Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2020 14:57

Газовій біржі бути! Наступний етап розвитку ринку газу в Україні

Директор із регуляторної політики та міжнародних відносин Оператор ГТС України

Сьогодні Верховна Рада України прийняла важливий для ринку газу законопроєкт «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі природного газу», № 3176.

Ця законодавча ініціатива, зокрема, дозволить Оператору ГТС вийти на біржу і купувати газ щодня для потреб балансування системи та на виробничо-технологічні витрати.

Для ринку газу в Україні - це довгоочікуваний законопроект, робота над яким почалася ще у 2018 році. Він є ще одним важливим кроком до створення ліквідного газового ринку в Україні у відповідності зі стандартами ЄС. Його підтримували наші міжнародні партнери та різні бізнес асоціації.  

І ось, з яких міркувань: 

В разі, якщо біржа запрацює ефективно, то з розвитком біржової торгівлі газом український ринок може сформувати власний індекс ціни на газ, на який в подальшому будуть орієнтуватись також міжнародні партнери. Це важливо, бо сьогодні ми змушені користуватися різними формулами, які не є прямим показником саме ринку газу в Україні, а іноді є лише орієнтиром із інших регіонів, а тому відображають не зовсім коректні умови для нас. 

Без участі найбільших покупців біржа не може бути ліквідною. Відтак, роль Оператора ГТС в запуску активної роботи газової біржі в Україні полягає, перш за все, у підвищенні ліквідності ринку. Виконуючи функцію балансування газотранспортної системи, визначену законодавством, Оператор ГТС зобов’язаний підтримувати певний технічний обсяг газу в системі для забезпечення безперервності транспортування газу магістральними газопроводами. Саме закупівля газу для балансування на  біржі дасть можливість Оператору ГТС в будь-який момент купити додатковий обсяг газу чи продати надлишковий обсяг газу за одну торгову сесію. Оператор ГТС та оператор газосховищ (АТ «Укртрансгаз») також використовують доволі багато газу для власних виробничих потреб. Вихід такого учасника як Оператор ГТС на газову біржу, як свідчить міжнародний досвід, є передумовою розвитку конкурентного середовища та становлення ринкових цінових індикаторів на газ. 

Ціна на блакитне паливо за результатами біржових торгів формується щоденно у відповідності із сучасними ринковими тенденціям. Натомість, процедура закупівлі газу за тендерними процедурами на Prozorro може тривати кілька місяців, що нівелює принципи короткострокового балансування системи. Так уже зараз, у порівнянні з цінами проведених тендерів на Prozorro, середні ціни на газ за біржовими торгами на Українській енергетичній біржі є нижчими. Це логічно, бо торгівельні площадки мають різне адміністрування та цілі, але для торгівлі такими товарами як природний газ (commodities) кращим є саме динамічне ціноутворення із стандартизованими умовами. 

На першому етапі доступ до газової біржі, і відповідно можливість купити газ за ринковою ціною за один день, із державного сектору економіки отримає оператор ГТС та оператор газосховищ. Ці гравці і їх команди є найбільш професійними (кваліфікованими) учасниками торгівельних площадок в силу того, що їх бізнес прямо пов’язаний із знаннями ринку газу.

На другому етапі, з 1 липня 2021 року, доступ до біржі отримають усі інші суб’єкти ринку природного газу державного та комунального сектору. Відповідно державні компанії та комунальні підприємства зможуть оперативно вирішувати поточні потреби купівлі додаткових обсягів газу та зрештою зможуть економити кошти. 

Реформа ринку газу – є однією із найбільш складних, довготривалих  і, тим не менш успішних, реформ, яка вже дозволила Україні досягти значних успіхів. З розвитком біржової торгівлі газом, очікується що промислові споживачі та постачальники газу іншим суб’єктам ринку зможуть купувати газ за цінами, які більш повно відображають саме українські реалії конкуренції, видобутку та ринкових умов.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]