Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.05.2015 12:04

Не ходите дети в Африку гулять, якщо запрошення - нігерійським листом

Інвестиційний консультант

Мишоловка для шахрая своїми руками

НІГЕРІЙСЬКІ ЛИСТИ. Хто пам'ятає? Вони досі є, і жертви шахрайств є, і в Україні. І шахраї ці - вже в Києві, зокрема студенти-нігерійці з Харківських ВУЗів.

Подзвонила тиждень знайома, довірливу дівчину "взули" на суму, ну до сотні тисяч гривень. Ніби гибле діло, плакали грошенята. АЛЕ. Було бажання відстояти, покарати, повернути. Ну і трохи (а насправді багацько) фарту.

  •          отримував шахрай кошти в Україні;
  •           на українську ...банківську картку;
  •           іноземець із дозволом на проживання в Україні (громадянин Нігерії, який збіг);
  •           виявився жадібним – підняв ставки до майже півмільйона гривень.

Тож недовго тойво, голову тримали в піску, посипану попелом. І замість «всепропало» - тиждень малювали і втілювали сценарій, який далі потерпіла по сценарію «ввімкнувши блондинку» втілювала. Щоб «нещасного біженця» витягнути на зустріч для передачі коштів готівкою, а не грошовим переказом, ще й приїхати «на чужу територію» - до потерпілої. Далі збирали матеріали для кримінальної справи – свідки, листи, аудіозаписи, квитанції, роздруківки переписки та дзвінків. Також домовились щодо швидкої передачі за запитом міліці відомостей з банку та від оператора мобільного звязку.

Наслідок – «лайт-маскі-шоу» та оперативне повернення повної суми, отриманої від довірливої жертви. Без «договірняків» із силовиками, які навпаки, самі спочатку сміялись в обличчя при написанні заяви у черговій частині. Без «людей спортивної статури» та закриття в підвалі. Просто згадав свій колекторський досвід ведення переговорів та залізних аргументів, та освіжив у пам’яті склад злочину по 190 ст. ККУ «шахрайство», разом із судовою практикою, здебільшого сумною для постраждалих, і яка дозволяла вже «навчитись на чужих помилках».

Тиждень був виснажливий, але того вартий. Сума ніби не астрономічна, але для когось в нашій країні може виявитись значною, особливо якщо «пропали» позичені в близьких кошти.

Висновки які я зробив для себе, і які б хотів «запустити в інфопростір»:

  1. будьте пильні, особливо відносно грошей – не приймаєте гарячкових «інвестиційних рішень», безкоштовний сир – таки лише в мишоловці. Особливо, виходячи із даного кейсу – остерігайтесь в Києві та Харкові, ну самі зрозуміли кого;
  2. залучайте фахівців, бажано з різними і необхідними вам досвідом, баченням, доступним інструментарієм. У даному разі успіх залежав як від моїх порад та консультацій правоохоронців, які відрізнялись діаметрально протилежним настроєм, так і від людей, що «якісно захлопнули мишоловку». Витягніть одну ланку і ланцюг розсиплеться, адже диявол ховається в деталях;
  3.  «не всі менти - козли». У процесі спілкування із міліцією в рамках цієї справи я пройшов через увесь спектр почуттів «від любові до ненависті» і навпаки. Якщо міліція каже, що не може вам допомогти – то зазвичай це означає, що їй чогось не вистачає – свідків, доказів, мотивації (чи пряника - посмішки/сліз від симпатичної дівчини, чи налигача – скарги або дзвінка на гарячу лінію щодо їх бездіяльності).
Усе, гарного дня :)
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]