Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.07.2020 13:40

Будівельна Чехія: Чому Україна комфортніша і вища в Doing Business

Голова Державної сервісної служби містобудування України

В рейтингу Doing Business 2020 за показником простоти організації будівництва Чехія посідає 157 місце. Україна за цим же показником обіймає 20 сходинку

Я вже розповідав про регулювання будівельних процедур і отримання дозволів в Польщі. А також про досвід нашого сусіда в питаннях децентралізації, яка є метою і нашого Держсервісбуд в Україні. 

Сьогодні наведу приклад Чехії. У цій європейській країні будівництво будь-яких об'єктів регламентується Будівельним законом від 2006-го року та відповідними до нього положеннями.

У Чехії працює децентралізація. Для отримання дозволу на будівництво потрібно звертатися до місцевого будівельного комітету з чітко зазначеним переліком документів. В нас такий перелік внаслідок реформи об’єднаний в єдиний чек-лист.

Місцевий будівельний комітет в Чехії оголошує про початок процесу видачі дозволу і призначає збори за участю громадськості. Як правило, дата зборів оголошується заздалегідь за 15 днів. А сам процес видачі дозволу може затягнутися до 60 днів та навіть більше. Чеська процедура вважається однією з найскладніших в Європі. В законодавство навіть була внесена поправка, яка полегшує отримання дозволу на будівництво приватного будинку - термін скоротився і тепер становить до 30 днів.

Згідно зі статистикою Світового банку, яка наводилася в дослідженні Doing Business, в середньому отримання всіх необхідних для початку будівництва паперів в Чехії займає 246 днів. За цей час потрібно зібрати 21 документ. В рейтингу Doing Business 2020 за показником простоти організації будівництва Чехія посідає 157 місце.

Україна в Doing Business 2020 за цим же показником обіймає 20 сходинку. За рейтингом в нас раніше на всі дозвільні процедури могло піти 72 дні. Але внаслідок реформи все буде набагато швидше і представники будівельної галузі на дозволи витрачатимуть 5 днів.

Також варто знати, що в Чехії будівельні норми не носять обов'язковий, а лише рекомендаційний характер. Але це не означає, що через це страждає якість.

Будівництво в Чехії будь-яких об'єктів, що вимагають отримання будівельного дозволу, а також об'єктів, що відносяться до культурних пам'яток, повинна проводити будівельна фірма, яка зможе забезпечити ведення будівництва фахівцем, що має відповідну авторизацію.

Також в договір про будівництво необхідно включати пункт про якість проведених робіт. Він зобов’язує будівельну фірму проводити роботи згідно з діючими будівельними нормами.

Дозвіл на будівництво в Чехії діє два роки. В Україні ж дозвіл дійсний до завершення будівництва, якщо виданий після 2011 року.

Реформа містобудування дозволяє зробити процедуру отримання дозволу в Україні швидкою та зручною. Ми будемо максимально підтримувати, відповідати на запитання і консультувати учасників будівельної галузі, щоб уникнути неточностей в документальній процедурі. Цей комплекс повинен створити комфортні умови для всіх. А внаслідок децентралізації Україна стане прикладом для багатьох країн Європи.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]