Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2013 12:05

З вини КМДА кияни обурюються, іноземці дивуються штрафам за паління

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Після більше ніж року з дня прийняття Закону України щодо вдосконалення положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів, в Києві досі не встановлені таблички про заборону куріння у недозволених для цього місцях.

Після більше ніж року з дня прийняття Закону України щодо вдосконалення положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів, в Києві досі не встановлені таблички про заборону куріння у недозволених для цього місцях.

 

КМДА лише направила клопотання у відповідні інстанції про розміщення наочної інформації, що складається з графічного знака про заборону куріння з текстом такого змісту: «Куріння заборонено!».

 

Як на мене, ці таблички мали бути надруковані ще рік тому і розміщенні в належних місцях. Адже люди може й знають в загальних рисах про закон, але не знають про всі місця, де не можна згідно нього палити, а тому мимоволі його порушують. Крім цього, люди, які знають про норми закону, роблячи зауваження порушникам, на жаль, не можуть довести свою правоту і наражаються на конфлікти із залежними від нікотину.

 

Але, як то кажуть, незнання закону не звільняє від покарання за його порушення. Тому людей, звісно, штрафують за паління в заборонених для цього місцях, про що гордо звітує київська влада.

 

У 2012 році за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях у Києві до адміністративної відповідальності притягнуто 9301 особу, накладено штрафів на суму 107 тис. 357 грн. А з початку 2013 року: притягнуто до відповідальності 8060 осіб, накладено штрафів на суму 85 тис. 386 грн.

 

На жаль, через відсутність табличок існують випадки, коли деякі безсовісні представники правоохоронних органів стягували з людини, що палить штрафи безпідставно. Або люди просто не вірять в звинувачення, бо не знають про закон. Але найбільше дивують такі претензії з боку міліції іноземців, які обурені, що їх штрафують, адже в Україні відсутні таблички про заборону паління, що в цивілізованих країнах означає, що палити можна де заманеться.

 

Відповідно до закону, знаки повинні з’явитися в ліфтах, закладах охорони здоров’я, навчальних закладах, в приміщеннях на території спортивних і фізично-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, в підземних переходів, приміщеннях закладів ресторанного господарства та об’єктів культурного призначення, на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів тощо.

 

Ці таблички дуже важливі і їх треба розвісити якнайшвидше. Але оскільки їх ще не виготовили, то я би запропонував владі до згаданого тексту - «Куріння заборонено!» - додати інформацію про суму штрафу за порушення закону, щоб людина усвідомлювала, яке покарання чекає на неї вразі його невиконання. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]