Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.05.2024 09:58

Дебати щодо України 20 травня 2024 року Палати громад парламенту Сполученого Королівства

Адвокат. Голова Комітету з примусового виконання рішень Національної Асоціації адвокатів України

Переклад дебатів показує, що Британія була і є основним союзником України. Деталі виступів спростовують російські наративи, що Україна програє, що союзники лишили нас.

Неофіціний переклад Дебатів згідно офіційної стенограми засідання Палати Громад від 20 травня 2024 року

Заступник міністра закордонних справ

(Містер Ендрю Мітчелл)

Прошу починати,

Щоб ця палата розглянула ситуацію в Україні.

Уся палата засудила вторгнення Путіна у 2022 році. Уся палата підтримала дії Британії щодо підтримки України та активізації міжнародної спільноти. Сьогодні я сподіваюся, що вся палата повторює слова прем’єр-міністра, коли він пообіцяв надавати Україні 3 мільярди фунтів стерлінгів військової допомоги щороку до 2030 року, а за потреби й далі. Він сказав це

«Україна не одна, і Україна ніколи не буде самотньою».

Війна пішла третій рік. Останні кілька місяців Росія здобувала невеликі територіальні здобутки на Донбасі. Зараз Кремль прощупує українську оборону на північ від Харкова. Навряд чи вона найближчим часом захопить друге за величиною місто України, але останніми днями вона захопила десяток сіл, тож ми перебуваємо у важкий момент, що підкреслює критичну важливість прискорення надання життєво важливої військової підтримки Україні.

По всій країні російські ракети обрушуються на українські електростанції та електромережі. Україна продовжує завдавати ударів у відповідь, у тому числі з явним успіхом у деградації російського Чорноморського флоту та знищенні військових цілей у Росії. Збільшення американської, британської та європейської військової допомоги зараз надходить на лінію фронту, а витрати для Росії залишаються надзвичайно високими. Близько 465 000 російських солдатів були вбиті або поранені з лютого 2022 року, тисячі призовників віддали життя лише заради скромних тактичних досягнень. Тим часом російська армія зараз поглинає понад 40% державних витрат, більше половини російського фонду національного багатства зникло, а «Газпром» оприлюднив перші за 20 років щорічні втрати на суму 7 мільярдів доларів. Кожен рубль, який Кремль витрачає на хитромудру північнокорейську ракету чи іранський безпілотник, — це гроші, які він не витрачає на покращення життя російських громадян, на вчителів, пенсії чи ліки.

Сер Джуліан Льюїс

(New Forest East) (Консерватор)

Я завжди скептично ставився до впливу санкцій, коли почалася справжня війна, і цей скептицизм нещодавно підсилився знанням про те, що так багато російської нафти йшло до Індії для переробки там, а потім для купівлі західними країнами. вводять санкції проти російської нафти. Чи може заступник міністра закордонних справ пролити світло на це і на те, що ми пропонуємо з цим робити?

Містер Мітчелл

Мій правий шановний. Друг обізнано та авторитетно говорить про це питання. Він знатиме, що запровадження санкцій є складним питанням, що ми маємо постійно забезпечувати притягнення до відповідальності тих, хто їх порушує, і що це повторюваний процес — я вважаю, що це правильний жаргон. Я можу сказати йому, що ми ввели санкції проти понад 2000 фізичних та юридичних осіб, і що без санкцій Росія мала б додаткові 400 мільярдів фунтів стерлінгів, щоб переслідувати війну.

Містер Кеван Джонс

(Північний Дарем) (Лейборист)

Я згоден з головою Комітету з питань розвідки та безпеки, дост. Член New Forest East (сер Джуліан Льюїс), коли він каже, що справа не лише в нафті, а й у порушенні санкцій. Що ще ми можемо зробити, щоб зупинити британські та європейські компанії, які досить явно експортують свою продукцію через інші країни, зокрема Туреччину та Стан, обійти ці санкції?

Містер Мітчелл

Я посилаюся на праву честь. Джентльмен на мою відповідь праворуч шановний. Friend the Member for New Forest East (сер Джуліан Льюїс). Це дуже складна сфера, і вона завжди повинна регулюватися законом, у тому числі міжнародним. Ми постійно працюємо краще, і я сподіваюся, що він прийме мої запевнення, що ми робимо все можливе, щоб стати кращими та ефективнішими.

Елісон Тьюлісс

(Glasgow Central) (SNP)

Я збираюся зробити подібне. Я зрозумів, що після репортажів Еда Конвея на Sky про виробництво двигунів і перехід через Азербайджан, наприклад, Міністерство закордонних справ, Співдружності та розвитку збиралося вжити заходів щодо цього. Чи може міністр повідомити Палаті представників про те, які саме дії FCDO вживає для боротьби з цим кричущим ухиленням від санкцій?

Містер Мітчелл

Сподіваюся, шановний. Леді вибачить мене, якщо я не розповім ці подробиці на поверхах палати, але коли це буде корисно і ми зможемо це зробити, я обов’язково проінформую палату.

Президент Путін напевно знає, що це не є стійким. Він не зможе пережити ні українців, які борються за своє виживання, ні прихильників України, економіка яких у 25 разів перевищує його.

Будинок буде знати, що ситуація на передовій складна. Росія має кількісну перевагу в людях і техніці, і ми зараз діємо, щоб допомогти Україні утримати лінію і повернутися на передову ногу.

Сер Кріс Браянт

(Ронда) (Лейборист)

Мене хвилює те, що всі цифри міністра про те, що робить російська економіка, свідчать про те, що Росія перевела виробництво боєприпасів і матеріальних засобів на воєнний лад, тоді як усе, що я чув від наших західних союзників, говорить про те, що ми вирішили цього не робити. Таке відчуття, ніби ми роздаємося шматочками тут, там і скрізь — усе з добрими намірами, — але це не означає, що ми переводимо весь процес західного військового озброєння на воєнний лад. Це, безумовно, те, що нам потрібно зробити.

Містер Мітчелл

Я кажу шановному. Джентльмен, якого я дуже поважаю, коли я закінчу свою промову, я сподіваюся, що він заспокоїться саме в цьому питанні.

Ендрю Персі

(Брігг і Гул) (Кон)

Заступник міністра закордонних справ розповів про чисельну перевагу Росії над Україною. Ось чому так важливо, щоб поранені військовослужбовці на передовій в Україні отримували лікування, піклування та повернення до активної служби якомога швидше. У Гулі ми пишаємося тим, що надали понад 150 машин швидкої допомоги, включно з броньованими автомобілями швидкої допомоги, які використовуються на фронті. Заступник міністра закордонних справ розповів про військову допомогу. Чи може він запевнити Палату представників, що ми також робимо все можливе, щоб забезпечити надання належної медичної допомоги та підтримки тим відважним солдатам?

Містер Мітчелл

Так, і я надзвичайно вдячний своїй честі. Складові друга для роботи, яку він описав. Знову ж таки, якщо він терпить мене, я зможу відразу перейти до того, що він сказав.

Важливо ще раз сформулювати, що поставлено на карту. Ніхто тут, у Британії чи навіть у світі загалом, не повинен бути там

Сумнів: це життєво важливо не лише для України, чия рішучість боротися за свою свободу непохитна, а й для нас у Британії та за її межами. Це визначальна боротьба нашого покоління. В Україні на карту поставлені життєво важливі принципи. Це не просто слова, які містяться в статуті Організації Об’єднаних Націй — у статуті, підписаному Росією, але який вона зараз грубо порушує та ганьбить; вони є важливою основою для безпеки та процвітання всього світу. Суверенітет. Територіальна цілісність. Правильно, не може.

Війна принесла з собою найбільші звірства на нашому континенті за одне покоління: смерть, зґвалтування, тортури та депортацію цивільних у масових масштабах. Ми бачимо, як наслідки війни поширюються по всій Європі, навіть до наших берегів, через шпигунство, кібератаки, дезінформацію, ймовірну диверсійну діяльність, порушення повітряного простору та глушіння GPS, що впливає на цивільну авіацію. Якби Росія виграла в Україні, ми б знову опинилися у світі, де найважливіше міжнародне правило — країни не повинні захоплювати чужу землю чи вирішувати суперечки силою — було б уламками. Успіх лише додасть сміливості Путіну та авторитарним лідерам у всьому світі планами щодо території їхніх сусідів.

Витрати на підтримку України зараз набагато менші від тих, які ми матимемо, якщо вона не дасть відсічі загарбникам. Ось чому уряд визначив Росію як найгострішу загрозу британській безпеці, і чому в Британії існує тривала міжпартійна та громадська підтримка України з тих пір, як ці маленькі зелені чоловічки вперше з’явилися в 2014 році. Ось чому ми побачили НАТО лише зміцніли після російського вторгнення, коли Швеція та Фінляндія приєдналися до альянсу, призначеного виключно для захисту території, а не для захоплення території. Саме тому ми побачили, що минулого місяця американський Конгрес вирішив схвалити 60 мільярдів доларів на подальшу підтримку США для України, і чому ЄС оголосив про 50 мільярдів євро багаторічної підтримки. Саме тому, незважаючи на різний тиск, з яким стикаються деякі партнери, ніхто, крім найбільш ізольованих і фанатично налаштованих антизахідних держав, намагається захистити відверте порушення Путіним статуту ООН. Ця ізоляція є найбільшою слабкістю Москви. У дипломатичному, економічному та військовому відношенні баланс переваги належить не Росії, а Україні та її прихильникам, і ми повинні врахувати цю перевагу.

Джим Шеннон

(Стренгфорд) (DUP)

Я дякую міністру за його позитивне ставлення; ми дуже підбадьорені тим, що він сказав. Важливо, щоб Україна отримувала необхідну військову допомогу, але також важливо, щоб відбувалася ротація військ. Я розумію, що це одне з питань, тому що війська, які постійно знаходяться на передовій і під тиском, потребують трохи перепочинку. Які дискусії міністр зміг провести з українською армією, щоб забезпечити їй допомогу у військовому плані та щодо перепочинку та послаблення?

Містер Мітчелл

шановний Френд робить важливий момент, і він може бути впевнений, що британські військові поради в цьому відношенні та в багатьох інших питаннях не бракують.

Я казав, що зважаючи на найбільшу слабкість Москви, ми маємо врахувати перевагу в дипломатичному, економічному та військовому планах. Ми, наші союзники та партнери повинні випередити конкуренцію, співпрацю та інновації. Україна може і переможе, якщо ми будемо підтримувати її достатньо, досить швидко і досить довго. Ключові пріоритети зрозумілі. Києву потрібна негайна військова допомога, зокрема боєприпаси та протиповітряна оборона, щоб захистити лінію фронту та захистити життєво важливу інфраструктуру. Місяць тому сьогодні прем’єр-міністр оголосив про наш найбільший пакет обладнання, який допоможе відкинути росіян на суші, морі та в повітрі. Значна частина цього життєво важливого комплекту вже в Україні, включаючи 1 мільйон нових боєприпасів. У квітні ми надіслали життєво важливі запасні частини, щоб забезпечити українську техніку в бойових діях, а в найближчі тижні ми надіслали ще більше, включаючи понад 20 систем розмінування для поразки російських мінних полів.

Лише цього року Великобританія поставила понад 1600 ударних і протиповітряних ракет, а також більше високоточних керованих ракет великої дальності Storm Shadow. Ми виділили 245 мільйонів фунтів стерлінгів на артилерійські боєприпаси, 325 мільйонів фунтів стерлінгів на програму виробництва та закупівлі безпілотників і 20 мільйонів фунтів стерлінгів на екстрене фінансування для ремонту енергетичної інфраструктури. З червня 2022 року ми навчили 40 000 українців в рамках операції «Інтерфлекс», і ми заохочуємо партнерів приєднатися до нас у забезпеченні того, щоб Україна могла протистояти безпосередній загрозі.

Деббі Абрахамс

(Олдхем Схід і Седлворт) (Лейборист)

Я абсолютно підтримую все те, що говорить заступник міністра закордонних справ про військову техніку і так далі, щоб підтримати Україну в її зусиллях.

Повертаючись до попереднього питання, безсумнівно, потрібен двосторонній підхід із санкціями, щоб чинити економічний тиск на Росію на додаток до військового тиску. Він не може бути лише одним. Чи варто переглядати ефективність санкцій і, можливо, продовжувати їх?

Містер Мітчелл

Шановний Леді має рацію, коли каже, що нам потрібно робити і те, і інше, і ми робимо і те, і інше. Іноді засмучує те, що ми не можемо безпосередньо поговорити з цього питання в Палаті представників, але вона може бути впевнена, що ми використовуємо режим санкцій усіма можливими способами, і що з часом ми стаємо кращими. події розгортаються.

Як я вже казав, ми заохочуємо партнерів приєднатися до нас у забезпеченні того, щоб Україна могла протистояти цим загрозам. Це означає більше боєприпасів і ракет великої дальності, більше фінансування та боєприпасів для протиповітряної оборони та більше екстреної підтримки енергетичної інфраструктури, але ми також повинні зосередитися на довгостроковій перспективі, щоб наша сила була важлива в тривалій війні.

До кінця десятиліття ми плануємо витрачати на оборону 2,5% ВВП, що є найбільшою інвестицією в оборону за покоління. Ми збережемо нинішній рівень військової допомоги для України, 3 мільярди фунтів стерлінгів на рік, до кінця десятиліття або довше, якщо це необхідно, і ми закликаємо інших приєднатися до нас у цій обіцянці. Ми пообіцяли подвоїти наші інвестиції у виробництво боєприпасів до 10 мільярдів фунтів стерлінгів протягом наступних 10 років, даючи промисловості довгострокову впевненість, необхідну для створення додаткових виробничих потужностей. Ми також зміцнюємо власну оборонно-промислову базу України: 29 оборонних підприємств відвідали Київ у квітні — наша найбільша торгова місія після повномасштабного вторгнення Росії.

Сер Кріс Браянт

Заступник міністра закордонних справ щедро поступається. Те, що він щойно висловив, певною мірою мене заспокоює, але я думаю, що нам все одно потрібно буде піти значно далі у виробництві зброї для України.

Чи можу я запитати про довгострокове майбутнє України? Україні потрібно відновлюватися, і вона робить вибір між тим, щоб витрачати гроші на озброєння та витрачати гроші на відновлення зруйнованих багатоповерхівок.

вгору. Чому ми досі не встигли віддати Україні 3 мільярди фунтів стерлінгів від продажу футбольного клубу «Челсі»? І чому нам досі не вдалося перекинути в Україну російські державні активи, які сидять у європейських і британських банках, щоб допомогти їй відбудуватися?

Містер Мітчелл

На чесному. По-друге, я дуже сподіваюся, що прогрес буде досягнутий на зустрічі G7 пізніше цього тижня. Справи рухаються в правильному напрямку, і треба сподіватися на успіх до кінця тижня.

Шановний Джентльмен має рацію в тому, що він говорить про так званий фонд Челсі, і він відображає величезне розчарування, яке багато хто з нас відчували протягом останнього року, намагаючись привести фонд у дію. Міністр закордонних справ налаштований на те, що ми це зробимо. Це буде друга за величиною благодійна організація у Великобританії після Wellcome Trust. Кожне сухожилля згинається, щоб воно працювало. Він загруз у юридичних і технічних труднощах, але шановний. Джентльмен маю моє особисте запевнення, що ми робимо все можливе, щоб гроші були використані з користю.

Сер Джеффрі Кліфтон-Браун

(Котсуолдс) (Кон)

Новина про те, що мій правий шановний. Френд повідомив Палаті представників сьогодні вдень про кількість військового обладнання та грошей, які надходять в Україну, є дуже обнадійливим. Британія сміливо очолила світ у координації зусиль проти операції Росії в Україні, підтриманої, звичайно, американцями та, чесно кажучи, німцями, але ми, три країни, не можемо зробити все. Яке моє право шановний. Друг робить, щоб заохотити інші багаті країни та союзників по всьому світу зробити свій внесок?

Містер Мітчелл

шановний Друг абсолютно правильно підкреслює важливість цього. Я думаю, що ситуація трохи краща, ніж він припускає, але він може бути впевнений, що ми тиснемо на всіх, щоб вони надали підтримку, яку надає Британія, будь-якими способами.

Ми продовжуємо посилювати економічний тиск на Росію, і разом із США ми зробили рішучі кроки проти світової торгівлі російськими металами. Як я сказав праворуч шановний. Друже, член від New Forest East, ми боремося з обходом санкцій, і, як відомо Палаті представників, це було основною увагою під час нещодавнього візиту міністра закордонних справ до Центральної Азії. Ми приймаємо нові заходи проти тіньового флоту, який транспортує російську нафту.

Ми також постійно заявляли, що Росія повинна заплатити ціну за своє незаконне вторгнення. Напередодні саміту G7 у червні ми очолили міжнародні зусилля з досягнення консенсусу щодо законного шляху використання російських активів для отримання максимально можливої підтримки України. Знову ж таки, ми працюємо з нашими партнерами, щоб вони приєдналися до нас у наданні Україні довгострокової підтримки, необхідної для перемоги у цій війні, нарощуючи оборонне виробництво, підтримуючи власну промисловість України та вводячи більше санкцій, щоб підірвати російський військово-промисловий комплекс і зменшити його експортні доходи.

Нарешті, ми маємо інвестувати в майбутню безпеку та процвітання України, підтримуючи її не лише під час війни, а й після неї. Минулорічна Лондонська конференція з відновлення зібрала для України 60 мільярдів доларів. У січні Британія першою підписала угоду про двосторонні зобов'язання щодо безпекив Україну після Вільнюської декларації. І тепер ми перші, хто зобов’язався надавати багаторічну військову підтримку стільки, скільки це необхідно.

