Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.10.2013 12:46

Екоінспектори і лісоруби змовилися, знищуючи Іванівський заказник?

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

На Тернопільщині біля с. Підгороднє триває масштабна вирубка заказника «Іванівський» задля прокладення лижероллерної та біатлонної траси. На сьогодні площа вирубки сягає декількох гектарів.

На Тернопільщині біля с. Підгороднє триває масштабна вирубка заказника «Іванівський» задля прокладення лижероллерної та біатлонної траси. На сьогодні площа вирубки сягає декількох гектарів.

Після мого звернення щодо незаконних дій з вирубки заповідного лісу, правоохоронці Тернопільщини почали розслідування кримінального правопорушення за ч.1 статті 252 Кримінального кодексу України.

 

Добре, що правоохоронці так оперативно відреагували на моє звернення, проте до перемоги ще далеко. У своєму зверненні я вимагав провести обрахування збитків, нанесених державі внаслідок вирубування заповідного лісу відповідно до нещодавно прийнятої Постанови Кабміну від 24.07.2013 "Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про природно-заповідний фонд". Відповідно до цієї такси, збитки за пошкодження кожного дерева можуть сягати 5515 грн.

 

Проте, відповідно до інформації, наданої листом №2-1/4764/3257 від 16.09.2013 року Державна екологічна інспекція у Тернопільській області повідомила, що 10.09.2013  року під час перевірки вказаної ділянки, інспекторами було нараховано збитки, нанесені державі у сумі 28 тис. 578 грн. матеріали перевірки листом №2-1/4697 від 10.09.2013 року направлені  Тернопільському міжрайонному  прокурору з нагляду за додержанням  законів у природоохоронній сфері для вжиття заходів прокурорського реагування.

 

Однак нарахована екоінспекторами сума збитків дорівнює, згідно таксі, лише шістьом незаконно знесеним деревам. Хоча знищені гектари заказника мали значно більшу кількість дерев. Більше того, інспекція ні слова не сказала про власне, факт прокладання траси через заказник. У зв’язку із цим я звернувся до органів прокуратури з проханням провести перевірку самої Держекоінспекції у Тернопільській області, яка, на мою думку, діяла у змові з нищівниками лісу. Саме тому вона і нарахувала такі малі збитки. Сподіваюся, прокуратура підтвердить факт змови і чиновники не обійдуться штафами, а отримають ув’язнення.

 

Враховуючи масштаб порушень вважаю за доцільне порушити кримінальну справу за ст. 252 ККУ та дослідити причетність до скоєння даного порушення посадовців місцевих органів влади.

 

Іванівський заказник - природоохоронний об'єкт, ботанічний заказник місцевого значення. Розташований поблизу села Підгородне Тернопільського району Тернопільської області, де на площі 57 га охороняється ділянка дубово-грабового лісу, під наметом якого зростають лілія лісова та любка дволиста (види рослин, занесені до Червоної книги України).


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]