Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.07.2019 16:01

Лікарі без зарплати? Гройсман знає, чому

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

2 липня в Одеській області закрили дитяче відділення Болградської центральної районної лікарні.

В медзакладі не лишилося педіатрів - Одещина є одним з лідерів-регіонів по виїзду фахових спеціалістів за кордон на заробітки.

Певно, кожен з нас, читаючи про мільйони заробітчан з України в сусідній Польщі, замислювався – а чому в нашій країні лікарі не отримують належної зарплати? Або чому в нас в країні не будуються садочки, а в лікарнях немає ліків?

Питань багато, почнемо з головного, яке роз’яснить відповіді на інші: Чому в Україні не відбулася медична реформа, або до чого тут прем’єр Гройсман.

9 травня в матеріалі «Як "підстригти" місцеві бюджети, або Де взяти гроші на мажоритарні округи», я писала що Кабінет міністрів не додає коштів місцевим радам на ліки, заробітні плати персоналу медустанов, бо субвенція на зарплату медичному персоналу має покриття з державного бюджету тільки 50% - решту повинні витягнути зі своїх бюджетів місцеві ради. А майже рік тому я розповідала, як Кабінет міністрів України вбив фінансову децентралізацію.

Всі лікарні, що є в наших містах та селах, є комунальними. Коли ви приходите до лікарні, то вправі розраховувати на те, що вас обслуговують лікарі. Фахівці мають приймати пацієнтів у кабінетах із ремонтом та обладнанням, а в самому закладі повинно бути опалення, світло та вода. Й. звичайно, що в лікарні повинні бути ліки. Ми хочемо отримувати якісні медичні послуги. Й маємо на це право, закріплене Конституцією України. Але не отримуємо її, а наші лікарі виїжджають закордон такими темпами, що скоро закриватимуться не тільки відділення, а й цілі лікарні.

Чому наші лікарі не отримують належну заробітну плату. Причина проста – в країні центральна виконавча влада на це не дає коштів. Якщо говорити відверто – Кабінет міністрів України під керівництвом Володимира Гройсмана не виділяє гроші на заробітну плату лікарям.  Саме голова українського уряду має всю повноту влади задля забезпечення коштами усіх потреб медичної сфери. Та пан Гройсман свідомо ігнорує право українців на отримання належного медичного обслуговування.

В якій спосіб Кабінет міністрів України, очолюваний Володимиром Гройсманом, маніпулює свідомістю людей? Поясню.

Кошти на заробітну плату лікарям виділяються з державного бюджету. Підкреслю: це має бути 100%-кове покриття саме з держбюджету. В 2019 році на заробітну плату лікарям Кабінет міністрів виділив тільки 50% від потреби. А все інше нехай дофінансовують місцеві бюджети, вирішив Гройсман. Це призводить до того, що місцеві бюджети фінансують те, що має фінансувати державний бюджет – голови міст та селищ урізають власні бюджети, які мають йти на потреби своїх громад, та вимушені «гасити пожежі», які їм влаштовує прем’єр-міністр.

Тобто, український Уряд відмовляється оплачувати працю українських лікарів, тим самим грубо порушуючи Конституцію України в частині безкоштовного забезпечення медичного обслуговування громадян – кошти місцевих бюджетів повинні витрачатися на потреби громад, а не перемикатися на те, що повинна забезпечувати держава.

Вдумайтеся у цифри, які на фахівцях «економіть» наш бережливий прем’єр. Лише в самій Київській області уряд Гройсмана недофінансував на зарплати лікарям 421 000 000 гривень. Тож коли мешканці Білої Церкви, Вишгороду чи Бориспільського району приходять до лікарні, де не отримують належну медичну послугу, вони мають знати – це для них зробив саме прем’єр-міністр Гройсман, бо кошти з державного бюджету не були виділені належним чином в достатній кількості. Наприклад, з місцевого бюджету Білої Церкви таким чином Кабмін забрав 58 млн. грн., з бюджету Бориспільського району - 22 млн. грн.

10 липня відбулося засідання регламентної комісії Київської обласної ради, на якому колеги-депутати підтримали моє депутатське звернення до Кабінету міністрів України про терміновий перерозподіл медичної субвенції та повноцінне забезпечення коштів на заробітні плати лікарям. Київська область має будувати дитячи садочки, дороги та школи й всіляко розвиватися, а не забезпечувати виконання державної функції, яку не виконує Кабінет міністрів.

А лікарі мають знати: якщо у вас немає заробітної плати, то це питання не до вашого мера, а до голови уряду Володимира Гройсмана.

Це й є ваша стратегія, пане Гройсмане? А в якому місці вона українська?

Тож будемо свідомі, шановні читачі, та розуміти, хто що каже, та хто за що в країні відповідає. Давайте дивитися не на бігморди, а на реальні справи.

Дякую колегам-депутатам обласної ради за підтримку звернень. Закликаю всі місцеві міські, районні та обласні ради не мовчати, а починати говорити. Бо вас роздягає Кабмін Гройсмана.

Слідкуйте за моїми блогами про фінансову децентралізацію аби першими знати, чому вона не відбулася та як її знищив прем’єр-міністр Гройсман. Оберемо собі нову достойну владу, яка не буде нам брехати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]