Ми бачимо обнадійливі ознаки того, що багато партнерів роблять подібні інвестиції. Американці та Європейський Союз домовилися про щедрі пакети фінансування. Німеччина прийматиме наступну конференцію з відновлення України в червні, і наші головні союзники по НАТО та партнери з G7 зараз слідують за нами у підписанні довгострокових угод з Україною про безпеку. У липні на саміті НАТО у Вашингтоні та саміті Європейського політичного співтовариства у Бленхеймському палаці ми закликатимемо наших партнерів ще раз підкреслити нашу єдність у стосунках з Україною, що, сподіваюся, задовольнить мою шановність. Friend the Member for The Cotswolds (сер Джеффрі Кліфтон-Браун), який дуже добре сказав.

Ендрю Бріджен

(Північно-Західний Лестершир) (Індіан)

Заступник міністра закордонних справ викладає плани війни, яка триватиме багато років. Чи може він пояснити, як Україна, з початковим населенням у 41 мільйон, яке тепер, ймовірно, скоротилося вдвічі через еміграцію та загибель людей під час війни, можливо, досягне успіху в довгостроковій війні на виснаження проти Росії, населення якої становить 144 мільйони , без натівських чобіт на землі? Це кінцева гра цієї ситуації?

Містер Мітчелл

Шановний Джентльмен повинен поміркувати над тим, що я сказав на початку свого виступу. Валовий національний дохід тих, хто об'єднався проти того, що Росія зробила в Україні, значно перевищує всі активи Росії.

Ендрю Бріджен

Містер Мітчелл

Я знову не поступаюся.

Раніше цього місяця Її Королівська Високість Герцогиня Единбурзька була першим членом королівської родини, який відвідав Україну після вторгнення Путіна. Вона пішла по стопах Гіфи Вессекської, англосаксонської принцеси, яка вийшла заміж за великого князя Київського. Вона була однією з багатьох постатей в британській історії, які протягом століть підтримували зв’язки з Україною. Сьогодні ми бачимо більшу широту та глибину співпраці, ніж будь-коли раніше, не лише щодо безпеки, але й у сферах, починаючи від навчання англійської мови для державних службовців і закінчуючи екологічними технологіями.

Девід Манделл

(Дамфрісшир, Клайдсдейл і Твіддейл) (Консерватор)

Мені приємно почути про співпрацю, яку мій правий шановний. Френд відправляється в дорогу і, справді, його позитивне послання, але він не визнав важливої ролі української діаспори у Великій Британії, як у підтримці тих, хто на батьківщині, так і в мобілізації громадської думки тут на підтримку того, що робить ця країна та інші спробувати переконатися, що Росія не виграє цю війну.

Містер Мітчелл

шановний Друг має цілковиту рацію, висловлюючи це. Внесок української громади в Британії — тих, хто приїхав сюди — був величезним у підвищенні обізнаності. Я з найбільшою любов'ю згадую концерт, який відбувся у Wylde Green на моєму окрузі, де молода українська оперна співачка співала державний гімн. Наприкінці концерту всі, хто мав честь там бути, добре усвідомлювали, які жахливі страждання переживає Україна. Під час свого нещодавнього візиту міністр закордонних справ розпочав переговори про розширене 100-річне партнерство з Україною. Наша дружба з Україною не тільки міцна; він стає все сильнішим. Ми будемо з народом України, доки він не переможе у війні, і ми впевнені, що він насолоджуватиметься безпечним, процвітаючим і вільним майбутнім. Справа України справедлива; це має значення для Британії. Наслідки невдачі України є безсовісними. Наші друзі та вороги однаково спостерігають, чи є у нас необхідна рішучість довести це до кінця.

Нехай ніхто не вірить, що якби Путіну вдалося незаконне вторгнення і завоювати Україну, він би на цьому зупинився. Його підбадьорить перемога, а невдача Заходу, Європи, Америки та нашої власної країни визначить неспроможність нашого покоління забезпечити колективну безпеку, яку ми безперервно відстоювали з 1945 року. Ціна для всіх нас цієї невдачі буде багаторазовою фінансові витрати, які ми несемо сьогодні, надаючи необхідну військову підтримку.

Підтримка має бути продовжена, якщо ми хочемо підтримувати колективну безпеку, верховенство права та міжнародну систему, засновану на правилах, від яких залежить стабільність і успіх майбутніх поколінь. Народ України продемонстрував надзвичайну хоробрість і рішучість у протистоянні мерзенній військовій машині Путіна. Ми не можемо — ми не повинні — підвести їх.

18.13

Містер Девід Леммі

(Тоттенхем) (Лейборист)

Я дякую заступнику міністра закордонних справ за завчасне ознайомлення з його заявою, а також міністру закордонних справ за його допомогу у сприянні моєму візиту в Україну минулого тижня разом із тіньовим міністром оборони, шановний. Friend the Member for Wentworth and Dearne (Джон Хілі). Коли почався новий наступ Росії на Харків, ми відвідали Київ, щоб продемонструвати нашу солідарність з українським народом та його урядом. Вони проявили неймовірну мужність протягом усієї війни. З обох сторін Палати представників і в усьому Сполученому Королівстві ми єдині за Україну.

Я повинен сказати Палаті представників, наскільки важливо протистояти Путіну за те, що він зробив за межами столиці. Я їздив із тіньовим міністром оборони до Бучі та Ірпіня, де були вбиті сотні людей і де були виявлені масові поховання. Ми спілкувалися з дітьми, викраденими з Херсона і відправленими в російські табори — дітьми, яким сказали, що України більше не існує. Це намір Володимира Путіна. Понад 800 днів минуло, а Україна все ще стоїть і все ще бореться. Як українські військові, так і цивільні виявили мужність і відвагу, що демонструє бліц-дух ХХІ століття. Вони успішно повернули понад 50% контрольованої Росією території та знищили третину російського Чорноморського флоту. Це більше, ніж українська стійкість; це український успіх. Ми це бачили в Києві. Ми бачили розквіт інновацій. Стартапи процвітають, сприяючи прогресу в обороні, охороні здоров’я та підтримці ветеранів. Хотілося б тільки, щоб наші ЗМІ більше висвітлювали те, що робить український народ на місцях, кожен із них. Ми зустріли мам і доньок, чиї тати на фронті, всіляко допомагають у захисті своєї нації.

Під час нашого візиту ми мали одне просте повідомлення: якщо відбудуться зміни в уряді і ми досягнемо успіху на виборах пізніше цього року, не зміниться рішучість Британії підтримувати Україну, протистояти російській агресії та переслідувати Путіна за його військові злочини. . Ми сказали міністру оборони Умерову, міністру закордонних справ Кулебі та голові Офісу президента Зеленського Єрмаку, що це гарантія лейбористів для України, і тому ми повністю підтримали посилення зобов’язань Уряду для України цього року та в наступні роки.

Конфлікт, як сказав заступник міністра закордонних справ, перебуває у критичному моменті не лише через нові атаки Путіна навколо Харкова та по всій лінії фронту, а й тому, що зараз рік виборів тут, у Сполученому Королівстві, у більшій частині Європи та, звичайно, в Сполучених Штатах. Я вже говорив це раніше в Dispatch Box, але очевидно, що Путін вважає демократію слабкістю Заходу і вірить, чесно кажучи, що він зможе пережити нас. Ми повинні показати йому, що наша демократія насправді є нашою силою, і ми не піддаємося короткостроковості у своєму підході, і що саме наша рішучість захищати свободу збереже нас єдними з нашими союзниками та за Україною.

Як було сказано, війна Путіна не тільки військова, але й дипломатична, економічна і, звичайно ж, промислова. Він успішно перевів свою галузь на воєнний рівень і зараз витрачає 40% бюджету свого уряду на оборону. Ми бачили, як він поглиблює зв’язки в Пекіні, Тегерані та Пхеньяні, а Китай посилює підтримку російської військової машини. Китай небезпечно наблизився до того, щоб зіткнутися з коаліцією Путіна. Це правда про Володимира Путіна і про те, чому я нещодавно йому телефонував

«ватажок нової форми фашизму».

Він ніколи не укладе миру, якщо думає, що може перемогти на полі бою, і ніколи не зупиниться, якщо не зазнає поразки в Україні. Зараз настав час для нас продемонструвати нашу відданість підтримці України і те, що ця відданість є глибшою, ніж відданість Путіна вторгненню в неї.

Чи готовий міністр приєднатися до лейбористів і негайно зробити три кроки, про які українці просили нас зробити в Лондоні? По-перше, вони сказали нам, що загалом необхідно пришвидшити доставку та досягти лінії фронту, особливо вітальні пакети військової допомоги від Великобританії та Сполучених Штатів, які були обіцяні останніми тижнями. Українцям особливо потрібні засоби протиповітряної оборони, ракети глибокого ураження та боєприпаси — не завтра, наступного тижня чи наступного місяця, а зараз. Союзники по НАТО, які можуть надіслати більше, відверто повинні надіслати більше.

По-друге, чи погоджується заступник міністра закордонних справ з тим, що дипломатію Великої Британії слід прискорити для підтримки єдності України та подальшої ізоляції Путіна? У наступні кілька тижнів ми вступаємо в життєво важливий період дипломатії, включно з G7, NATO 75, Європейським політичним співтовариством під керівництвом Великої Британії в Бленхеймському палаці та українським мирним самітом, якому Україна приділяє стільки уваги. На цьому мирному саміті життєво важливо, щоб ми побачили, як члени глобального півдня посилюють підтримку України, конфіскують заморожені державні активи Росії для відновлення України та закривають лазівки в санкціях, які багато хто шанує. Члени Палати представників піднімали під час дебатів. Це мають бути пріоритети нашого Прем’єр-міністра.

Я звернув увагу на те, що заступник міністра закордонних справ сказав про мирний саміт, але чи підтвердить він, чи наш прем’єр-міністр нарешті зобов’язався відвідати український мирний саміт наступного місяця? Він повинен не лише бути присутнім, але й використовувати дипломатичні важелі Британії, щоб заохотити якнайширшу коаліцію країн до приєднання. Важливо, що такі країни, як Індія та Бразилія, присутні там у достатній кількості.

У червні минулого року лейбористи проголосували в Палаті представників із закликом до уряду нарешті протягом 90 днів визначити, як вони мають намір конфіскувати, а не просто заморозити, російські державні активи з метою підтримки відновлення України. Сполучені Штати, Канада та інші країни просуваються в цьому напрямку. Сполучене Королівство, схоже, спостерігає, тож заступник міністра закордонних справ повідомить, які кроки вживаються спільно з нашими партнерами з G7, щоб нарешті просунути це вперед і дати зрозуміти міжнародній спільноті, що ми будемо вважати Росію відповідальною за скоєння ця незаконна війна?

Сер Кріс Браянт

Мій правий шановний. Друг буде знати, що цілком можливо, що якщо буде якась угода на G7, на яку ми сподіваємося, нам може знадобитися законодавство. Мене хвилює те, що ми хотіли б якнайшвидше внести законодавчий акт у збірник статутів, хоча, очевидно, ми хотіли б зробити це правильно. Що стосується колегії з питань праці, ми хотіли б зробити все, щоб допомогти уряду, якщо це необхідно, прийняти законодавство до літніх канікул або, звичайно, до загальних виборів. Я сподіваюся, що я не говорю вище свого рівня зарплати, з задніх лав, але я сподіваюся, що це позиція Лейбористської партії.

Містер Леммі

шановний Друг має рацію, коли наполягає на цьому питанні, як він робив це протягом багатьох місяців, і саме тому я наполягаю на заступнику міністра закордонних справ. Ми, як опозиція, могли подумати, що на цьому етапі будемо далі вперед. Ми визнаємо, що зустріч G7 є критично важливою, і уряд має наше зобов’язання підтримати ці зусилля, але поки ми поспішаємо до перерви та очікуємо загальних виборів пізніше цього року, ми всі розуміємо, що у нас закінчується час. Це підтверджує мою точку зору та думку моєї шановності. Друг абсолютно фундаментальний. Сподіваюся, заступник міністра закордонних справ скаже про це трохи більше.

Містер Мітчелл

Я дякую тіньовому міністру закордонних справ за промову, яка демонструє єдність Палати представників. Цілком справедливо він тисне на Уряд у ряді питань. Коли опозиція підтримує уряд у такому важливому питанні, як це, це додає значної сили та акценту. На його конкретні запитання, шановний. Друже, міністр збройних сил відповість, коли прийде, щоб завершити дебати — я думаю, Палата представників вислухала від мене сьогодні достатньо, — але якщо є якісь питання, що залишаються, то правильно шановний. Ми з джентльменом зможемо виступити за кріслом спікера. Щодо всіх цих пунктів, зокрема щодо санкцій і спільної роботи з іншими країнами, щоб спробувати забезпечити, щоб ми могли накласти дуже серйозні фінансові штрафи на Росію, я запевняю його, що ми рухаємося настільки швидко, наскільки це можливо. Це пов’язано з багатьма складними юридичними питаннями та досягненням згоди між G7 і ширше. Ми робимо все, що в наших силах.

Містер Леммі

Я вдячний право шан. Джентльмен за цю справу, про яку почує весь будинок.

Веб-сайт Управління з виконання фінансових санкцій відображає, що останній фінансовий штраф, накладений на будь-яку цілі санкцій Великобританії в режимі, був у серпні минулого року. Це єдине покарання російському режиму з початку війни. Я кажу заступнику міністра закордонних справ, як таке може бути? Оскільки ми щойно повернулися з України, то зрозуміло, що нам потрібно зробити щось більше, ніж просто риторику та заяви з диспетчерської скриньки; має бути дія. Лише один штраф був виданий з початку війни, тож чи буде міністр розглядати це питання, про яке має почути весь будинок?

Містер Мітчелл

Не дивно, що права чес. Джентльмен задає точно ті самі запитання, які я, як міністр, ставлю OFSI. OFSI каже, що фінансові розслідування займають дуже багато часу. Він оцінює кожне повідомлення про нові скарги. Проте я очікую, що перші грошові штрафи надійдуть протягом цього року. Ми повинні дотримуватись закону, але в результаті того, що я ставив ті самі питання, що й він, мені сказали, що ці фінансові штрафи є сумішшю, і що ми незабаром почуємо — у всякому разі, протягом цього року.

Містер Леммі

Я знаю, що заступник міністра закордонних справ робить усе можливе. У питанні перепрофілювання держактивів нам кажуть: «Почекайте, ми дійдемо. У нас зустріч G7, ми туди потрапимо». Я дуже м’яко кажу йому, що ми – країна верховенства права; ми не чекаємо, поки туди потраплять інші. З лондонським Сіті ми повинні бути в змозі зробити краще, ніж це. Я попередив його, що якщо ми виграємо наступні загальні вибори, ми переглянемо ці повноваження, тому що ми сповнені рішучості забезпечити їх виконання. Якщо наші союзники в Сполучених Штатах можуть зробити це зі швидкістю, ця велика країна також може зробити це зі швидкістю.

Містер Кеван Джонс

З доказів, які вже мають багато НУО, стає зрозуміло, що експорт з цієї країни та інших частин Європи проходить через Туреччину, Азербайджан і Китай, наприклад, які явно не є кінцевими споживачами. Потім цей експорт переміщується до Росії. Наприклад, мені кажуть, що в Москві ще є автомобілі Bentley. Якщо це так, то куди вони експортуються? Цілком очевидно, що це будуть такі місця, як Китай і Азербайджан.

Містер Леммі

Мій правий шановний. Френд передає лазівку за лазівкою, на яку вказували незліченна кількість журналістів і яку бачать незліченна кількість представників громадськості. Заступник міністра закордонних справ знає, що це досить соромно, коли ми в Україні з людьми, які ставлять на карту своє життя, що це все одно відбувається. Ми повинні це зламати, ми можемо це зламати, і я сподіваюся, що тепер ми зламаємо це на швидкості.

По-третє, чи згоден заступник міністра закордонних справ з тим, що ми повинні нарощувати оборонно-промислове виробництво? Тіньовий міністр оборони, шановний. Friend the Member for Wentworth and Dearne знову і знову повертався до цієї теми. 2 мільярди фунтів стерлінгів на відновлення запасів України та наших збройних сил мають бути виділені швидко. Стратегію оборонної промисловості Великобританії необхідно перезавантажити, щоб розширити нашу оборонну базу вдома та стимулювати співпрацю з нашими союзниками. Зокрема, оборонні компанії Великої Британії та України мають запустити нові програми для спільного постачання найпередовіших технологій до наших країн.

У цьому році виборів Лейбористська партія прагне вивести політику з підтримки України. Я підштовхую заступника міністра закордонних справ та уряд до вирішення цих питань у дусі спільної роботи, і ми це зробимо

залишаються налаштованими працювати разом над цим питанням. Він відчув, що ці запитання надходять з обох сторін палати. Ми будемо з Україною стільки, скільки потрібно для перемоги. Це наше зобов’язання з Labour Benchs. Ми налаштовані на те, що Володимир Путін не доб’ється свого.

18.31

Сер Бернард Дженкін

(Гарвіч і Північний Ессекс) (Con)

Дуже приємно чути, що об’єднує дві передові лави щодо підтримки України. Які б не були розбіжності, ці розбіжності та занепокоєння висловлюють люди з усіх політичних партій і жодної з них. Я дуже вітаю тон дебатів.

Прем’єр-міністр мав рацію, коли попереджав, що наступні кілька років будуть одними з найнебезпечніших, які коли-небудь знала наша країна, і посилався на вісь авторитарних держав — Росію, Іран, Північну Корею та Китай — як на пряму загрозу для глобальна стабільність і глобальний мир. Хочемо ми цього чи ні, але війна повернулася в Європу. Наші східні союзники по НАТО мають рацію, коли попереджають, що якщо Путін досягне успіху в Україні, вони можуть стати наступними. Зрештою, Путін чітко каже, що його війна в Україні ведеться проти НАТО та Заходу.

Стратегічна ситуація далека від задовільної, але ми перебуваємо на поворотному етапі, який залежить від того, як зараз розвивається політика США. Це те, про що заступник міністра закордонних справ не говорив у своєму виступі; Буду вдячний, якщо це буде розглянуто в підведенні підсумків.

Можливо, російська армія закінчується без обладнання швидше, ніж ми думаємо, а її економіка є більш крихкою, ніж це може здатися через доходи від вуглеводнів. Однак Росія все ще здатна нести величезні втрати, а російське населення все ще підтримує війну. Росія прийняла підлеглу позицію у своїх відносинах з Китаєм, щоб забезпечити подальшу економічну та технологічну підтримку Китаю протягом війни.

