Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.03.2024 21:12

Британські біржі готуються до торгівлі криптодеривативами

Адвокат. Голова Комітету з примусового виконання рішень Національної Асоціації адвокатів України

Короткий огляд останніх змін. Попередження для приватних інвесторів. Продаж роздрібним інвесторам залишається під забороною.

11 Березня 2024 року Управління з питань фінансової поведінки (FCA) повідомило офіційно, що «не заперечуватиме проти запитів від визнаних інвестиційних бірж (RIE) щодо створення ринкового сегмента Великобританії для біржових нот, забезпечених криптовалютними активами (cETN). Ці продукти будуть доступні для професійних інвесторів, таких як інвестиційні компанії та кредитні установи, які мають дозвіл або регульовані діяти лише на фінансових ринках.»[1]

Цим Лондонський регулятор продовжив тенденцію світових регуляторів вслід за США щодо підготовки до допуску на біржі «крипто деривативів».

В той самий час режим такого обігу не буде відрізняйся від існуючого, так біржі муситимуть забезпечувати контроль над торгами, професійні інвестори мають проводити свою діяльність відповідно до вимог FCA, зокрема cETN мають відповідати вимогам щодо лістингу та публікації проспектів. Система управління ризиками, на думку регулятора має відповідати до вимог професійних учасників ринків, в той же самий час роздрібні  споживачі не будуть допускатися до ринку криптодеривативів, так як вони вважаються шкідливими для роздрібного споживача через високі ризики. 

Також FCA наполегливо інформує та попереджає, що криптоактиви несуть високий ризик і вкладення в них можуть привести до втрати капіталу.

Таким чином, ринок великого крипто капіталу вважається небезпечним для роздрібного непрофесійного інвестора.

«FCA співпрацює з урядом, міжнародними партнерами та галуззю для розробки режиму регулювання криптоактивів Великобританії та провідних міжнародних стандартів у цій сфері.»

Яким чином пропонується далі, підготуватися до виходу криптодеривативів на Британський ринок?

1. Лістинг є обов’язковим [2]

2. FCA розгляне заявки на отримання cETN відповідно до  вимог до діяльності визнаних бірж Великої Британії [3] лише для професійних сегментів ринку. РІЕ мають створити лише професійні сегменти ринку.

3. FCA оцінюватиме заявки на лістинг там, де існує регульований ринок для cETN, на основі критеріїв, викладених у Правилах лістингу. Відповідно до вимог RIE Recognition Requirements 2.6.1, торговельні майданчики Великої Британії повинні забезпечити достатній контроль, щоб гарантувати, що торгівля проводиться впорядкованим чином, і забезпечити належний захист для інвесторів.

4. На біржі покладено обов’язок забезпечити, що ринок буде доступним лише для професійних  гравців [4], що гравці і біржі «розуміють природу ризиків, пов’язаних із допуском інструментів, прив’язаних до криптовалюти, до торгівлі, і переконані, що їх допуск до критеріїв торгівлі та засобів контролю за торгівлею належним чином зменшить ці ризики.»

5. Введена в  січні 2020 року FCA заборона для британських фірм, які пропонують або продають криптодеривативи та ETN, які забезпечуються (прив’язані) до певних типів криптоактивів, пропонувати такі криптодериватива роздрібним споживачам у Великобританії, лишається в силі.[5]

6. Раніше FCA повідомляло, що продовжуватиме переглядати свою позицію щодо cETN, звертаючи увагу на занепокоєння, викладені у звіті CATF відповідно до наших юридичних зобов’язань.

Окремо регулятор зазначив, що компанії які мають бажання просувати стейблкоіни на ринку Великої Британії мають керуватися правилами «фінансового просування»[6], а також усі «гравці» ринку мають відповідати мінімальним вимогам[7] та виконувати вимоги щодо недопущення оманливого маркетингу щодо криптоактивів[8]

Таким чином, стандартні процедури лістингу, проспекту емісії, вимог FCA до учасників ринку лишаються. Ринок криптодеривативів лишається закритим для роздрібного споживача. 

Хочеться звернути увагу Українських споживачів, що може збільшитися обсяг пропозицій, щодо «торгівлі криптою в Лондоні», що можуть надходити пропозиції від інвестиційних фондів та інвестиційних радників.

Якщо ваш «Лондонський інвестиційний фонд» чи цінні папери цього фонду не відображені на ресурсах FCA, інформація про вашого інвестиційного радника відсутня в реєстрі FCA і вам не можуть надати номер ліцензії, дозволу, посилання на реєстр чи «линк на лістинг» - то вас на 100% намагаються ввести в оману.

Докладна інформація щодо інвестицій в криптоактиви має бути отримана Вами до прийняття такого рішення у професійного юридичного чи інвестиційного радника, який спеціалізується на крипторинку чи питаннях регулювання крипторинку.

Так, зараз великий процент успіху розшуку викрадених криптоактивів і практика повернення через Англійську, Швейцарську чи Кіпрську судові системи доступна для великих приватних інвесторів, але ризик втрати і неможливості розшуку і повернення криптоактивів все одно є надзвичайно високим.

Тому приймайте зважені рішення.

Буду і далі Вас тримати в курсі.

[1] FCA updates position on cryptoasset Exchange Traded Notes for professional investors | FCA

[2] The Official List

[3] https://www.handbook.fca.org.uk/handbook/REC.pdf

[4] COBS 3.5 Professional clients - FCA Handbook

[5] COBS 22.6 Prohibition on the retail marketing, distribution and sale of cryptoasset derivatives and cryptoasset exchange traded notes - FCA Handbook

[6] PS23/6: Financial promotion rules for cryptoassets | FCA

[7] Cryptoasset AML / CTF regime: feedback on good and poor quality applications | FCA

[8] FCA issues 146 alerts in first 24 hours of new crypto marketing regime | FCA

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]