Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.06.2013 13:20

Запропонував визначити чіткі строки повноважень депутатів місцевих рад

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Запропонував визначити чіткі строки повноважень депутатів місцевих рад, обраних на позачергових, повторних або перших виборах, як це передбачено Конституцією.

Запропонував визначити чіткі строки повноважень депутатів місцевих рад, обраних на позачергових, повторних або перших виборах, як це передбачено Конституцією.

 

Відповідний проект Закону №2241а про внесення змін до деяких законів України з метою визначення чітких строків повноважень депутатів місцевих рад, обраних на позачергових, повторних або перших виборах зареєстровано у Парламенті.

 

Пропозиції в рамках законопроекту щодо внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», Закону  України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», в частинах, які регламентують строк повноважень депутатів місцевих рад, щойно озвучив на брифінгу у ВРУ.

 

Сьогодні більшість ВРУ не хоче призначати вибори Київського міського голови та Київради, посилаючись на рішення КС щодо можливості продовження повноважень депутатів місцевих рад. Через це громада не може переобрати собі нову, кращу за існуючу, владу. Оскільки діяльність Київради знаходиться поза юридичним полем, цей законопроект унормовує цю ситуацію та інші, що можуть виникнути в майбутньому. Запропоновані мною зміни до законодавства унеможливлять неоднозначність в обчислювані строків при призначенні позачергових, повторних або перших виборів.

Я не кажу, що мій варіант є однозначним і безапеляційним, я лише пропоную законний спосіб вирішення проблеми.

 

Відтак, відповідно до законопроекту, строк повноважень місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, не може перевищувати визначеного Конституцією України строку повноважень місцевої ради, обраної на чергових місцевих виборах. Повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на наступних (чергових або позачергових) виборах, а у випадку сплину терміну повноважень згідно з ч. 8 ст. 45 цього Закону - в останній день встановленого строку.

 

Повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і припиняються в день закінчення строку повноважень цієї ради, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]