США та Європу відволікають від України сектор Газа та інші театри, такі як Сахель і Нова Каледонія, де Азербайджан, схоже, маневрує проти інтересів Франції. Внутрішня політика США затримала допомогу Україні на шість місяців — затримку, якою Росія користується, хоча й з величезними втратами персоналу та обладнання.

Затримка дала Путіну можливість отримати перевагу на полях битв на сході України, але найбільша небезпека полягає в тому, що Путін виграє війну на полі дипломатичної битви, яка є радше змаганням волі, ніж військової переваги. Путін досі вірить, що він може зруйнувати волю Заходу підтримувати Україну до того, як російська воля зазнає краху. Зараз Україна перебуває під значно посиленим військово-політичним тиском.

Однак відновлення допомоги США та рішучі заяви Великої Британії та інших, у поєднанні з втратами на полі бою, змусили Путіна вжити внутрішніх заходів, щоб дозволити Росії продовжувати воювати на невизначений термін. Призначення економіста Бєлоусова — я сподіваюся, що я правильно висловлююся — міністром оборони знаменує собою рішення підвищити рівень мілітаризації російської економіки, перевівши її ще більше на військову основу. Новий міністр буде займатися цим і стежити за тим, щоб заходи не знищили економіку Росії, як це було в радянські часи.

Будь-яка програма змін — а призначення Бєлоусова вказує на значні зміни в Росії — створює тимчасову слабкість організації, яка змінюється. Росія компенсує цю слабкість, посилюючи атаки гібридної війни на Заході, які можуть включати вбивства. Я не думаю, що ми повинні виключати певну причетність Росії до недавнього замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, якого багато хто може вважати проросійським, але таким не є.

Офіційна політика США все ще недостатньо стійка. Президент Байден не хоче дозволити Україні програти, але він також не хоче посилювати Україну до такої міри, щоб це могло завдати руйнівної та дестабілізуючої поразки Росії. США сприймають це як регіональну кризу, якою потрібно керувати, але війна є війною, а не просто кризою, і ця війна є частиною глобального конфлікту. Війну треба виграти, інакше буде втрачено набагато більше, ніж війна.

Україна справедливо скаржиться, що США не дозволять використовувати зброю, яку вони постачають Україні, для ураження цілей на території Росії. Я впевнений, що тіньовий міністр закордонних справ і тіньовий міністр оборони зіткнулися з таким розчаруванням, коли вони були там. Перед недавнім наступом на Харків українцям довелося спостерігати, як росіяни нарощують свої сили на російському боці кордону, не маючи можливості використати зброю США, щоб завадити їм. Російський наступ на Харків демонструє — це слон у кімнаті — що політика США щодо обмеження використання зброї є абсолютно нелогічною. Це ставить під загрозу власну політику президента Байдена щодо запобігання програшу України. Це робить цей критичний поворотний момент.

Про це під час візиту до Києва 15 травня заявив державний секретар США Блінкен у своїй промові

«Україна має сама приймати рішення про те, як вона збирається вести цю війну».

Це свідчить про мовчазну зміну політики? Коли мій благородний друг міністр закордонних справ оголосив, що Україна може використати британську зброю для удару по російській землі, це викликало бурхливу реакцію з боку Росії, явно спрямовану на те, щоб завадити іншим говорити те ж саме. Заява Блінкена не викликала жодної реакції, за винятком того, що просування Росії зупинилося, коли вона могла досягти подальшого прогресу. Через два дні після заяви держсекретаря Блінкена, у п’ятницю, 17 травня, українці здійснили один із найбільших ударів безпілотниками та ракетами по російських цілях на окупованій території, а також у самій Росії, що супроводжувалося 16 та 18 числа масованими атаками на Крим.

Заява Держсекретаря Блінкена може свідчити про перші кроки до суттєвих змін у політиці США, щоб дозволити Україні використовувати американську зброю проти цілей на російській території, відображаючи усвідомлення принаймні деякими членами Адміністрації того, що Україні необхідно дати змогу перемогти, щоб вигнати Росію з її території. Ми не знаємо. Цікаво, чи мій шановний. Друг міністр збройних сил міг відповісти на це запитання у своїй відповіді. Можуть бути й інші причини, наприклад рекордні щоденні втрати росіян під час їхніх недавніх атак. Якщо політика США не зміниться, відбудеться фактична стабілізація лінії фронту, а Росія матиме сильнішу фізичну та психологічну позицію, ніж раніше, незважаючи на те, що вона досягла невеликої оперативної важливості з точки зору території та значною ціною в житті та спорядженні .

Сер Едвард Лі

(Гейнсборо) (Консерватор)

Ніщо не виправдовує те, що зробив Путін, але мене непокоїть у всьому цьому те, що станеться, якщо реалізується найбільш вірогідний результат, а саме – тупик. Багато людей у Європі, як-от президент Макрон та інші, скажуть, що ми маємо почати переговори, тож яким буде наше ставлення?

Сер Бернард Дженкін

Це немислима перспектива. Тупикова ситуація була б поразкою. Тупикова ситуація була б перемогою Путіна, який утримував би територію, на яку він претендував незаконно. Я думав, що заступник міністра закордонних справ дуже чітко висловився щодо цього, підтриманий тіньовим міністром закордонних справ у тих же словах. Я не думаю, що ми повинні говорити про поразку; ми повинні зосередитися на тому, щоб забезпечити вигнання Росії з усієї окупованої української території.

Якщо руки українців будуть зв’язані і вони не зможуть використовувати американську зброю для ударів по цілях у самій Росії, вони залишаться вразливими для подальших атак Росії. Росія буде виглядати сильнішою, ніж вона є насправді, приховавши свій дедалі більший дефіцит зброї. Росія зможе продовжувати продовжувати помірний військовий тиск на Україну, щоб не дати українцям отримати вигоду з оперативної паузи, іншими словами, я кажу праворуч. Друг член Гейнсборо (сер Едвард Лі), росіяни матимуть перевагу. Росія також посилить свою інформаційну війну та кампанію впливу в Європі, використовуючи гібридні та сірі атаки.

Гірше того, через неспроможність США назвати ядерний блеф Росії — ось до чого зводиться ця політика — інші держави, найбільш безпосередньо на Близькому Сході, дедалі більше сприйматимуть ядерну зброю як засіб невразливості. Останніми днями повідомлялося, що Іран готовий поділитися ядерними технологіями з сусідніми країнами, що доводить неефективність договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Ми повинні бути більш чесними щодо цього. Занадто багато урядів на Заході чіпляються за ілюзію, що договір може призвести до світу, вільного від ядерної зброї, але навіть європейським країнам, окрім Великої Британії та Франції, можливо, незабаром доведеться розглянути можливість придбання ядерного потенціалу або принаймні прийняти тактичну ядерну зброю США. їхній грунт ще раз.

Газа призвела до вільного падіння впливу Заходу на Близькому Сході, водночас прив’язуючи політичну увагу Заходу та військові постачання США та допомагаючи російському наративу стати домінуючим на глобальному півдні. Інформаційні зусилля Росії зіграли свою роль у перетворенні Гази на виснажливу проблему для Заходу, а втручання на інших сценах, таких як Нова Каледонія, тримає Захід на задньому плані. Зміцнюється вісь Росії, Китаю, Північної Кореї та Ірану. Тимчасова стабілізація на лінії фронту в Україні означає, що країни Західної Європи ще не мають достатнього стимулу, щоб змусити їх усвідомити важливість і невідкладність самостійного переходу на воєнний стан і підвищення власної обороноздатності.

Якщо США дійсно змінюють свою політику, як я зазначав, це може бути, це серйозно змінює правила гри, і ми повинні заохочувати це. Це сповіщає Путіна, що врешті-решт він програє війну; США можуть відновити довіру до себе як лідера демократичного світу та НАТО; китайці витягнуть важливий урок про рішучість США, що матиме значні наслідки для Тайваню; російська модель буде виглядати набагато менш привабливою для глобального півдня, а російський вплив ослабне; і поштовх до поширення ядерної зброї зменшиться. На жаль, деякі європейські країни почуватимуться вирваними з гачка, і їм буде важче активізувати об’єднані європейські оборонні зусилля.

Що може зробити Великобританія? На жаль, навіть у Великій Британії ми все ще реагуємо надто повільно. У грудні прем’єр-міністр сказав Комітету зі зв’язків, що війна в Україні була

«екзистенціальною для євроатлантичної безпеки»,

але мало ознак такого розуміння в нашій повсякденній політиці. Міністр оборони сказав, що оборонну промисловість Сполученого Королівства необхідно поставити на бойовий лад, а це означає, що весь уряд має бути мобілізований для цих зусиль, і наші виборці повинні розуміти, що жертви для фінансування перемоги в Україні будуть набагато меншими. ніж ціна поразки для України в довгостроковій перспективі.

Сполучене Королівство має провести міжпартійну оцінку, яка, на мою думку, вже була зроблена під час цієї дискусії, щодо того, що потрібно зробити, щоб поетапно перевести Сполучене Королівство на воєнну основу та підвищити обороноздатність і потенціал, а не просто говорити. про збільшення оборонного бюджету.

Ендрю Бріджен

Чи шановний Джентльмен поступитися?

Сер Бернард Дженкін

Я збираюся завершити свої зауваження, якщо це нормально.

Навіть якщо у нас недостатньо екіпіровки, щоб надіслати її в Україну, ми могли б допомогти українцям зробити більше екіпіровки самостійно та значно покращити наші тренувальні зусилля, які, як ми тепер знаємо, не забезпечують українців широтою чи глибиною підготовки, необхідною для перемоги в цьому війна — я сподіваюся, що уряд відреагує на це. Ми повинні тиснути на Білий дім, щоб він зрозумів, що Україні потрібно дати змогу виграти цю війну, інакше війна програна. Ми також повинні продовжувати заохочувати наших європейських союзників наслідувати цей приклад. Ми всі можемо навчитися з того, як такі країни, як Фінляндія та Польща, перейшли на воєнний курс і розбудовують набагато більший військовий потенціал з меншими витратами.

Пані віце-спікер

(Дейм Розі Вінтертон)

Запрошую речника  SNP (Шотландська націоналістична партія).

18.44

Дейв Дуган

(Ангус) (SNP)

Я хотів би почати зі зміцнення єдності парламенту в цьому питанні. Ми обговорювали це між урядом і офіційною опозицією; добре, те саме стосується третьої сторони в цій палаті. ШНП повністю підтримує дії Уряду щодо України — і це справді щось. Ми не дуже багато в чому погоджуємося з урядом, тому, коли ми погоджуємося, це, очевидно, є важливим питанням для наших виборців у Шотландії. Ще важливішим є те повідомлення, яке воно передає міжнародним зацікавленим сторонам, не в останню чергу в Києві та Москві, про позицію Сполученого Королівства щодо цього.

Консенсус важливий, але я точно не британський націоналіст, оскільки протягом останніх чотирьох років я докладав певних зусиль, щоб продемонструвати це Палаті представників. Можливо, як неупереджений спостерігач за амбіціями та діяльністю Великої Британії в Україні на сьогоднішній день, я б резюмував їх таким чином: сильний початок, але слабкий і демонструючи деяку обмежену здатність вистояти. Не всі ці види діяльності є фінансовими. Я вказую на деякі надзвичайно ефективні рішення, які прийняв колишній міністр оборони. Член компанії Wyre and Preston North (пан Уоллес), щоб надати Україні танки Challenger. Вони мали дуже обмежене тактичне використання, але надзвичайно важливі для розісланого повідомлення. Я хотів би, щоб уряд Сполученого Королівства — незалежно від того, який департамент — продемонстрував однаково важливі сигнали щодо цього конфлікту, які не потребують особливо великих бюджетних сум.

Війна продовжує займати центральне місце в наративі Путіна про те, що Росія знаходиться під загрозою, оскільки він намагається відвернути увагу від своєї невдалої економічної та соціальної політики. Нам слід очікувати, що Кремль не пом’якшить таку риторику — до гіркої ціни як для російських, так і для українських цивільних осіб. Росія порушила майже всі важливі домовленості з Україною та НАТО; Якби війна закінчилася на несприятливих для України умовах, є ймовірність того, що Росія згодом наважилася б застосувати силу там, де вона вважає за потрібне. Тому для європейської та західної безпеки залишається важливим, щоб загарбницька війна Росії провалилася.

Враховуючи, що нинішній стан війни загалом зайшов у глухий кут, коли жодна сторона не в змозі досягти переваги в повітрі, обидві намагаються здійснити масштабні механізовані маневри та мають проблеми з постачанням артилерійських боєприпасів, оптова військова позиція Росії та мобілізація її промислової бази повинні бути привід для зростаючого занепокоєння. Ми повинні бути стурбовані тим, що об’єднана промислова потужність Заходу не може встигати за здатністю Росії виробляти та розповсюджувати артилерійські снаряди.

Тому Росія продовжує тиснути на Україну на лінії фронту. Україна досягла стратегічних успіхів у Чорному морі, спричинивши виведення звідти російських національних військово-морських сил і відкриття зернових шляхів у західному Чорному морі — безсумнівно, позитивно, але має обмежений вплив на її територіальну оборону на сході країни. Нещодавно прийнятий в Україні закон про мобілізацію, який вчора набув чинності, спрощує призов на строкову службу та передбачає матеріальне заохочення, і не містить положень про демобілізацію військовослужбовців, які прослужили більше трьох років. Цей закон має бути повчальним для нас на Заході щодо тиску, який Україна очікує в найближчі місяці.

Як я вже сказав, Росія суттєво мобілізувала свою оборонну промисловість, збільшила робочу силу та розширила виробничі лінії існуючих потужностей, повернула раніше законсервовані заводи. Це заява про наміри, якщо ми її коли-небудь бачили. Очікується, що витрати Росії на оборону у 2024 році становитимуть 30% державних витрат — це справді дуже повчально. Це призвело до значного збільшення виробництва, де Росія постачає своїм силам приблизно 1500 танків на рік, а також 3000 бойових броньованих машин. Це цифри, про які багато хто з нас на Заході могли тільки уявити, що вони можуть вистояти. За даними Королівського інституту об’єднаних служб, 80% цих запасів відремонтовано та модернізовано; незважаючи на це, це надзвичайне завдання для економіки, очевидно під санкціями. Кількість систем, які зберігаються в сховищах, означає, що Росія може підтримувати стабільну продуктивність до 2024 року та до 2025 року, але в наступний період вона повинна зазнавати скорочення запасів. Було б цікаво дізнатися, чи враховує це уряд у своїх думках.

Сер Едвард Лі

Це дуже реалістична промова. Проблема цієї війни, як і попередніх війн Росії, полягає в тому, що початкова некомпетентність тепер замінена безжальною авторитарною рішучістю перемогти будь-якою ціною, мобілізуючи всю економіку та будучи абсолютно несприйнятливими до людських втрат. Я поставив до шановного. Джентльмен те саме запитання, яке я поставив Палаті представників: хоча ми можемо дихати вогнем і сіркою щодо того, як ми налаштовані перемогти, те, що насправді відбувається, зайшло в глухий кут, і ми повинні визначити, як Захід буде орієнтуватися навколо можливого миру переговори з Росією. Я не кажу, що я хочу цього — це абсолютно несмачно і не дуже популярно говорити, — але ми повинні бути реалістами.

Дейв Дуган

Я дякую правій шановній. Дякую за його внесок, але я не поділяю логіку, яку він застосовує до потенційного результату в Україні. Я почав з позиції консенсусу, і я не думаю, що заступник міністра закордонних справ приєднається до правильних шановних. Джентльмен у своєму підсумку — і я б цього не зробив. Яким би не був розмір укусу, який Росія завдає Україні, якщо Україна не поверне його назад, це буде перемога Росії, яким би способом ми її не розрізали і якою б обгорткою ми її не поклали, і там, де переважає Росія, також переважає агресія та розрив міжнародної системи, заснованої на правилах. Ми не можемо цього допустити.

Успіхи, яких Росія зробила у відновленні своєї важкої бронетехніки, мають стати тривожним дзвінком для Великобританії та західних партнерів. Щоб протистояти цьому, Україна повинна мати серйозні поставки протитанкової зброї. Я зауважую, що ракетний потенціал Росії відновлюється значною ціною для України, і це викликає серйозні питання щодо ефективності санкцій, про що я незабаром зупинюся. Ми повинні забезпечити найбільш точне калібрування в узгодженні того, що потрібно Україні, і в тому, як Велика Британія та союзники по НАТО можуть задовольнити цей незадоволений попит.

Основні потреби України у зовнішній військовій допомозі – протиповітряна оборона, ракети великої дальності та артилерійські боєприпаси. Нестача протиповітряної оборони за останні тижні дозволила Росії провести руйнівну ракетну кампанію проти національної інфраструктури, цивільного населення та військових цілей, включаючи найбільшу ТЕС у Київській області. Ракети великої дальності потрібні для ударів по російських складах постачання, центрах управління та військовій інфраструктурі, а артилерійські боєприпаси необхідні для наступальних і оборонних дій на лінії фронту, але їх залишається дефіцитом.

Пакет Агентства США з міжнародного розвитку було прийнято лише 23 квітня, оскільки ми всі спостерігали, як місяці затримки позначаються на військових зусиллях. Боротьба за ухвалення законопроекту викликала нові побоювання, що перемога республіканців на виборах — це, звісно, питання для електорату США — може значно скоротити необхідну допомогу США Україні, тому важливо, щоб Велика Британія разом із рештою Європи , має плани на випадок надзвичайних ситуацій для потенційного скорочення участі США в допомозі Україні. Це також підкреслює необхідність довгострокового планування військової допомоги, на відміну від пульсуючих партій.

