Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2014 16:41

Досить безпрецедентних вилучень

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

До доходів бюджету міста Києва замість передбачених 20% мають зараховуватися 100% податку на доходи фізичних осіб, що сплачується згідно з Податковим кодексом України на території міста .

Багато податків і низький рівень життя – «карма» всіх, хто живе й працює в Україні. Змінити ситуацію, «жити по-новому» покликана ініціатива нинішньої влади щодо  впорядкування  Бюджетного кодексу та реалізації  бюджетної децентралізації в рамках Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади         в Україні .

Сьогодні до порядку денного  Верховної Ради Кабміном Арсенія Яценюка внесено Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо бюджетної децентралізації). Закон, що пропонується як економічний механізм посилення незалежності кожного територіального регіону України та  як певна  подальша фінансова складова розвитку місцевого самоврядування, насправді, стане неприємним сюрпризом для ... киян. Неприємним, адже спроможність органів місцевого самоврядування – міської влади - здійснювати управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до її компетенції, й  зокрема, з  виконання соціальних зобов’язань та здійснення господарського менеджменту,  зменшується.  

 Вся повнота й масштабність бюджетної іновації -  ст.64, ч.1, п.1 зазначеного проекту, де є запропоновані Кабміном зміни щодо «складу доходів бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад» (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=4435%D0%B0&skl=8) .  Суттєво: до доходів бюджету міста Києва має зараховуватися тільки 20 % податку на доходи фізичних осіб!

Взаємовідносини державного бюджету з бюджетом Києва завжди були  особливими. Бюджет столиці завжди був найбільшим серед усіх міст України. Це було очевидно й виправдано, адже у столиці органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади крім реалізації повноважень місцевого самоврядування реалізовують і столичні функції.

У 2010 р. Верховна Рада внесла поправки до Бюджетного кодексу про вилучення 50% надходжень від податку на доходи фізичних осіб, що сплачується у Києві. Так, команда Януковича здійснила кардинальне «перекроювання» столичного бюджету, вилучаючи з нього кожного наступного року в середньому  7-8 млрд грн.

Бюджет Києва на  2014р. складає 20 млрд грн (в тому числі 50% ПДФО), має   дефіцит у 3,5 млрд грн. і цілком ймовірно може вже у наступному році перетворитися на приємні спогади. Кожного наступного року Київ недоотримає в середньому 12-13 млрд.грн., які місто мало б отримати від повернення 100% податку. А це - фінансування освіти й медицини, в тому числі муніципальні надбавки бюджетникам, нові станції метрополітену, тарифна політика, модернізація системи тепло-водопостачання, міські цільові програми, тощо. Тобто, це вирішення комунальних, інженерних, транспортних і соціально-культурних проблем міста, - виконання тих функцій,   які повинні фінансуватися за рахунок міського бюджету. Саме тому до доходів бюджету міста Києва замість передбачених 20%  мають зараховуватися 100% податку на доходи фізичних осіб, що сплачується згідно з Податковим кодексом України на території міста .

Як може йти мова про децентралізацію влади і суттєве розширення повноважень територіальної громади Києва, якщо порожній  міський бюджет по суті перетворює столицю з її поточними проблемами на  заручника державних дотацій та субвенцій?  Як можна Києву залишити 20% ПДФО, в той час як  до бюджету Севастополя зараховується 100 % ПДФО, а до бюджетів міст обласного значення 60% ?

Децентралізація необхідна країні. Країні  з іржавою адміністративною системою управління, механізм якої перенасичений рудиментами  «совка», як то ігнорування громадською думкою, безініціативність,  хабарництво. Проте, децентралізація не має гальмувати   розвиток та належне функціонування господарства столиці України,  забезпечення потреб її територіальної громади через  недоотримання коштів. Це шлях до ... банкрутства.  

Ефективний розвиток Києва,  розвиток повноцінного місцевого самоуправління (самоврядування) неможливий без посилення матеріальної та фінансової основи. Буремні події останніх місяців довели міцність й силу столичної громади у досягненні поставленої вимоги. Саме тому, використовуючи існуючий досвід столичної  громадської ініціативи як  «start-up» Концепції з децентралізації, Київ досить  легко переформатувати на  лідера, вдалий приклад чи то й зразок даної іновації (децентралізація системи управління).   За однієї умови – досить безпрецедентних вилучень.  



Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]