров. Тому треба бути дуже пильними під час внутрішньовенного введення препаратів, переливання крові та навіть під час проколювання вух, нанесення татуювань, гоління, манікюру та інших косметичних процедур. 

До речі, ці два типи передаються перинатально від матері до дитини — в утробі через плаценту, грудне молоко та під час пологів. А зараження гепатитом D відбувається паралельно із зараженням вірусом В. 

Таке розмаїття типів, причин і способів зараження хвороби призводить до різних симптомів. От, наприклад, для більшості вірусних гепатитів характерні: нудота, блювота, загальна слабкість, лихоманка, тяжкість чи біль у правому підребер'ї, а також відмова від їжі та біль у суглобах. У випадку хвороби Боткіна додатково можуть з'явитися: потемніння сечі, освітлення калу та пожовтіння білків очей. А от «лагідний вбивця» — гепатит типу С — взагалі немає особливих симптомів і може маскуватися під інші захворювання. 

Та навіть якщо у вас яскраво виражені будь-які з названих симптомів остаточний діагноз можна поставити виключно на основі лабораторної діагностики. 

І хоч, наприклад, ви відмінно почуваєтеся, але просто змінили стоматолога чи робили косметологічні процедури в нового майстра, неодмінно здайте аналіз на наявність антитіл до гепатитів В і С через 4 тижні після процедури. 

Крім того, бажано регулярно — один раз на півроку, — здавати цей аналіз. Адже якщо вчасно не почати лікувати віруси В та С, вони швидко трансформуються в хронічну форму. 

Якщо раптом антитіла під час аналізу підтверджуються, терміново звертайтеся до лікаря-інфекціоніста. Сучасна лабораторна діагностика дає йому можливість правильно підібрати та надалі контролювати перебіг захворювання. 

У разі підтвердженого діагнозу — особливо це стосується гепатиту С — необхідно робити тест на кількісне визначення вірусу в крові, щоб контролювати вірусне навантаження. А також лабораторно типувати гепатит. 

Контроль лікування проводиться кожні 2-3 місяці методом кількісного визначення та контролю біохімічних показників печінки через печінкові проби. А вже після того, як людина перехворіла на гепатит, їй треба кожні півроку перевіряти наявність активного вірусу в крові методом полімеразної ланцюгової реакції або скорочено – ПЛР. 

На жаль, якщо людина перехворіла вірусами гепатитів С або В, вона залишається їх носієм на все життя, навіть у разі успішного лікування. І саме тому вона не може бути донором і повинна бути дуже обережна надалі. 

Тому, будь ласка, дбайте про себе і своє здоров'я та вчасно здавайте регулярні аналізи!

Теги: гепатит
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]