Чи діють санкції, і хто від них страждає? Російські нафтопродукти потрапляють до Великобританії, незважаючи на те, що Сполучене Королівство офіційно заборонило імпорт російської нафти з 5 грудня 2022 року. Лазівка в законодавстві дозволяє російській нафті продовжувати надходити до Великобританії за умови, що вона була перероблена на паливо за третину країна, після чого вона вже не вважається такою, що походить з Росії. Це дуже нещиро по відношенню до внутрішніх і комерційних платників рахунків за електроенергію по всій Великобританії, які стикаються з величезним збільшенням своїх рахунків за електроенергію через зростання цін на газ, спричинене конфліктом, у той час як авіаційне паливо та інші дистиляти російської нафти продовжують надходити в Економіка Великобританії не вщухає. Що уряд каже британським платникам податків, які фінансують мільярди військової допомоги Україні, щоб вона могла захистити себе від російської агресії, яка, якщо слідкувати за грошима, частково фінансується за рахунок закупівель Великобританією палива, переробленого з російської нафти? Це відчайдушна річ, пані віце-спікер, і вам не потрібно бути судовим бухгалтером, щоб зрозуміти це.

Закупівлі Великою Британією палива з Китаю, Індії та Туреччини, значна частина якого походить із російської нафти, значно зросли після початку режиму санкцій. З 2021 по 2023 рік закупівлі з Індії зросли з £402 млн до £1,5 млрд, покупки з Китаю зросли з £30 млн до £663 млн, а з Туреччини з £1,8 млн до £60 млн. Як уряд пояснює цю лазівку? Чи закриють вони його і, таким чином, закриють доходи для Путіна та його військової машини?

Крім того, британські підприємства продовжують спостерігати рекордне зростання експорту до колишніх радянських сусідів Росії. Цей багаторазовий сплеск збігається якраз із запровадженням санкцій щодо товарів для Росії. Чи уряд взагалі зацікавлений, не кажучи вже про занепокоєння, цим явним економічним спалахом і реальністю? Вони повинні бути, враховуючи можливість того, що такий експорт може містити важливі компоненти для військових цілей. Це має значення, тому що, хоча російське ракетне виробництво зросло з початку війни, Росія стикається з серйозною вразливістю: її найскладніша зброя, така як ракети, сильно залежить від західних компонентів. На тлі зростання експорту автомобілів британського виробництва до Азербайджану на 1860%, невже хтось в уряді живе ілюзіями щодо того, що там відбувається?

Через непослідовний підхід до санкцій, прийнятих західними державами, Росія підтримувала постійні поставки необхідних компонентів для створення висококласних ракет. Менш laissez-faire підхід до протидії російській оборонній промисловості допоможе порушити російські військові ланцюжки поставок і, у свою чергу, російські лінії постачання. Це має бути стратегічним пріоритетом для всіх нас, кому не байдужа цілісність і майбутнє України.

18.56

Джек Лопресті

(Філтон і Бредлі Сток) (Кон)

Це 816 день повномасштабного вторгнення Путіна в Україну. Боєздатність російських збройних сил зростає за місяці, починаючи з жовтня. Зараз вони часто вражають цінні цілі на глибині 120 км за лінією фронту. В оперативному плані вони продемонстрували певні успіхи в залученні української техніки, яку нещодавно переправили до Харкова. Загалом, наступ на Харків, ймовірно, є частиною ширшої спроби напружити всю лінію. Це навряд чи дасть рішучий прорив, але послабить тиск на російські підрозділи, які воюють на інших напрямках. Якщо така траєкторія збережеться, то Україні буде дедалі важче стабілізувати фронт і запобігти подальшим територіальним втратам і жертвам.

Росія розгорнула високоточні ударні засоби з більшою регулярністю та впевненістю, як правило, з розвідкою за допомогою безпілотника великої дальності, який тісно інтегрований з такими ракетами, як «Іскандер», «Торнадо-С» і, іноді, з ракетами повітряного базування D-30 SN. На російській військовій мові це називається «розвідувально-ударний контур», і він явно має суттєвий вплив на ППО України та її командно-управлінські структури. Він поєднується з більш тактичними елементами, такими як широко розповсюджене використання керованих плануючих бомб, артилерії з лазерним наведенням і боєприпасів Lancet.

Зміни, схоже, відбулися тому, що російські розвідувальні безпілотники здатні літати довше і далі, оскільки Україні не вистачає ракет протиповітряної оборони, щоб їх знищити — і закрити повітряну підтримку — вниз. Наприклад, за останні три місяці Росія значно розширила використання боєприпасів з боєприпасами Lancet. У березні було 178 страйків, у квітні – 140, а цього місяця вже 157. Багато з цих ударів призведуть до виведення з ладу або знищення ключових українських систем, таких як платформи ППО та артилерія.

Крім того, російські підрозділи різними способами пристосовуються до використання безпілотних літальних апаратів від першої особи, з’являється більше систем радіоелектронної боротьби для захисту транспортних засобів, поширюється концепція танка-черепахи, що свідчить про успішну протидію. Досі FPV також забезпечували Україну потужною та економічно ефективною формою вогневої міцці та значною мірою слугували для усунення нестачі артилерійських боєприпасів. Але якщо російські підрозділи стануть ефективнішими у протидії їм, то летальність України значно знизиться.

Слід очікувати, що активність Росії досягне піку навколо саміту G7 у червні та зустрічі НАТО в липні. Тому Уряд має можливість максимально активізувати свою діяльність і допомогти Україні. Велика Британія була рушійною силою підтримки України від початку повномасштабного вторгнення і до цього. Вона стояла пліч-о-пліч з українським народом, доставляючи комплект, який найбільше потрібен українським військовим і коли він був потрібен, досить часто незважаючи на початкові заперечення наших союзників. Велика Британія була першою, хто запропонував навчання, надав NLAW — легку протитанкову зброю наступного покоління — відправив 155-мм артилерійські снаряди, надав танки та поставив Україні ракети великої дальності.

Україна повинна виграти цю війну; як було сказано іншими членами, його невиконання цього призведе до тяжких наслідків для НАТО та решти світу. Якщо Україна поступиться Росії хоча б на один дюйм землі, тоді Путін, як і інші наші вороги в Китаї та Ірані, зроблять неминучий висновок, що Захід просто не впорається із завданням захисту нашої свободи та захисту нашого способу життя, або не має для цього сили волі. Ми підготували близько 40 000 українських військових з початку вторгнення, на додаток до нашого зобов’язання навчати українських пілотів реактивних літаків, але залишається питання: як Україна виграє цю війну? Як вона повністю витісняє російські сили зі своєї території? Україні потрібна правильна зброя для захисту від нападів Росії, а також зброя для підтримки її кампанії зі звільнення своєї землі.

Протягом усієї війни Україна використовувала боєприпаси та артилерію з приголомшливою швидкістю: приблизно 6000 артилерійських снарядів на день у середньому протягом дворічного періоду. Щоб пояснити це в перспективі, під час операції «Буря в пустелі» в 1991 році наземна війна була завершена всього за чотири дні, з використанням 15 000 снарядів на день. За оцінками естонських аналітиків, Україні знадобиться близько 2,4 мільйона снарядів, щоб здійснити ефективний контрнаступ проти російських військ або проти підтримуваних Росією сепаратистських сил, таких як ті, що знаходяться в Донецьку. Ціль у 2,4 мільйона артилерійських снарядів зрештою досяжна, але лише за додаткової американської підтримки. Однак американські потужності з виробництва артилерії калібру 155 мм становлять 28 000 одиниць на місяць, і анонімний американський чиновник із питань оборони заявив, що запаси 155-мм снарядів для військової артилерії впали до «незручно низького» рівня. Як наслідок, є ціль збільшити виробництво до 100 000 на місяць до кінця року.

У документі для обговорення, опублікованому Міністерством оборони Естонії, зазначається, що щорічно потрібно 4800 протиповітряних ракет. Однак досягнення цієї цілі перевищило б усі виробничі потужності НАТО за нинішніх темпів, оскільки нинішні американські рівні становлять 3600, а інші країни НАТО – 1000. З тих протиповітряних ракет українці просили ракети Patriot; за даними Heritage Foundation, з 2005 року до теперішнього часу армійські запаси США складали приблизно 4410, а виробнича потужність – 240 на рік. Однак, враховуючи випадки, коли минулого року українці випустили 30 ракет за стільки ж секунд і задіяли близько 10% річного світового виробництва, стає зрозумілим, що виробництво ракет ППО потрібно збільшувати. Такі компанії, як MBDA у моєму виборчому окрузі, є ключовою частиною цих зусиль.

Виробництво ракет Storm Shadow принесе відчутні зміни на полі бою. Ця зброя глибокого удару із звичайним озброєнням великої дальності розроблена для використання в заздалегідь спланованих атаках на важливі стаціонарні цілі з високою точністю. Ці ракети виявилися неоціненними для націлювання на російські позиції в Криму, і використання цих боєприпасів було дуже ефективним у стримуванні російського наступу. Я радий, що наш Уряд погоджується з тим, що Україна може використовувати британську зброю для ударів по будь-яким цілям, які вона вважає необхідними для своєї оборони. Я хотів би, щоб наші союзники в США та інші наслідували наш приклад, дозволяючи українцям використовувати ракети великої дальності, які їм надали американці та інші, проти російських цілей у самій Росії, що абсолютно змінило б ситуацію.

Наведені мною факти демонструють, що всі наші союзники по НАТО повинні наслідувати наш приклад і перевести своє оборонне виробництво на військову основу, особливо коли йдеться про артилерію та боєприпаси. Члени Альянсу повинні відповідати вимогам НАТО, таким як вимога до всіх членів мати 30-денний запас боєприпасів військового часу. Лише половина членів виконувала цю вимогу до вторгнення, про що свідчить той факт, що до листопада 2022 року 20 союзників по НАТО значно скоротили свої запаси. Ми не повинні сумніватися, що Росія залишиться войовничим сусідом навіть після того, як її викинуть з України. Членам НАТО, включаючи Велику Британію, необхідно буде підтримувати військовий рівень резервів техніки в середньостроковій перспективі.

Велика Британія також була першим великим союзником, який підписав довгострокове партнерство з Україною в галузі оборонної безпеки. Цей альянс передбачає допомогу Україні у розвитку стійкої оборонної промислової бази, водночас розширюючи та зміцнюючи нашу власну. Велика Британія виділила 350 мільйонів фунтів стерлінгів для налагодження співпраці та партнерства між британськими та українськими компаніями-виробниками безпілотників, щоб поєднати технології та збільшити виробництво, щоб тисячі безпілотників вийшли на передову протягом наступних шести місяців. Таке практичне співробітництво є виграшним для обох наших країн і прикладом для наших союзників. Обидві наші країни отримують вигоду від обміну технологіями, випробування обладнання в реальному часі на полі бою та подальшої ітерації технологічного розвитку та співпраці, які допоможуть захистити цю країну. Цю форму практичного співробітництва потрібно поширювати на інші сфери оборонного виробництва, і ми маємо допомогти українцям почати виробництво власної техніки в країні, або навіть наприкінці цього.

Ми повинні чітко розуміти, що гроші, які ми витрачаємо на участь у такому типі співпраці, не є допомогою: це інвестиції в довгострокову оборону та безпеку Сполученого Королівства. Захист України сьогодні – це захист Великої Британії завтра. Знову і знову я чув з перших вуст від високопоставлених членів українського уряду їхнє розчарування бюрократією, яка гальмує цю співпрацю. Я закликаю наших міністрів ще тісніше співпрацювати з українськими колегами, щоб виявити та усунути ці перешкоди. Я зустрічався з представниками українських малих і середніх підприємств; Тільки сьогодні хтось сказав мені, що вони хочуть поговорити безпосередньо зі своїми британськими колегами, щоб разом розвивати технології. Я хочу, щоб Міністерство оборони сприяло цим розмовам, а не просто направляло їх до великих головних підрядників.

У понеділок, 15 січня, у відповідь на моє запитання прем’єр-міністр сказав у цій палаті, що він погоджується з тим, що ми повинні перевести оборонне виробництво на основу військового часу. Зараз ми в середині травня, і, на мій погляд, цей процес потрібно прискорити. У нас немає розкоші часу; це не може бути як завжди. Ми повинні працювати з нашими українськими друзями, щоб разом створювати арсенал вільного світу.

19:07

Ден Карден

(Ліверпуль, Волтон) (Лейборист)

Я вдячний за можливість брати участь у цих життєво важливих дебатах — дебатах, сповнених парламентської єдності, як сказали колеги, — тому що за останні два роки я мав змогу зустрітися з українцями, які були вимушені покинути рідну країну та приїхали до Великобританії. У перші місяці цієї війни я мав змогу відвідати табори для біженців у Польщі, а через Міжпарламентський союз я мав змогу регулярно працювати з депутатами від України на асамблеях та в інших місцях. Рішуча та глибока підтримка Великобританією України є однією з небагатьох сфер, у яких цей Уряд діяв послідовно та з честю, і життєво важливо, щоб наступний Уряд поглибив та інтенсифікував наші відносини з Україною, а також з Польщею, Балтією та Скандинавські держави, які розуміють масштаби загрози і готові діяти рішуче. Я вітаю 10-річну та 100-річну угоди з Україною, які зобов’язують нас укладати угоду, яка триватиме в часі та почне окреслювати зовнішню політику після Brexit, яка визначатиме нас на наступне століття.

Це підтвердження нашої відданості Україні відбувається в критичний час. Ми всі повинні зіткнутися з вірогідною можливістю того, що Сполучені Штати скоротять свою підтримку України після президентських виборів. Ми більше не можемо очікувати, що Вашингтон візьме на себе мантію європейської безпеки, і тому як ніколи важливо, щоб європейські держави непохитно підтримували Україну. Ми повинні визнати, що Росія зараз сильніша, ніж вона була на початку цієї війни. Санкції Великої Британії виявилися менш ефективними, ніж прогнозувалося, і Росії вдалося зміцнити відносини з Китаєм, у яких, за їх словами, «немає меж». Росія поглиблює свої відносини з Іраном, Північною Кореєю та Індією, через які російські нафта і газ проходять на відкритий ринок. Російська влада в Африці міцніє, а не слабшає. Новини з Харкова свідчать про те, що баланс на полі бою рішуче змінюється. Військова потужність Росії посилюється, оскільки вона переходить до воєнної економіки, яка фінансується за рахунок продажу дорогоцінних металів і природних ресурсів переважно Китаю. Роблячи це, вона створює євразійську економічну сферу, від якої може залежати доступ до сировини, необхідної для її оборони та промислового виробництва.

Хоча ми схильні думати про цю війну з точки зору цінностей — демократії, свободи, прав людини та верховенства права — ми менше думали про цінності та про те, як наші відносини з Україною мають бути продуктивним партнерством. Україна має найбільші в Європі запаси титану, літію, урану та графіту, і ми також повинні розуміти цю війну як боротьбу за сировину, необхідну для сучасного оборонного та промислового виробництва. Титан необхідний для виробництва літаків, гелікоптерів і дронів, а літій – для акумуляторів, які будуть паливом для транспортних засобів майбутнього. Якщо Росії дозволять отримати контроль над цим критично важливим ресурсом, перспективи безпеки континенту опиниться під ще більшою загрозою. Ми повинні не дати Росії захопити українські природні ресурси, і ми маємо забезпечити їх для України. Це ті матеріали, які необхідні для відновлення нашої спільної обороноздатності.

Баланс сил змінюється в усьому світі. Глобалізація не принесла того, що вона обіцяла, на що звернувся тіньовий міністр закордонних справ, шановний. Friend the Member for Tottenham (Mr Lammy). Доведено, що поширення демократії, прав людини та верховенства права не є неминучим. Ми можемо захистити ці цінності, лише якщо зможемо захистити себе. Наш альянс з Україною є частиною цієї оборони, і він має включати відновлення нашої спільної промислової та оборонної спроможності. Ми повинні переконатися, що це працює, тому що ми захищаємо нашу свободу та суверенітет, а також Україну. Основою нашого партнерства з Україною має бути довговічна цінність, а також спільні цінності.

19:13

Сер Джеффрі Кліфтон-Браун

(Котсуолдс) (Кон)

Я вважаю, що Палата знаходиться в найкращому стані, коли ми отримуємо серйозні проблеми такого роду, і всі сторони Палати погоджуються — широка згода — щодо того, що потрібно зробити. Ми почули декілька чудових та поінформованих промов з обох сторін. Я вважаю, що оголошення, зроблені на початку цих дебатів заступником міністра закордонних справ, дуже вітаються, зокрема 3 мільярди фунтів стерлінгів, які ця країна збирається надати Україні цього року та кожного наступного року, тоді як деякі значні суми, наприклад, на артилерія та безпілотники — дуже вітаються.

Ми досягли критичної точки в українсько-російській війні, коли нам разом із нашими союзниками потрібно вирішити, як далеко і як довго ми можемо отримати нашу підтримку. Останніми тижнями російські війська здійснили повільний, але важливий прогрес у районі Харкова, другого за величиною міста України, посилюючи свій наступ, розтягнувши українську армію широким фронтом. Відкриття нових фронтів, а також розширення фронтів у південно-східній частині Донецької та Луганської областей розтягнуть українські сили в битві за ресурси, оскільки Україна чекає затриманої допомоги та обладнання США. Велика Британія та США надали рішучу підтримку Україні, але, як зазначали інші, були обмеження та критичні затримки у наданні необхідної зброї та обладнання. Ми перебуваємо на етапі, коли ця війна затягується, з обмеженим і повільним прогресом з обох сторін. Захід надав достатньо підтримки українцям, щоб захистити себе, але недостатньо для рішучого просування, не кажучи вже про достатню підтримку для припинення війни. Ми повинні вирішити з нашими союзниками, чи будемо ми посилювати цю підтримку, щоб переконати росіян вийти з України. Ми не повинні дозволяти, щоб війна в Європі затягнулася на багато років і перетворилася на заморожений конфлікт. Це призведе до збільшення кількості загиблих, завдасть шкоди українській інфраструктурі та вплине на нашу власну та інші західні економіки. Це не тільки продовжило б страждання хороброго українського народу, але й значно ускладнило б роботу з відбудови країни в довгостроковій перспективі.

