Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2023 16:04

Ментальне здоров’я співробітника під час війни – справа роботодавця

Внутрішній психолог МХП, тренерка SIY

Який внесок у well-being колективу можуть зробити компанії

Українська реальність вимагає від компаній та їхніх співробітників адаптуватися до надзвичайних обставин. І однією з найбільших проблем, з якою стикаються люди, є збереження ментального здоров'я під час повномасштабної війни. В цьому контексті роботодавці мають велику відповідальність за підтримку добробуту своїх працівників. Одним зі шляхів здійснення цієї підтримки є програма від Google Search Inside Yourself («Пошук усередині себе», SIY), яка об'єднує нейронауку, емоційний інтелект і практики mindfulness, спрямовані на підвищення рівня емоційної зрілості та лідерства серед співробітників.

Трохи про програму…

Однією з ключових рис програми SIY є інтеграція нейронауки та mindfulness практик у бізнес-сфері. Програма сприяє розвитку емоційної зрілості та лідерства, базуючись на емоційному інтелекті. Важливим аспектом є те, що SIY пропонує новий погляд на розвиток лідерства, який не обмежується лише керуванням іншими, але надає інструменти для самопізнання та самокерування. Ці навички дозволяють бути лідером  який заслуговує довіри, демонструє якості загальної людяності та вміє приймати складні рішення в непрості часи.

Співробітники навчаються опановувати свої емоції, керуватися уважністю та концентрацією, що позитивно позначається на їхній продуктивності та взаємодії з командою.

В умовах війни чи інших стресових ситуацій такі навички стають надзвичайно важливими. Учасники вивчають, як швидше відновлювати себе та зберігати психологічний комфорт у непередбачуваних умовах. Це допомагає зберегти ефективність та психічне здоров'я.

Досягнення в цих областях також сприяє поліпшенню комунікації та взаємодії між співробітниками. Це допомагає підтримувати людяність і цілісність навколишнього середовища, навіть в умовах стресу та невпевненості.

Досвід впровадження SIY

Програма SIY є доказом того, що компанії можуть брати активну участь у забезпеченні стресостійкості своїх співробітників в умовах війни та кризових ситуацій.

Програма SIY стала окреслювати новий стандарт у підході МХП до підтримки психічного здоров'я. Проте в реаліях життя українців важливо було адаптувати її до особливих викликів. Ми взяли на себе завдання внести зміни та підлаштувати SIY під потреби наших колег, пройшовши сертифікацію від творців програми.

Ми звернули увагу на цю програму через її високу результативність, адже, за офіційними даними творців SIY, понад 79% учасників після проходження програми зазначають про збільшення рівня енергії, 85% — розвивають якості спілкування з іншими, а 91% — покращують здатність протистояти стресу та зберігати спокій у складних ситуаціях.

Результати програми

Однією з особливостей цієї програми є акцент на практичних навичках і вправах. SIY розпочинається з практики роботи з собою, і це важливий крок у будь-якому процесі вдосконалення. Програма розрахована на те, щоб кожен співробітник міг знайти 10-15 хвилин на підтримку себе, на вивчення та розвиток власних навичок.

Сьогодні ми маємо приблизно 100 співробітників, які пройшли програму та вже можуть оцінити її ефект. Перед початком та після участі в SIY учасники проходять опитування, яке допомагає потім порівняти відповіді та сформулювати результати. Програма вже зібрала безліч позитивних відгуків. Колеги відзначають покращення стресостійкості, розвиток якості спілкування з іншими та збільшення рівня енергії. Загалом за усіма критеріями оцінки їхній психоемоційний стан покращився на 24%.

Стабілізування та підтримка ментального здоров'я співробітників не лише моральний обов'язок роботодавця, але й важлива інвестиція в успіх і стійкість українських компаній у непрості часи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]