Існує велика ймовірність того, що якщо ми зараз не будемо достатньо рішуче протистояти Росії, її агресія щодо України не припиниться. Треба тільки подивитися на те, що зараз відбувається в Грузії. Якими б не були достовірні та хибні демонстрації проти закону про іноземних агентів, очевидно, що більшість людей у Грузії хочуть більш тісного союзу з Європою та НАТО, ніж їхні історичні зв’язки з Росією. Це буде привід для роздумів у Москві. Я обережно вживаю ці слова.

В Європі існує ймовірність ризику для країни Балтії чи Молдови. Що б означало, якби наступною ціллю стала держава НАТО? Прем’єр-міністр Естонії закликав союзників по НАТО на конференції з безпеки в Таллінні слідувати їхній відповіді, посиливши підтримку України, тоді як Молдова нещодавно кинула виклик Росії, уклавши безпековий пакт ЄС, який поглиблює співпрацю в галузі оборони. Звичайно, одним із результатів, що б не сталося війни в Україні, є те, що і Швеція, і Фінляндія стали членами НАТО. Ті глибоко незалежні, позаблокові, нейтральні країни, які приєднаються до НАТО, мають стати справжнім ляпасом для росіян. Європейські країни дуже зацікавлені в тому, щоб продовжувати надавати значно більше обладнання та навчання. Як я вже згадував, деякі країни, такі як Німеччина та Польща, заслуговують похвали за те, що вони зробили.

Як я вже казав, Велика Британія надсилає додаткові 500 мільйонів фунтів стерлінгів на додаток до 2,5 мільярдів фунтів стерлінгів військової допомоги, які вона вже пообіцяла надати Україні в 2024 році. У лютому ЄС погодився на ще 42 мільярди фунтів стерлінгів, але до березня вона не змогла виконати свої цілі щодо відправки снарядів в Україну. Після США та Німеччини Велика Британія є третім за величиною постачальником зброї та техніки в Україну.

Як я сказав у своєму виступі на заступника міністра закордонних справ, який зробив чудову промову, я вважаю, що ми повинні зробити набагато більше на дипломатичному фронті, щоб заохочувати коаліцію бажаючих. Як мій шановний. Друг, член від Гарвіча та Північного Ессекса (сер Бернард Дженкін) сказав, що наслідки перемоги росіян в Україні є величезними в довгостроковій перспективі. Я думаю, це означало б, що низка країн, які не приєдналися, вирішать, що їм, мабуть, краще з коаліцією Росії та Китаю, а не з Заходом, що було б цілковитою катастрофою. Важливо, щоб ми намагалися побудувати цю коаліцію переможців, і я маю на увазі не лише Європу та Америку. У Південно-Східній Азії та на Близькому Сході є країни, які ми повинні переконати приєднатися до цієї коаліції. США були величезним постачальником зброї та фінансової підтримки, і їхній внесок у війну значно переважив те, що надіслали всі інші країни разом узяті. Під час нещодавнього візиту до Києва держсекретар США Ентоні Блінкен пообіцяв продовжувати підтримку США Україні після того, як Конгрес схвалив пакет допомоги на 61 мільярд доларів. Прибувши на передову, як чес. Friend the Member для Філтона та Бредлі Стоука (Джек Лопресті) сказав, що це ATACMS — армійські тактичні ракетні системи — які є високоточними ракетами великої дальності. Із наданої допомоги вартістю 61 мільярд доларів близько 8 мільярдів буде спрямовано на поповнення України ракетами та боєприпасами. Це важливий момент, тому що ці ракети є абсолютно критичними.

США також нарощують власне виробництво зброї, як ми чули під час візиту Комітету державних рахунків до Пентагону два місяці тому. Це критично. Європі необхідно збільшити виробництво зброї, що вона пообіцяла зробити, але, здається, робить це надто повільно. Це не так, як шановний. Друг член від Гарвіча та Північного Ессекса сказав лише про виробництво. Для зберігання оболонок потрібні величезні обсяги зміцнених укриттів. Багато що пов’язано з розбудовою цієї спроможності, і мій шановний. Друг мав рацію, вказавши ці цифри. Більше того, після цього першого року зростання у другий рік буде ще більшим, що є гарною новиною.

Як зазначив Прем’єр-міністр, нас чекають одні з найнебезпечніших і водночас трансформаційних років. Інші зазначали, що українці мають бути вільними у прийнятті рішень щодо використання зброї, яку ми постачаємо, і їм не повинні перешкоджати умови, нав’язані нами. Абсолютна нісенітниця спостерігати за тим, як російські війська скупчуються на кордоні біля Харкова, а потім очікувати, що українці не використають життєво важливу зброю, яку ми поставили, щоб цього не сталося.

Важлива сфера, яка ще не обговорювалася, полягає в тому, що, як відомо будь-якому військовому тактику, для перемоги в наземній війні необхідна перевага в повітрі. Тому, якщо Захід дійсно хоче допомогти Україні, він повинен бути набагато щедрішим у наданні винищувачів, укомплектованих підготовленими українськими пілотами та зенітними ракетами. Україна постійно просила США про винищувачі для протидії перевазі Росії в повітрі. У травні 2023 року США погодилися дозволити іншим державам постачати в Україну F-16 американського виробництва. Однак у США є сотні цих літаків, які швидко витісняються, і вони цілком можуть дозволити собі пожертвувати деякі з них. Натомість там сказано, що F-16 мають постачати Данія, Нідерланди та інші країни, і ми повинні навчити цих пілотів, як ними користуватися. Як говорили інші, наші ракети були дуже ефективними для стримування російських кораблів у Чорному морі.

Я насправді не критикую, але шановний. Член Ангуса (Дейв Дуган) трохи відкинув факт вивезення зерна з України. Це не тільки добре саме по собі, але й важливо — про це торкалися й інші — те, що малий бізнес може процвітати в Україні. Важливо, щоб вони могли приносити прибуток, а ще важливіше, щоб вони могли працевлаштувати людей, які не здатні воювати на війні, наприклад, жінок, які не на фронті. Важливо, що українська економіка знову починає процвітати.

Дейв Дуган

Я не сперечаюся з шановним. Джентльмен взагалі. Я був дуже конкретний у тому, що я сказав, і я говорив про «тактичну перевагу», яка є мінімальною.

Сер Джеффрі Кліфтон-Браун

Я цілком приймаю те, що шановний. Джентльмен сказав.

У той час, коли Росія досягала успіхів в Україні, Володимир Путін здійснив державний візит до Китаю, демонструючи силу. Китай є найбільшим інвестором в Україну після Росії, і він підтримує хвору російську економіку, купуючи значну кількість російської нафти та газу за дешевими цінами. Китай міг би мати значний вплив на Росію для врегулювання війни, якщо б він вирішив це зробити. Днями група колег відвідала Китай і висловила ці моменти, але я не думаю, що ми мали якийсь вплив на китайців. Сюрприз, сюрприз, дехто може сказати, але ми повинні йти і ми повинні брати участь, інакше ми точно не матимемо впливу.

Путін нещодавно вніс зміни, відправивши у відставку свого міністра оборони, який відповідав з 2022 року — початку війни, коли Путін очікував, що Росія забере Київ за кілька днів, — і замінивши його зовсім іншою людиною в особі Андрія Бєлоусова. Зараз він контролює витрати на оборону в розмірі 117 мільярдів доларів, які розпочала Росія, і створює російську військову машину, яка нагадує те, що вони робили під час Другої світової війни, перевівши всю економіку на військову основу, що свідчить про те, що Путін готується на тривалу війну з Європою. Крім того, союзники Росії, Китай, Іран і Північна Корея, мають величезні виробничі потужності, які могли б замінити значну частину російського арсеналу, якщо вони забажають. Якщо ми та наші союзники не захочемо надати більш рішучу підтримку, між двома країнами неминуче буде політичне врегулювання, яке залишить Росію в набагато більш потужній позиції.

Як мій шановний. Друг, член від Гарвіча та Північного Ессекса зазначив, що ми не знаємо, якою буде позиція США після виборів у листопаді. Ось чому я кажу своїй шановній. Друже міністре, нам вкрай необхідно співпрацювати з обома сторонами цих виборів — республіканцями та демократами — щоб, що б не трапилося, ми рішуче наголошували на тому, що американці мають продовжувати свій курс. Інакше є загроза, що ми не зможемо виграти цю війну.

Вогнища напруги, які можуть виникнути в найближчі роки на Близькому Сході та в Східній Азії навколо Тайваню та Китаю, зараз ретельно контролюються. Очі спрямовані на Захід і на те, як ми маємо справу з Росією. Чим більше Росія досягає успіху в Україні, тим більше, здається, зміцнюється співпраця між Росією та Китаєм, а стара ворожнеча між ними зменшується. Це неймовірно небезпечно. У скрутну годину українському народу має бути надана термінова узгоджена та позитивна допомога, допоки це буде потрібно, щоб утримати Росію від подальших наступальних дій у решті Європи.

19:25

Пані Марі Ріммер

(Сент-Хеленс Південь і Вістон) (Лейборист)

Більше двох років українці ведуть цю війну від імені всіх нас. Відважні українці борються за наші спільні цінності. Вони борються за нашу демократію, за нашу свободу і, власне, за свободу Європи. Багато з цих відважних українців принесли найвищу жертву. Жінки та діти заплатили за це невимовними стражданнями та смертю. Ми не вмираємо щодня, щоб захистити Європу від Росії. Наша робота, як і робота інших європейських країн і країн НАТО, полягала в підтримці України. Це було через військову допомогу, санкції та боротьбу з брудними грошима, але надто часто ми намагаємося наздогнати, і затримки в надходженні життєво важливої підтримки в Україну дорого коштували їм.

Затримка американської підтримки на місяці додала Путіну нового оптимізму, який може виявитися катастрофічним для наших українських союзників. Хто знає, що буде на виборах президента США? Наша країна і Європа повинні бути готові. Наша підтримка України має посилитися. Будь-яка ознака слабкості чи нерішучості надихає Путіна. Результат цієї війни матиме більший вплив на Європу, ніж на Америку. Зрештою, це наша війна, війна Європи, і ми маємо переконатися, що Україна виграє.

Коли постачається озброєння, надто часто на нього накладаються обмеження. Обмеження використання ракет великої дальності вимагає від українців захищати свою країну з однією рукою за спиною. Росія пішла ва-банк, щоб виграти, і можливість України запускати ракети трохи далі не змінить і без того варварську поведінку Росії. Розправа над українцями в Бучі показує, як поводитимуться росіяни у разі перемоги. Українці знають, що вони борються за своє виживання.

На біржі Euroclear зберігається 300 мільярдів доларів коштів російського центрального банку, і наш уряд має чинити тиск на ЄС, щоб той використав їх для підтримки України. Гроші, вилучені тут, також мають бути спрямовані на підтримку України. Китай дав Путіну чистий чек; це забезпечує йому перемогу. Також настав час розпочати та прискорити переговори про вступ України до НАТО та ЄС. Саме за це вони борються — бути частиною вільного і демократичного світу та ідеалів, за які багато хто боровся і вмер. Відмовляти їм у цьому в надії задобрити безжального диктатора безглуздо. Історія вчить нас, що спроба задобрити хулігана не працює.

За Україною стоїть вільний і демократичний світ. Путіна підтримують диктатори та деспоти. Якщо Путін переможе, усі авторитарні режими в усьому світі отримають сміливість. Хочемо ми цього чи ні, але в Європі йде війна. Буде переможець і переможений. Важливо, щоб Україна виграла цю війну, і ми повинні забезпечити, щоб вона отримала те, що їй потрібно. Україна повинна перемогти, а Європа і НАТО повинні зробити все від них залежне. Україна повинна перемогти, бо якщо ні, то я дійсно боюся, що Європа і НАТО можуть не вижити в майбутньому.

19:29

Сер Едвард Лі

(Гейнсборо) (Консерватор)

Ніщо, що я скажу в цій короткій промові, жодним чином не схвалює те, що зробив президент Путін — він жахлива людина; тиран, який завдав величезної шкоди інфраструктурі та незліченну кількість смертей, але ми повинні бути реалістами в цих дебатах. Ми не можемо просто бажати того, чого хочемо. Між нашою рішучістю, нашими інтересами та нашою волею та російською державою є невідповідність.

Повернемося в історію. Коли люди на Заході обговорюють Україну, вони часто вважають, що це простий випадок вторгнення великої держави в маленьку країну, яка завжди була незалежною. Це не точка зору російської держави чи більшості людей, які живуть у Росії. Україна означає «прикордоння», і протягом століть, з часів Катерини Великої, Україна фактично була частиною Росії. Навіть за Радянського Союзу Крим був частиною Російської Федерації, і був переданий Україні лише диктатом у 1950-х роках. Проти цього не заперечував жоден депутат, і з кримчанами не радилися. Я ні в якому разі не захищаю позицію Росії — те, що вони зробили, жахливо, — але виходячи з цієї історичної реальності, а це реальність для російської держави, вони абсолютно налаштовані досягати своїх цілей, якими б неправильними вони не були. Як ми чули, Путін – тиран. Він поставив всю російську економіку на бойовий лад. Він розподіляє частину економіки на оборону, яку ми не витрачали з часів Другої світової війни. Хоча ми хочемо виграти війну, ми повинні бути реалістами. Враховуючи невідповідність ресурсів між Російською Федерацією та Україною, і враховуючи всі труднощі, з якими українська держава намагається впоратися в управлінні своєю економікою протягом багатьох років, з корупцією та багатьма іншими проблемами, це вкрай малоймовірно, на жаль. , що Україна може виграти цю війну.

Як я вже говорив раніше, ця війна відбувається за схемою попередніх воєн, у які брала участь Росія: початкова некомпетентність замінена цілковитою рішучістю перемогти, яка абсолютно не сприйнятлива до втрати людських життів.

Джим Шеннон

Робить право чесно. Учасник не погоджується, що якщо битва в Україні програна, то вона піде на Естонію, Латвію, Литву, Польщу, Німеччину і врешті-решт весь шлях назад до нас? Битву в Україні треба вигравати. Це не питання поступитися; ми повинні його виграти.

Сер Едвард Лі

Якщо ми збираємося виграти цю війну, ми повинні бути готові надати необхідні для цього ресурси. Правда полягає в тому, що переважна перевага американського промислового військового майна настільки велика, що вона вже могла виграти війну. Америка могла настільки озброїти Україну, щоб вона перемогла. Америка могла дозволити українцям використовувати свою зброю для бомбардування російських військ у Росії. Америка не хоче, щоб Україна принизила Росію і виграла цю війну. Америка не хоче, щоб Україна програла війну. Америка могла вже виграти цю війну, як вона виграла Другу світову війну, але, очевидно, вона не готова мати ресурси. Ми можемо не погоджуватися з цим або не подобатися, але це реальність. Ми всі знаємо силу американської економіки, і всі ми знаємо, що поставки зброї затримувалися місяцями.

Все, що я намагаюся зробити, це внести нотку реальності в цю дискусію. Ми не можемо продовжувати ці дебати, кажучи: «Ми сповнені рішучості виграти цю війну. Ми повинні виграти цю війну», коли ми не бажаємо ресурсів. Тому я задаю Палаті ці запитання. Чи ми сповнені рішучості поставити нашу власну економіку на воєнний стан? Чи ми сповнені рішучості витрачати менше на охорону здоров’я, освіту, правосуддя та всі інші хороші речі, у які ми віримо, щоб виграти цю війну? Можливо, ми готові ввести свої війська в Україну? Чи готові ми до того, що загинуть наші власні хлопці, чи ми готові просто до того, що загинуть тисячі українських молодих хлопців, а самі не матимемо жодної втрати? Це реалістичні питання.

Найімовірніший результат полягає в тому, що настане жах і глухий кут, і врешті-решт хтось у Європі — президент Макрон чи інший державний діяч — тоді скаже, що ми повинні вести мирні переговори. Що ми тоді робимо? Чи будемо ми частиною руху за мирні переговори? Чи винагородимо ми Путіна за його агресію? Чи погодимося ми з тим, що існує патова ситуація, і тому Росія має можливість захопити частину України? Яке наше ставлення? У цій дискусії поки що ніхто серйозно не розглядав ці питання. Все, що вони сказали, це те, що ми виграємо цю війну.

Члени повинні дивитися глибоко в свої серця. Чи є хтось, хто сидить у цій залі – я маю на увазі не те, що вони говорять публічно, а те, що вони думають приватно – хто насправді думає зараз, що Україна виграє цю війну? [Шановний Члени: «Так».] Вони так кажуть, але як? Враховуючи величезну невідповідність ресурсів між Росією та Україною, і враховуючи той факт, що Америка не готова надати Україні достатньо озброєнь, щоб гарантувати нашу перемогу, як ми це зробимо? Я з вами всіма. Я готовий поставити нашу економіку на воєнний стан. Я навіть готовий ввести наші війська в Україну. Я готовий витрачати менше на все, що мені дорожить, наприклад, на здоров'я, справедливість і все інше. Але ми маємо бути реалістами, а на даний момент ми не є реалістами. У результаті Європа тремтить у якомусь артритному стані, не продовжуючи війну з повною енергією, як ми виграли Другу світову війну, і не готова до ведення мирних переговорів. У результаті ми зайшли в глухий кут, який завдає серйозної шкоди нашій репутації, економіці та всьому іншому.

Я просто ставлю питання. Я не кажу, що ми повинні поступитися або що ми повинні вести мирні переговори, але я прошу тих, хто на перших лавах, бути реалістами в цій дискусії.

19:36

Алекс Собель

(Північно-Західний Лідс) (Лабораторія/Кооператив)

Я підготував промову, але тепер мені доведеться зробити іншу, враховуючи ту останню промову праворуч шановний. Член Гейнсборо (сер Едвард Лі). Я вважаю, що на його думку, він є переможцем своєї партії. По-перше, я хочу взяти до уваги цю ідею, що Україна історично є лише якимось відслоненням Росії. Я почну і піду задом наперед.

Мій батько написав докторську про вторгнення вікінгів у слов’янські землі. Варяги створили Київську Русь — Київську імперію. Це була імперія з центром не в Москві, а в Києві. Київ передував Москві як головне місто слов’янських земель. Якщо хтось хоче висунути претензію, то, ймовірно, це повинні бути люди Стокгольма, тому що саме шведські вікінги заселили ці землі та заснували це королівство — я не думаю, що зараз у шведів є такі амбіції.

Якщо повернутися ще далі, то скіфи заселили Крим і створили житницю землеробства, яку ми знаємо сьогодні на півдні України та в Криму. Вони забезпечували Грецьку імперію своїм зерном. Це заснувало Афіни та інші республіки в Греції та сприяло демократії, яку ми знаємо зараз, тому що греки могли покладатися на скіфів щодо зерна. Це давній спадок України. Це не Москва і не царі, а скіфи, а потім варяги. Тому мій перший пункт полягає в тому, що українці мають чітке та історичне право на націю. Спроба засудити легітимність української держави – це прямо з підручника Путіна.

По-друге, я згоден з правою шановним. Член Гейнсборо, що Велика Британія, Сполучені Штати та кожна європейська нація повинні перейти на основу військового виробництва. Нам потрібно збільшити виробництво базової військової техніки, як-от артилерійські снаряди, кулі — Міністр Збройних Сил знає, скільки разів я його розпитував про це. Тоді нам також потрібна більш досконала військова техніка. Власне, найдосконаліший антидронвиробником у світі зараз є Україна. Нам є чому навчитися з цього, і в майбутньому ми можемо зробити багато речей у спільних підприємствах для нашої власної оборони. Але зараз нам потрібно нарощувати власне військове виробництво. У нас недостатньо завантажені заводи тут, у США — вони пообіцяли збільшити виробництво до кінця року — і в Європі. Щоб бути справедливими щодо німців, вони зробили саме це, зокрема у виробництві раковин.

За оцінками, росіяни витрачають від 10 000 до 15 000 артилерійських снарядів на день, тоді як на початку війни ця цифра була понад 50 000, тому вони вичерпали свої запаси і використовують лише поточне виробництво. Неможливо уявити, щоб близько 30 країн у Європі та Північній Америці не змогли досягти такого рівня виробництва, якщо б ми пішли на військову основу виробництва.

Я не збирався так багато говорити про військове виробництво. Я мав намір розповісти про те, що для мене честь бути співголовою загальнофракційної депутатської групи з питань України з грудня 2022 року. За цей час я організував три гуманітарні конвої до України та три парламентські делегації – я див. Члени палати, які брали участь у них.

Народ України нам нічого не винен, а ми винні народу України все. Жертви, які я бачив — зруйновані міста й села; школи знищені; чоловіків без ніг і рук, які все ще хочуть зробити свій внесок у військові зусилля своєї країни. Ми не можемо покинути цих людей. Вони не вимагали цієї ситуації; це було віддано їм насильницьким, жорстоким автократом. Я не буду називати його диктатором — я не впевнений, чи ми ще до кінця дійшли, — але останні вибори президента Росії не були легітимними; це були вкрадені вибори.

Зараз ми перебуваємо в ситуації, коли ми трохи слабкі розумом — я згоден з шановним правом. Член Гейнсборо щодо цього, а розум Путіна схожий на сталеву кулю. Він не зупиниться ні перед чим. Нам потрібно дотримуватися такого ж ставлення і не зупинятися ні перед чим. Він відступить, тільки якщо побачить силу; він не відступить через слабкість. Це питання не лише для Сполученого Королівства, але, як я вже сказав, для всієї Європи, Північної Америки та решти демократичного світу. Ми повинні переконатися, що ми все робимо.

Я незабаром закінчу, тому що я знаю, що інші хочуть виступити, але я хочу висловити кілька зауважень. Гуманітарній допомозі досі не так легко перетинати кордон Великобританії та ЄС в Україну. Ми все ще маємо проблеми з отриманням віз українцями для подорожей сюди. Це неприйнятно, щоб люди їздили до Варшави, щоб отримати візу. Нам потрібні консульські послуги. Якщо їх не можуть надати в Києві, то мають надати у Львові.

Нам також потрібно переглянути, як фінансування, яке ми зібрали, було витрачено від кінця до кінця. Велику частину коштів, зібраних Комітетом з надзвичайних ситуацій катастроф від доброти британського народу, було витрачено за межами України, оскільки було визнано надто складним витратити їх в Україні. Однак є невеликі благодійні організації, такі як ті, з якими ми співпрацюємо, які бажають і можуть витрачати гроші в Україні, але не мають фінансування. Нам потрібно відкрити книги всіх благодійних організацій. DEC відкриє книги лише за гроші, які він зібрав, а не для кожної окремої організації. Нам потрібно бачити, як в Україні витрачається більше грошей.

Ми маємо 300 мільярдів євро в Euroclear. Ми повинні побачити, як ці гроші не просто заморожені, а конфісковані, а потім використані для цієї війни. Тоді ми побачимо зміни на фронті. Найбільша різниця, яка може бути зроблена, щоб побачити швидке завершення війни і відсутність російських військ на території України, полягає в перевазі в повітрі. Українці програють війну, тому що через перевагу росіян у повітрі вони не можуть захистити свої війська на землі. Ми добре попрацювали, підготувавши перший транш пілотів з України, зараз їх готують і інші країни, але їм зараз потрібні літаки. У нас була невдача після виборів у Словаччині — ми мали побачити, як літаки полетять, а потім ні. Нам потрібні інші країни, зокрема Сполучені Штати, щоб постачати F-16. Нам також потрібні обидва варіанти ракети Storm Shadow, виготовлені у Великій Британії, щоб потрапити в Україну, а не лише експортний варіант, який шановний. Член Філтона і Бредлі Стоук (Джек Лопресті), про яких майстерно говорив раніше. Нарешті, нам потрібна рішучість і довгострокова відданість підтримці України; не просто розглядати це як те, що сталося два роки тому і повільно сходить з порядку денного.

19:44

Річард Форд

(Тівертон і Хонітон) (LD)

Для мене велика честь слідкувати за головою загальнопартійної депутатської групи по Україні доц. Член Leeds North West (Алекс Собель). Було цікаво, що правий чес. Член від Гейнсборо (сер Едвард Лі) приніс певну незгоду в палату. Існуючий консенсус іноді може перешкодити нам мислити вільно та думати про альтернативи. Іноді корисно мати такий підхід, як адвокат диявола, який він приніс.

До того, що правий чесний. Депутат сказав про тупикову ситуацію, як він зауважує, нам потрібно думати не лише про ситуацію на місці, а про те, що відрізняє нас і чим Україна відрізняється від Росії. Те, що ми побачили в Україні з боку Росії, – це шовінізм, якщо розуміти цей термін ширше. У російському розумі існує тенденція вважати себе вищою, націоналістичною та імперіалістичною. Тому на даному етапі ми не можемо просто говорити про розміщення. Дипломатія? Так, звісно, дипломатія має тривати, поки триває війна — війна — це лише політика іншими засобами, — але Україна має вести переговори з позиції сили, і, звичайно, з позиції сильнішої, ніж вона себе бачить зараз.

Заступник міністра закордонних справ розпочав свій виступ із розповіді про 3 мільярди фунтів стерлінгів, які Уряд оголосив Україні як щорічну військову допомогу, і запитав, чи підтримають це інші політичні партії. Відповідь - так, абсолютно. Ліберал-демократи, як і інші партії вже заявили сьогодні вдень, безумовно, мають намір підтримувати 3 мільярди фунтів стерлінгів на рік для України. Я сподіваюся, що підтримка України не буде партійно-політичним питанням напередодні загальних виборів. Давайте подивимося на речі по-іншому, але давайте мати консенсус, як і досі. Сполучене Королівство є винятком у Європі в досягненні консенсусу серед наших політичних партій; будемо сподіватися, що це триватиме.

Ліберал-демократи розробляють нашу політику на конференції. Ми дуже демократичні; за це голосують наші члени. Минулої осені ми приймали Кіру Рудік, лідера ліберальної партії України «Голос». Вона виголосила емоційну промову з трибуни, яка викликала овації стоячи, які були водночас інтуїтивними та щирими. Я думаю, що це пояснює, чому в моїй партії – я знаю, що це також стосується інших партій – є справжня рішучість стояти з Україною до кінця. Але також необхідно думати про кінцівку, кінцеві точки та те, як може закінчитися війна, тому я розповім про це у своєму заключному слові.

Я хотів би поговорити про те, чим закінчилася війна в Афганістані для Радянського Союзу, а також про те, чим ця війна може закінчитися, враховуючи суму, яку Росія зараз витрачає на оборону, і, нарешті, про те, яку роль може зіграти Китай у будь-якому висновку. до війни. У 1988 році Радянський Союз вивів свої війська з Афганістану. Це сталося після того, як загинуло 15 тисяч радянських солдатів. Багато людей пояснюють виведення військ тим фактом, що вдома, в Радянському Союзі, багато сімей оплакували втрату цих солдатів, тому на уряд у Москві чинився тиск, щоб той вийшов. Тут ми такої ситуації точно не побачимо.

В Афганістані мотивація була щодо комуністичної ідеології та економічних моделей; для Росії це набагато більше війна релігії, культури та духовних питань. Гроші, які Радянський Союз витратив на ту війну, були величезними. Після 1989 року ми побачили розпад Радянського Союзу через кількість грошей, витрачених на цю війну, щоб не відставати від витрат Сполучених Штатів і НАТО.

Треба трохи подумати про народну підтримку війни в Росії. Ми знаємо, що росіяни досить уважно стежать за пропагандою. Незалежна соціологічна організація «Левада-Центр» поставила запитання «Хто ініціював агресію на сході України?». Близько 48% росіян вважали, що це США і НАТО; лише 20% вважають, що це було ініціатором Києва; 14% сказали, що важко сказати; і 4% сказали Росію. Я визнаю, що це жорстокий, авторитарний режим, де люди бояться висловлювати свою думку, але росіяни щодня харчуються цією пропагандою про розширення НАТО на схід після Другої світової війни — це дуже сильно в їхній свідомості. Ми повинні спробувати проникнути в їхній розум. Сунь Цзи багато століть тому сказав: «Знай свого ворога».

Я слухав захоплююче інтерв’ю «Ukrainecast» Бі-Бі-Сі 7 травня з Олександром Гончаровим, колишнім російським військовим офіцером, який, коли його запитали, чому почалася війна, говорив про те, що Україна забороняє російську мову та бомбардує цивільних у Курську, Брянську, Бєлгороді та Крим. Це мислення росіян, які підтримують війну, і ми повинні звернути на це особливу увагу, особливо коли думаємо про обмеження, накладені на Україну на використання британської зброї, і про те, як вона може бути використана через кордон з Росією.

Нарешті, думаючи про те, чим може закінчитися війна, я хочу поговорити про Китай. Минулого тижня Путін відвідав Пекін. На початку війни я припускав, що вона може закінчитися після втручання китайської дипломатії. Натомість ми побачили фальшивий мирний план Пекіна в березні 2023 року, хоча з позитивного боку він спонукав Росію припинити бряцання ядерною зброєю. На жаль, Китай засуджує односторонні санкції та критикує розширення договорів про колективну оборону — евфемізм для НАТО. Хоча я все ще вважаю, що китайська дипломатія може допомогти нам у припиненні війни, це буде не на умовах, запропонованих Пекіном минулого року.

Сьогодні ми багато говорили про переведення економіки Великобританії на воєнний стан. Нам слід більше думати про те, як ми заохочуємо наших союзників у Європі та за її межами, включно з деякими нейтральними державами, які ще не показали шкіру в цій грі — що це війна за свободу проти шовінізму.

19:53

Містер Кеван Джонс

(Північний Дарем) (Лейборист)

Дозвольте мені почати з повторення настроїв Палати представників щодо тих, хто підтримує боротьбу в Україні проти несправедливого та незаконного нападу Росії на цю суверенну державу. Я також віддаю належне роботі наших союзників по НАТО щодо підтримки народу України і, перш за все, наполегливості та відданості народу України в протистоянні цьому абсолютно несправедливому вторгненню.

Треба пам'ятати, що це не перше вторгнення в Україну. У 2014 році Росія анексувала Крим і протягом майже восьми років вела війну на Донбасі, намагаючись послабити територіальну цілісність України. Це вторгнення, очевидно, є війною за вибором Володимира Путіна, хоча ми можемо знайти всі виправдання під сонцем, чому він пішов на цей необачний вчинок. Те, що ми, на жаль, почули від права чесного. Член Гейнсборо (сер Едвард Лі) був, по суті, прямо з путінської п’єси. шановний Friend the Member for Leeds North West (Алекс Собель) красномовно виклав правду про давню історію цілісності України як нації та розвінчав москвоцентричну нісенітницю про те, що Росія має право домінувати та диктувати те, що відбувається навколо неї. кордонів.

Якщо правильний шановний. Член Гейнсборо хоче бути трохи глибше інформованим, а не слухати давню історію, яку красномовно описує мій шановний. Друже, дозволь мені сказати йому, що коли Радянський Союз розпався, Україна мала третину радянського арсеналу ядерної зброї. У 1990 році вона проголосила себе державою, приєдналася до договору про нерозповсюдження ядерної зброї та підписала Лісабонський пакт у 1992 році, щоб відмовитися від цієї ядерної зброї. Сполучені Штати, Росія і ми самі в Будапештському меморандумі про гарантії безпеки 1994 року гарантували цілісність кордонів України. Нинішнє російське керівництво може ввійти в семантику того, що воно завжди було частиною Росії – очевидно, що це не так, – але в 1994 році воно запевнило, що Україна є незалежною державою. Я прошу людей читати історію, а не слухати подкасти. Якщо він щось демонструє, то це те, наскільки ефективною була російська пропагандистська машина. Ми бачили це під час вторгнення в Крим у 2014 році, коли раптом навіть люди, які повинні знати краще, у національних газетах цієї країни писали, що Крим завжди був частиною Росії. Прошу людей не піддаватися пропаганді.

Чи зможе Україна встояти? Так, може. Наразі вона вела фантастичну, доблесну боротьбу, але вона може зробити це лише з нашою допомогою та допомогою наших союзників. З 2022 року в Росії було вбито або поранено близько 450 000 військовослужбовців. Україна звільнила Херсон у листопаді 2022 року, але тиск продовжується. Росія докладе всіх зусиль, щоб поставити себе на війну та забезпечити продовження відрізання території, але ціною величезної ціни для себе. Наша стратегія має полягати не лише в постачанні зброї, а й у боротьбі з людьми, які порушують санкції. Нам потрібно лише подивитися, не лише в цій країні, а й у Європі, на кількість товарів, які постачаються до Китаю, Туреччини, Азербайджану та інших країн; очевидно, що це не кінцевий пункт призначення — вони йдуть у Росію, щоб допомогти військовій машині, як було зазначено. Лише спільною волею ми зможемо протистояти цій агресії.Я є віце-президентом Парламентської асамблеї НАТО, і ми — не лише національні делегації, але й окремі члени парламенту, які входять до складу асамблеї — були єдині в нашій підтримці України з 2022 року. Спочатку ми домовилися про угоду з Україною ще в 1991 році. Ми маємо Міжпарламентську раду Україна-НАТО, яка неодноразово збиралася і знову збереться цими вихідними в Софії в Болгарії. Ми єдині в підтримці військової боротьби України. Ми одностайні в нашій підтримці його захисту своєї демократії та в наданні гуманітарної допомоги. Цими вихідними ми ухвалимо чергову одноголосну резолюцію на підтримку України.

Тим, хто каже: «Що станеться, якщо ми зазнаємо невдачі в Україні?» Я пропоную їм поговорити з нашими колегами-парламентаріями в країнах Балтії, Польщі та решти Східної Європи. Вони бояться, що якщо Росія доб'ється свого в Україні, вони будуть наступними. Минулого року я мав честь відвідати три країни Балтії. Кожна з них усвідомлює, що знаходиться на відстані одного удару серця від того, щоб її демократію знищило російське вторгнення, тому важливо, щоб ми робили свій внесок.

Щодо Сполученого Королівства, то я згоден із заступником міністра закордонних справ, що в Палаті представників була міжпартійна підтримка. Це дуже важливо для того, щоб надіслати чітке повідомлення підтримки Україні, а також чітке повідомлення Росії та іншим, що ми твердо протистоятимемо такому типу агресії. Маю сказати, що я був трохи стурбований, відколи ми отримали нового міністра оборони. Зараз він намагається грати в політику з цим питанням, що трохи сумно. Кілька тижнів тому він кинув виклик тіньовому міністру оборони, шановний. Друг, член від Вентворта та Дірна (Джон Хілі), про те, що він візьме на себе зобов’язання після виборів. Він повинен просто подорослішати і перестати займатися політикою з цього питання. Це надто важливо для цього; так само політичний футбол почався навколо збільшення видатків на оборону на 75 мільярдів фунтів стерлінгів.

Давайте будемо дуже чіткі — я, безумовно, дуже чітко висловлювався за 23 роки, які я провів у цій палаті, — що нам потрібні додаткові видатки на оборону не заради неї, а щоб гарантувати, що ми співпрацюємо з нашими союзниками по НАТО, щоб допомогти їм. чинити опір і діяти як стримуючий фактор. Люди кажуть: «Якщо ви підтримуєте збільшення витрат на оборону, чи означає це, що ви розпалювач війни?» Ні, це не є. Я працюю за дуже чітким принципом, що звичайне стримування є таким же важливим, як і ядерне. Ми повинні продовжувати це сперечатися. Хтось запитав, що станеться, якщо наступного року ми отримаємо нового американського президента. Я все ще буду сперечатися — ми повинні продовжувати сперечатися — про важливість трансатлантичного європейського альянсу. Україна може бути далекою від Сполучених Штатів, але США раніше зрозуміли, що якщо вони не діятимуть завчасно, ціна для країни, у тому числі людських життів, буде в 10 разів вищою, якщо не більше, якщо вона захистити його в гарячій війні.

Важливо, щоб ми тісно співпрацювали з нашими союзниками по НАТО та нашими європейськими союзниками також. Я бачу людей, які показують пальцями на Європу, кажучи: «Ця країна цього не робить, та країна цього не робить». Але подивіться, що Європа в цілому дає Україні. Це величезний внесок, який, безумовно, не поступається тому, що роблять Сполучені Штати. Дуже важливо, щоб не було збоїв у транспортуванні військової техніки та гуманітарної допомоги. Це боротьба за порядок, заснований на правилах? Так. Я в цьому не сумніваюся. Якщо Путін доб'ється свого в Україні, це буде зелене світло для інших, хто хоче застосувати силу, щоб натиснути свою волю світу. Ми наближаємося до 6 червня, тобто до 80-ї річниці Дня D. Люди гинули на пляжах, щоб зберегти демократію, яку ми всі дуже цінуємо. Я думаю, що ми іноді сприймаємо це як належне. Те, що сталося в Україні, чітко підкреслило, що демократія та свобода слова, які ми цінуємо, є дуже делікатними, але їх, безумовно, варто захищати.

Джим Шеннон

(Стренгфорд) (DUP)

Послухайте, послухайте, пане віце-спікере.

Мені дуже приємно виступати в цих дебатах і висловити свою підтримку, і я дякую всім членам за їхній конструктивний внесок. З огляду на все, що відбувається у світі, іноді буває легко забути — навіть якщо ми бачимо це в новинах — поточне спустошення в Україні, тому що нас там немає і ми не бачимо цього щодня.

Маю почати з привітання мужності, стійкості та силі характеру українських чоловіків, жінок і дітей. Коли почалася війна, пам'ятаю, мене дуже вразило одне: жінки в шкільних їдальнях готували їжу для військ на фронті; ті, хто шили одяг, чи то весільні сукні, чи то ще, шили форму для солдатів. Це продемонструвало мені мужність і відданість усієї нації разом. Чоловіки, жінки та діти казали собі: «Ця війна — наша війна», і кожен з них усіма силами був відданий підтримці своїх військ на фронті. Я пам’ятаю, як казав людям у Палаті, що якби тільки ми, у цій країні, мали однакову відданість і розуміння війни, що б ми також могли зробити. Але наш уряд і наші міністри дуже чітко продемонстрували свою відданість, тому, маючи це на увазі, я їх вітаю. Минулого тижня я поставив міністру термінове питання щодо агресії Росії в Україні та ситуації в Грузії. Того дня Міністр підтвердив зобов’язання Уряду.

Минуло близько 815 днів після операції Путіна, а Україна все ще є об'єктом агресивних військових дій, тому важливо, щоб ми робили більше для допомоги. Право шановний. Член Гейнсборо (сер Едвард Лі), який не на своєму місці, поставив запитання: «Хто вірить, що Україна може перемогти?» Що ж, пане віце-спікере, я вважаю, що можна. І я думаю, що всі на лаві опозиції вважають, що вона може перемогти. Члени уряду вірять, що він може перемогти. Може бути один або двоє тих, хто сумнівається і не впевнений у майбутньому. Можливо, я говорю це з великою повагою до шановного правителя. Джентльмен, тому що він мій друг, Чемберлен живе в цьому будинку з деякими людьми. Слава Богу, що ця окрема індивідуальна думка дотримується окремо, а не всі інші. Яке це благословення.

Я хочу говорити про права людини та релігійні переслідування на Східному Донбасі. Як член баптистської церкви я знаю, що багато баптистських пасторів зникли безвісти на сході України, коли туди прийшла Росія. Більше про них ніхто не чув. Вони ніколи не обліковувалися. Їхні родини сумують за близькими. Тому я знову ставлю запитання: де справедливість? Постійна російська загроза повністю підірвала права людини та демократію в Україні, а також у Грузії. Лише минулого тижня Росія почала новий наступ на Харківщину. Наша підтримка України в боротьбі з цим була величезною. Настільки важливо, щоб ми продовжували підтримувати Україну в майбутньому, чи то ракетами, системами ППО чи боєприпасами. Що нам потрібно — про це просила Україна — це система самооборони купольного типу для боротьби з російськими ракетними атаками. Наші постачання мають бути центральними для допомоги Україні в її важкій ситуації проти Росії.

Чому я вірю і чому вірять опозиціонери та деякі урядовці, що Україна може перемогти? Минулого тижня британська армія проводила маневри під час навчань НАТО, показуючи свою силу та на що вона здатна. Якщо ми об’єднаємо військову міць усіх країн НАТО, вона значно переважає те, що має Росія, тому не думайте жодної секунди, що ми, як західні країни та як НАТО, не можемо боротися з Росією. Ми можемо не тільки рівнятися, а й перемагати те, що є у Росії. Я вірю в це в своєму серці.

Польща щойно оголосила про будівництво оборонної стіни або бар'єру на кордоні з Росією. Це свідчить про його рішучість і розуміння того, де лежить загроза. Ми повинні визнати силу об’єднаних країн НАТО, включаючи Сполучені Штати. Так, вони не поспішали надавати необхідну військову допомогу; довелося чекати, мабуть, півтора року, щоб це здійснилося; але це вже позаду, і зобов’язання є. Якщо все це додати разом, це не можна ігнорувати. Сила НАТО в країнах, які беруть участь. Справа в їхній військовій активності та в їхній рішучості боротися з Росією якнайкраще.

Тільки вчора стало відомо, що Росія використовувала дедалі більше «плануючих бомб», які є дешевими, але дуже руйнівними. Вважається, що понад 200 було використано протягом тижня для нападу на місто Вовчанськ на півночі України. Крім того, тільки в березні в Україні було скинуто 3 тис. Також було сказано, що Україні важко боротися з бомбами. Тому вкрай важливо, щоб ми втрутилися: я знаю, що наші міністри роблять це, і наш уряд робить це—я ніколи не критикую наш уряд за брак зобов'язань, і підтримка всіх сторін у Палаті палати полегшила їхню відданість—але ми повинні переконатися, що ми зберігаємо боєприпаси та засоби захисту, необхідні для відсічі.

Я завжди пам’ятаю про російську армію. Це армія монстрів, армія злочинців, які жорстоко й жорстоко насильство та жорстокість ґвалтували дівчат віком від восьми років і жінок віком від 80 років. Ми з вами, пане віце-спікер, і багато інших у Палаті віримо, що настане день розплати, коли Росія та всі ті, хто вчинив ці жахливі злочини, будуть притягнуті до відповідальності та відповідатимуть у цьому світі. Насильство, вчинене проти українських солдатів, також було жахливим; деякі речі, які були зроблені, неможливо надрукувати.

Право шановний. Член Північного Дарема (пан Джонс) говорив про те, чому для нас було так важливо перемогти Росію, як, власне, і я, під час інтервенції. Треба акцентувати увагу на позитиві перемоги над Росією, тому що якщо сьогодні Україна, то завтра буде Естонія, Латвія, Литва, Польща, Німеччина і ми. Невдача не в нашій психіці. Йдеться про перемогу над Росією, і ми повинні чітко розуміти, чого ми намагаємося досягти.

Цього місяця ЮНІСЕФ повідомив, що майже 2000 дітей в Україні були вбиті або поранені під час війни, що триває та загострюється. Однак загальна кількість дитячих смертей, ймовірно, буде вищою через переміщення та смерті, які не були зареєстровані. Право шановний. Член «Тоттенхема» (пан Леммі) говорив про дітей, які були переміщені — яким сказали, що битва в Україні закінчилася, і їх забрали від батьків і сімей. Цей звіт надійшов після того, як Росія посилила свої атаки в Харківській області, де було вбито кілька дітей, а інфраструктура на сотні тисяч фунтів стерлінгів була зруйнована та зруйнована.

За даними Save the Children, 2,9 мільйона дітей в Україні терміново потребують гуманітарної допомоги. Два роки війни завдали нищівного удару по народу України; більше 10 000 мирних жителів було вбито з моменту його початку, хоча я знову мушу підкреслити, що реальні цифри, ймовірно, будуть набагато вищими і будуть продовжувати зростати. Більше половини дітей, які навчаються в школах в Україні, не навчаються очно. Я знаю, що освіта не є обов’язком міністра, але я вважаю, що нам потрібно зосередитися не лише на військовій та гуманітарній допомозі, а й на освітній допомозі для цих дітей. Я також знаю, що наш уряд і наш міністр не відчувають недоліків у цьому відношенні, але майже 1 мільйон дітей по всій країні не мають доступу до будь-яких можливостей особистого навчання через поточну небезпеку. Кажуть, що тільки у 2023 році ЮНІСЕФ надав 1,3 мільйонам дітей можливості формального та неформального навчання, що є фантастичним; але для нас важливо надіслати Україні ту освітню допомогу, тому що для тих дітей стільки місяців без навчання потрібно буде замінити.

Сполучене Королівство було хорошим другом — чудовим другом — для України, а також для Грузії та інших країн, яким загрожує Росія. Ми завжди будемо закликати до резолюцій з усіх сторін, і наше глибоке та давнє партнерство з Україною та її підтримка були непохитними. Однак в інтересах свободи, свободи, демократії, справедливості та порядності ми повинні підтримувати одного з наших партнерів, коли він потребує допомоги, і потрібно зробити більше для підтримки суверенного та демократичного партнерства. Сьогодні я сподіваюся, що міністр і мій уряд нададуть оновлену інформацію про нашу поточну допомогу; і, можливо, міністр може сказати нам, яку оцінку дав його департамент впливу війни на освіту молоді в Україні.

Пане віце-спікер

(Сер Роджер Гейл)

Я запрошую представникаопозиції.

20:15

Джон Хілі

(Вентворт і Дірн) (Лейборист)

Я вітаю дебати та дякую міністрам за те, що вони знайшли для них час. Мій правий шановний. Ми з другом-тіньовим міністром закордонних справ хотіли відповісти на це разом, а не делегувати це завдання іншим, щоб підкреслити важливість, яку ми надаємо підтримці Сполученим Королівством України. Це також дало нам можливість витягнути деякі уроки, як я шановний. Друг зробив це раніше, під час нашого візиту в Україну минулого тижня. Як мій правий шановний. Друже, я дякую міністру закордонних справ за його допомогу в організації цього візиту. Ми були б вдячні, якби заступник міністра закордонних справ передав нашу подяку.

У той час як моя права честь. Ми з другом були в Ірпіні, зустріли трьох українських підлітків. Ми говорили про їхні сім’ї та друзів, про можливу кар’єру та про їхні надії на майбутнє, але ці молоді люди пережили щось настільки жахливе, що воно належить до 1940-х років. Після початку повномасштабного вторгнення Путіна їх викрали і відправили в табори в Криму та Росії. Щоранку їм доводилося співати гімн Росії, і їх відправляли в ізоляцію, якщо вони не виконували наказів. Один, хворий на цукровий діабет, отримав відмову від інсуліну, і йому стало важко. Ті, хто керував російськими таборами, казали українським дітям: «Нікому до вас діла», «Ваші сім’ї мертві», «України більше немає». Хочу відзначити роботу української благодійної організації «Врятуймо Україну», яка виконує життєво важливу роботу, щоб врятувати викрадених дітей, возз’єднати їх із родинами та допомогти тим, хто вижив, подолати травму.

Незважаючи на те, що молодим людям кажуть, що «України більше не існує», понад 800 днів після повномасштабного вторгнення Путіна вона все ще стоїть, а цивільні та військові все ще борються з величезною мужністю. Ми відвідали фабрику та поспілкувалися з дружинами, матерями та батьками, які втекли зі сходу до Києва перед обличчям вторгнення Путіна, а зараз працюють разом, щоб підтримати українську війну. Поки їхні близькі на передовій, в Україні всі борються, щоб перемогти Путіна.

Ми з тіньовим міністром закордонних справ мали одне просте повідомлення під час нашого візиту: Великобританія продовжує бути єдиною для України. Якщо після виборів цього року відбудеться зміна уряду, не зміниться рішучість Британії підтримувати Україну, протистояти російській агресії та переслідувати Путіна за його військові злочини. Ми сказали міністру оборони України, голові Адміністрації президента Зеленського та народним депутатам, з якими зустрічалися, що це наша трудова гарантія перед Україною. Тому ми повністю підтримали збільшення Урядом військової допомоги Україні на цей і наступні роки.

Заступник міністра закордонних справ зазначив, що у своїй промові тіньовий міністр закордонних справ продемонстрував єдність Палати. Він мав рацію, і всі виступи цього вечора показали єдність цієї палати. Насправді цей Палата продемонструвала єдність за Україну, яка виходить за межі дебатів у цій Залі. Як парламентарії Великобританії, шановний. Друзі, члени Північно-Західного Лідса (Алекс Собел) і Північного Кардіффа (Анна Макморрін), а також дост. Член Торбей (Кевін Фостер) протягом останніх кількох років брав участь у зборі допомоги та її транспортуванні в Україну. Інші члени прийняли українські родини. Як і десятки тисяч щирих британців, через програму Homes for Ukraine ми запропонували притулок, притулок і життя в цій країні понад 140 000 українців, які тікали від вторгнення Путіна.

Тепер я переходжу до внесків у дискусію. Характерно, що чес. Член від Гарвіча та Північного Ессекса (сер Бернард Дженкін) виступив із глибокою промовою з широким розмахом, у якій визнав, що, як він сказав, ця війна є частиною глобального конфлікту. Він процитував держсекретаря Блінкена, який, як він правильно сказав, був у Києві на другий день після моєї правої шановності. Ми з другом, тіньовим міністром закордонних справ, були там 15 травня. Шановний Член процитував слова Блінкена

«Україна має сама приймати рішення про те, як вона буде вести цю війну».

Насправді те, що сказав Блінкен, є важливим. Він сказав, що Україна веде війну

«на захист своєї свободи, свого суверенітету, своєї територіальної цілісності. І ми продовжуватимемо підтримувати Україну обладнанням, необхідним для успіху».

Шановний Член Ангуса (Дейв Дуган), який виступає від імені SNP з першої лави, додав голос SNP до загальнопартійного консенсусу, хоча я був здивований, коли він назвав себе неупередженим спостерігачем за діяльністю Великобританії в Україні. Однак він був абсолютно правий, коли сказав, що для безпеки Західної Європи важливо, щоб повномасштабне вторгнення Путіна зазнало поразки. Якщо він переможе, він зруйнує засновану на правилах систему. Тому для нас, як і для українців, так важливо, щоб вони перемогли.

Шановний Член Філтона та Бредлі Стоука (Джек Лопресті) має стільки інноваційних оборонних компаній у своєму регіоні, що він говорить як людина з досить великим технічним досвідом. Він розповів, як і за допомогою якого комплекту росіяни нарощують темп успішної стрільби на передовій. Він сказав, що захист України сьогодні – це захист Великої Британії завтра, і мені сподобався цей аргумент. Це аргумент, який я постійно використовую різними словами, кажучи, що захист Сполученого Королівства починається в Україні, і нам потрібно зробити більше з обох сторін Палати представників, щоб передати британській громадськості відчуття важливості та терміновості, щоб ми могли допомогти зміцнити свою постійну підтримку війни.

Що характерно, шановний. Друг, член Ліверпуля, Волтон (Ден Карден) виступив із аргументацією та промовою, яку я завжди люблю слухати. Він сказав, що ми думаємо про цю війну з точки зору цінностей, суверенітету, територіальної цілісності та демократії, але думаємо менше, ніж повинні, про те, щоб зробити довгострокове партнерство з Україною цінним для Великобританії. Це здається особливо важливим, оскільки успішна Україна стане, у партнерстві з демократичним Заходом, центральною для ширшої європейської безпеки та процвітання в майбутньому.

Шановний Член The Cotswolds (сер Джефрі Кліфтон-Браун) справедливо закликав, як я зроблю у своєму виступі, більше уваги та зусиль на дипломатичному фронті для побудови того, що він назвав «коаліцією бажаючих», і він звернув увагу на свою власну Уряд і Палата представників щодо країн Південно-Східної Азії та Близького Сходу, які мають бути частиною такої коаліції. Як шановний. Член Харвіча та Північного Ессекса, він також попередив про розширення співпраці між Китаєм і Росією.

шановний Friend the Member for St Helens South and Whiston (Ms Rimmer) підкріпила аргумент, що мій правий шановний. Друг тіньовий міністр закордонних справ сказав у своїй промові: ми у Великій Британії все ще надто часто граємо в наздоганяння щодо санкцій і боротьби з брудними грошима російських олігархів у нашій країні. Вона закликала уряд продемонструвати більше дій і більшого лідерства у спрямуванні заморожених державних активів Росії на так необхідну допомогу Україні у відбудові.

Право шановний. Член Гейнсборо (сер Едвард Лі) сказав, що він хотів додати трохи реалізму в дебати, і він мав рацію, сказавши, що ми не можемо просто хотіти того, що хочемо. Він сказав, що якщо ми хочемо перемоги України, ми повинні мати ресурси. Однак я кажу йому, що українці можуть впоратися з тим, що він назвав неузгодженістю з Росією, доки ми та інші країни підтримуємо їх.

Мій шановний миттєво підхопив цей момент. Друг, член Leeds North West, який сказав, що важливість нашого нарощування виробництва полягає в тому факті, що якщо ми та інші союзники України надамо боєприпаси та зброю, Європа та США можуть,

між нами, легко протистояти рівням збільшення російського виробництва. Він продемонстрував справді надзвичайне розуміння історії України та реальності української історії, а не російського ревізіонізму, який ми іноді чуємо. Я віддаю належне йому та іншим керівникам загальнопартійної депутатської групи по Україні за їхню роботу.

Сер Бернард Дженкін

Чи не було б доцільно підкреслити, що якщо ми хочемо, щоб ця війна тривала вічно, ми повинні дозволити Росії зберегти контроль над суверенною українською територією? Якщо ми хочемо мати чисте і чітке завершення цього конфлікту, єдиний спосіб зробити це – вигнати Росію з незаконно окупованої території.

Джон Хілі

Я перейду до деяких військових викликів, з якими стикається Україна, якщо можна; шановний Джентльмен дуже сильно висловив це у своїй промові раніше.

Шановний Член від Tiverton and Honiton (Річард Форд) повторив те, що ми оголосили як намір лейбористів: спробувати вивести політику з підтримки Великобританією України напередодні виборів. Я вірю, що Уряд так само відреагує. Як шановний. Член The Cotswolds, шановний. Представник Tiverton and Honiton сказав, що потрібно більше дипломатії з країнами, які, за його словами, ще не оголосили свою позицію, а також військову допомогу, яку надає Великобританія.

Я вважаю, що я правий шановний. Friend the Member for North Durham (Кеван Джонс) був єдиним, хто нагадав Палаті представників, що українці не просто воюють проти Росії з лютого 2022 року; вони боролися з нею понад вісім років до цього, після того, як проксі-сили вторглися на частини Донбасу, а Росія захопила Крим. Одна з речей, які я маю право шановний. «Друг тінь», міністр закордонних справ, і я вважав, що найбільше зворушливих в обох наших візитах до України – це стіна пам’яті загиблих героїв, на якій є фотографії та дані всіх тих, хто загинув до лютого 2022 року. Понад 13 000 українців втратили життя через боротьбу з росіянами на українській землі. Мій правий шановний. Друг член від Північного Дарема також нагадав нам, як члена Парламентської асамблеї НАТО, що Парламентська рада НАТО встановила відносини з Україною ще в 1991 році. Він запитав, що станеться, якщо ми зазнаємо невдачі в Україні. Він мав рацію, коли сказав, що країни Балтії та країни колишнього східного блоку знають, що вони будуть наступними.

Нарешті, шановний. Член Strangford (Джим Шеннон) нагадав нам про схему військової агресії з боку Росії не лише в Україні, а й у Грузії. Статут ООН покликаний запобігти саме цьому: великі нації силою перекроюють міжнародні кордони. Саме тому так важливо, щоб Путін не переміг. Коли ми були в Києві минулого тижня, меседж тих, з ким ми зустрілися, був послідовним. Вони описали конфлікт в Україні як критичний момент, з новими наступальними операціями навколо Харкова та новими атаками вздовж лінії фронту. Це легко сказати, але протяжність лінії фронту для українців – 800 миль. Це аж до Лондона в Абердін і назад. Масштаб виклику, який постає перед ними, величезний.

Україні зараз важко, і в наступні місяці буде ще важче. Її найнагальнішим і найскладнішим завданням є стабілізація фронту в найближчі тижні та запобігання тому, щоб локальні тактичні досягнення Росії стали більш широким оперативним успіхом. Стабілізація фронту залежить від оперативної доставки із заходу засобів протиповітряної оборони, артилерії та систем дальнього удару. Крім того, це залежить не лише від західних союзників; від українців залежить побудова ефективних оборонних укріплень, збільшення власної військової сили, збереження якісної переваги, яку вони мають у навчанні своїх сил, а також відновлення морального духу.

Крім того, українці також досягли значних успіхів у власних наступальних операціях, і ми не повинні випускати це з уваги, особливо поза сухопутною війною. Це включало удари великої дальності із застосуванням систем озброєнь місцевого виробництва, партизанську війну в деяких частинах Росії та на окупованих територіях, операції сил спеціального призначення та морські операції. Вони вже не є символічними; вони стають все більш істотними за своїм ефектом. Вони знищили третину російського Чорноморського флоту. Незважаючи на те, що Путін відмовився від чорноморської зернової ініціативи, вони відкрили свободу судноплавства в західній частині Чорного моря, і Україна тепер експортує більше зерна, ніж це було під час цієї ініціативи, коли Путін дав їй добро. Він також експортує багато інших товарів. Для переважної більшості українців цілком зрозуміло, що на ставці не менше, як виживання держави і нації. Люди в Києві сказали нам: «Навіть якщо Захід перестане нас підтримувати, ми не відмовимося від боротьби».

Це також стало війною за виживання Росії як держави та виживання її еліт. Дуже часто західні точки зору полягали в тому, що це певним чином війна за вибором Росії, але це применшує те, що Росія знову стала країною, головним покликанням якої є війна. У цьому ключі Путін тепер перевів свою галузь на основу військового часу. Зараз він витрачає загалом 40% бюджету свого уряду на оборону. Ця війна не тільки військова; це також дипломатичний та економічний характер, і Путін не піде на мир, якщо він думає, що може перемогти на полі бою. Він не зупинятиметься на Україні, якщо там досягне успіху.

Наші нещодавні пакети військової допомоги від Великобританії та союзників були справді тепло зустрінуті та отримані в Києві, але потрібно більше. Необхідно прискорити поставки засобів протиповітряної оборони, боєприпасів і ракет великої дальності, а також вжити подальших дипломатичних і економічних заходів для подальшої ізоляції Путіна. Ми повинні вміти показати йому, що для Росії буде гірше, а не краще.

Ось чому ми просимо міністрів і союзників зробити три негайних кроки. По-перше, необхідно пришвидшити поставки військової підтримки та досягти лінії фронту. Як сказав Генеральний секретар НАТО Столтенберг, будь-яка країна, яка може надіслати більше, повинна надсилати більше. Треба також розширити підготовку українських військових.

По-друге, слід прискорити дипломатію Великої Британії напередодні G7, до 75-ї річниці НАТО, зустрічі Європейського політичного співтовариства та мирного саміту в Україні, які відбудуться протягом наступних кількох тижнів. Метою буде посилення підтримки України, арешт заморожених російських державних активів і закриття санкційних лазівок. Усе це має бути результатом успішних самітів протягом наступних кількох тижнів.

Джим Шеннон

Я говорив про необхідність допомоги мирним жителям гуманітарною допомогою. Якщо ми допомагаємо мирним жителям, ми підбадьорюємо і солдатів на фронті. Робить право чесно. Джентльмен вважаєте, що нам також потрібно зосередитися на цьому?

Джон Хілі

Так, шановний. Джентльмен висловлює звукову думку.

По-третє, як говорили багато спікерів, ми повинні розвивати промислове виробництво. 2 мільярди фунтів стерлінгів на запаси для переоснащення України та поповнення наших власних сил було виділено у весняному бюджеті 2023 року. На кінець минулого року лише третина цієї суми була виділена, але жодна з них не була витрачена. . Я вже чотири місяці чекаю оновлення щодо прогресу у виділенні та витрачанні цих 2 мільярдів фунтів стерлінгів. Він має бути швидким і використовуватися для накопичення. Його не можна використовувати для заповнення прогалин в оборонному бюджеті, чим хвилювалася Держаудитслужба. Ми маємо перезавантажити нашу промислову стратегію, розширити нашу оборонну базу вдома та продовжувати співпрацю з Україною та нашими союзниками.

Ми пишаємося лідерством Великобританії в Україні, і українці сказали нам, наскільки важливою є для них двопартійна підтримка. Глава Адміністрації президента сказав нам: «Вибори у Великій Британії — єдині, про що ми не хвилюємося цього року». Щодо військової підтримки України та зміцнення союзників по НАТО, Уряд мав і надалі матиме повну підтримку лейбористів.

Я завершую, повертаючись до того, з чого почав. Благодійна організація «Врятуймо Україну» повідомила нам, що понад 20 000 українських дітей залишаються вкраденими та знаходяться в руках росіян або на території Росії, але ми сповнені рішучості повернути кожного з них додому, до своїх сімей і додому, у свою країну. У цьому Палаті наша рішучість має бути настільки ж сильною, щоб підтримувати Україну стільки, скільки потрібно для її перемоги.

20:36

Міністр збройних сил

(Лео Дочерті)

Це були потужні та щирі дебати, і я дуже вдячний за внески представників Палати представників.

Тіньовий міністр закордонних справ, правда шановний. Член «Тоттенхема» (пан Леммі), почав із роздумів про свій нещодавній візит. Він говорив про мужність українського народу і сказав, що це дійсно критичний момент. Путін вірить, що він може пережити демократії цього світу, і, звичайно, ми спростуємо це припущення. Тіньовий міністр закордонних справ поставив три важливі запитання. По-перше, він просив прискорити доставку, а ми напружуємо всі сухожилля, щоб пришвидшити доставку летальної допомоги. Цього року ми збільшили свій внесок з 2,5 мільярдів фунтів стерлінгів до 3 мільярдів фунтів стерлінгів.

Право шановний. Джентльмен запитав, чи прискоримо ми дипломатію Великобританії, і я можу дати йому це запевнення. У нас є саміт G7, саміт НАТО у Вашингтоні в липні, EPC і, звісно, український мирний саміт. Я не можу коментувати щоденник прем'єр-міністра, але знаю, що саміти будуть на найвищому рівні. Він також запитав про арешт державного майна та санкції. Звичайно, критичним моментом стане саміт G7 у червні. Як сказав прем'єр-міністр:

«Ми та наші партнери з G7... повинні бути сміливими і шукати всі шляхи, якими знерухомлені російські суверенні активи можуть бути використані для підтримки України відповідно до ... міжнародного права». —[ Офіційний звіт , 15 квітня 2024 р.; том. 748, ц. 38.]

Напрямок руху зрозумілий, і ми прискорюємо цю роботу.

Перемкнути відображення розташування колонки 712

Нас також не повинно бентежити наш видатний і вирішальний внесок у безпеку України. Ті з Великобританії, які відвідують Україну, повинні високо тримати голову з гордістю за наш внесок у захист суверенітету України.

шановний Друг член від Гарвіча та Північного Ессекса (сер Бернард Дженкін) виголосив характерну обізнану промову, в якій виклав змагання заповітів, що триває в Україні. Він цікаво розповів про роль нового міністра оборони Росії Бєлоусова і про те, як це повинно викликати у нас занепокоєння щодо повної мобілізації Росії на більш активну військову основу. Він також зазначив, що це глобальна криза, а не лише регіональна криза, що є важливим контекстом для її розуміння.

Шановний Член Ангуса (Дейв Дуган) також ввів мене в оману, коли сказав, що він неупереджений — я знаю, що він мав на увазі не в цьому сенсі, — але він справедливо говорив про занепокоєння щодо російської військової могутності. Він запитав про нафтопереробну лазівку для експорту вуглеводнів. Я можу запевнити його, що проводиться величезна дипломатична та технічна робота з делегаціями на Близькому Сході, у Центральній Азії та на Кавказі, щоб гарантувати, що країни, яким загрожує обхід санкцій, змінять свою політику, щоб гарантувати, що їх не експлуатують. .

шановний Friend the Member for Filton and Bradley Stoke (Jack Lopresti) дав характерний обізнаний опис військової ситуації та величезного військово-промислового виклику. Його згадка про можливості в його виборчому окрузі дуже віталася. Звичайно, величезні ресурси та енергія, які ми вкладаємо, щоб забезпечити українців тим, що їм потрібно для розвитку своїх можливостей безпілотників, також сприяють нашій власній стратегії щодо безпілотників, як і наше зобов’язання виділити 10 мільярдів фунтів стерлінгів протягом наступних 10 років на збільшення постачання наших власних боєприпасів у контексті необхідності нарощувати промислові можливості не лише для постачання Україні, а й для заповнення наших можливостей. Дійсно, ми відіграємо важливу роль у тому, що він назвав, і я вітав це, «арсеналі вільного світу».

Шановний Член «Ліверпуля» Уолтон (Ден Карден) зробив кілька бажаних коментарів щодо свого особистого досвіду. Він відзначив роль Китаю та вуглеводневих відносин з Україною, що є важливим, а також важливу роль, яку відіграє так звана євразійська економічна сфера. Цей економічний контекст і величезні поклади титану та літію в Україні можуть зробити її важливим глобальним гравцем у її довгостроковому економічному розвитку, що важливо для того, як ми розуміємо її здатність до власної реконструкції.

шановний Друг, член Котсуолда (сер Джеффрі Кліфтон-Браун) зазначив, що це критичний момент у конфлікті, і згадав регіональний контекст. Його згадка про Молдову віталася. Ми усвідомлюємо критичний виклик, з яким зіткнулася ця країна. Він має бути впевнений, що ми вкладаємо величезну кількість політичної та технічної енергії в підтримку Молдови в розбудові державних інституцій. Він закликав більше працювати на дипломатичному фронті, що ми і робимо. Він говорив про важливість повітряних можливостей і збільшення зерна, що надходить через Чорне море, що насправді є наслідком видатних військових успіхів, досягнутих українцями, часто за допомогою віддалених морських суден без екіпажу. Це свідчить про видатну революцію у війні, яку ми також повинні відзначити. Колона 713 розташована він

Сер Джеффрі Кліфтон-Браун

Комітет з громадських рахунків дуже детально розглянув, як ми нарощували потужності для виробництва вакцин під час пандемії COVID. Чи врахує міністр уроки, отримані в цій кампанії? Зокрема, під час тієї кампанії ми інвестували безпосередньо в потужності, а не через фірми, які виробляли. Чи розглядатиме він це як спосіб швидкого нарощування наших військових можливостей?

Лео Дочерті

Це одна з речей, на які ми дивимося.

Я був вдячний чес. Член від St Helens South і Whiston (пані Rimmer), яка говорила про те, що це війна Європи, а не лише Америки, що було цікавим контекстним моментом. Вона розповіла про жорстокість у Бучі та стратегічну важливість української перемоги, яку можна вітати. Мій правий шановний. Друг член Гейнсборо (сер Едвард Лі) виступив із провокаційною, але щирою промовою та поставив запитання: «Чи є у нас рішучість перемогти?» Палата відповіла на це запитання однозначним «так» — у нас є така рішучість.

Шановний Член Leeds North West (Алекс Собель) привітав історичну думку, поставивши в контекст шлях України до державності, згадавши створення вікінгів у Київській Русі, скіфів і Криму. Він також згадав про давні зернові стосунки з Європою, що було цікавим відкриттям і яке заперечує велику частину пропаганди, що виходить із Кремля. Він звернув увагу на людську ціну війни в Україні.

Шановний Член Tiverton and Honiton (Річард Форд) говорив про шовінізм російської держави, що було влучним способом висловитися. Він окреслив підтримку нашої політики з боку своєї партії, за що я був вдячний. Він провів цікаву та актуальну паралель із російським досвідом вторгнення в Афганістан.

Право шановний. Депутат від Північного Дарема (пан Джонс) віддав належне стійкості українського народу. Він зазначив, що перше вторгнення відбулося у 2014 році. Для розуміння геополітичного шляху України 1992 рік у Лісабоні та 1994 рік у Будапешті є важливими датами, які ми всі повинні визнати, коли розглядаємо нашу позицію. Погляди його колег із парламентської делегації НАТО зі Східної Європи та країн Балтії були вітаються, тому що вони дуже актуальні. Я згоден з ним, що збільшення витрат на оборону не є ознакою розпалювання війни; ні — це найнадійніший гарант миру.

шановний Друг член Strangford (Джим Шеннон) говорив про важливість боротьби всієї нації, що було гарним способом висловити це. Він говорив про жорстокість російських військ, загрозу для країн Балтії та жахливий вплив на освіту молоді в Україні, який, безумовно, триватиме ціле покоління.

Я був вдячний тіньовому міністру оборони, чеснота. Член Вентворта та Дірна (Джон Хілі), який згадував про свій візит в Україну минулого тижня та про жахливий досвід, особливо молоді там; навів два приклади, коли молодь викрадали, відправляли в табори і казали, що України не існує. Що ж, уся палата знає, що Україна існує, і вона чудово довела це тиранічному загарбнику за останні два роки.

Я був вдячний, як завжди, правій шановній. Джентльмен за повторну підтримку політики уряду, а також за єдність і рішучість, які відображені в усій Палаті — попри політичний розкол. Він згадав про 800 миль лінії фронту, що вказує на масштабність виклику, який стоять перед неперевершеними українськими військовими. Відповідаючи на три його запитання, я можу запевнити його, що наша енергійна та динамічна підтримка у постачанні летальної допомоги та військовій підготовці продовжуватиметься. Наші зусилля знайшли відображення у збільшенні ресурсів цього року з 2,5 мільярдів до 3 мільярдів фунтів стерлінгів. Наша енергія в цьому кварталі буде відповідати нашій дипломатії в контексті важливих дипломатичних подій цього року, про які я вже згадував, і ми щиро будемо нарощувати промислове виробництво. Я даю йому зобов’язання, що ми будемо інформувати його та його колег з опозиції, як тільки це буде швидко.

Війна Путіна продемонструвала понад усе одне: він ніколи не зможе приборкати волю українців бути українцями, тому він повинен припинити свою непереможну війну та жахливі страждання, які він завдає українцям і росіянам, відкликавши свій сили. Путін також повинен знати, що це не той результат, який планують досягти Україна та її союзники. У січні прем’єр-міністр і президент Зеленський підписали історичну 100-річну угоду про партнерство, і все більше наших союзників наслідують цей приклад.

З моменту вторгнення Путіна в Крим ми допомогли навчити понад 65 000 українських військовослужбовців. З початку повномасштабного вторгнення ми направили майже 400 різних військових засобів; у перерахунку на вартість ресурсів, цього року це становить 3 мільярди фунтів стерлінгів. Ми робимо довгострокові інвестиції в безпеку України в повітрі, на суші та на морі, включно з проведенням цього тижня форуму з українськими оборонними компаніями.

У сукупності наша нинішня підтримка допоможе втримати Україну в боротьбі; наша постійна підтримка та дипломатія забезпечать його перевагу; і наша довгострокова підтримка та співпраця допоможуть українському народу відновити свою країну, зміцнити її оборону та стримати майбутню агресію. Путін думає, що він може пережити нас, але він не повинен сумніватися. Сполучене Королівство буде підтримувати український народ стільки, скільки буде потрібно.

Питання поставлено та погоджено.

Вирішено,

Що ця палата розглянула ситуацію в Україні.

Пане віце-спікер

(Сер Роджер Гейл)

Як члени палати знають, я особа, що займає цю посаду, завжди повністю неупереджена. Проте почуття палати з цього питання цілком одностайні — слава Україні

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи