Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2019 11:40

Реформування економічного блоку правоохоронних органів давно назріло

Політик, заслужений економіст України, народний депутат України IX скликання

Ще перед вступом на посаду нового Президента його команда згадувала про напрями своєї діяльності.

Серед пунктів – створення Служби фінансових розслідувань, яка перебере не себе частину функцій СБУ та Нацполіції.
Дискусії щодо необхідності існування такого єдиного органу в державі точаться майже 10 років, проте тільки в березні 2018 р. було зроблено перший реальний крок до її реалізації — разом із колегами зареєструвала законопроект №8157 «Про Національне бюро фінансової безпеки України», яким запропоновано абсолютно нову модель протидії фінансовим злочинам. Законопроект було визначено Президентом Порошенком як невідкладний, проте до розгляду його по суті в сесійній залі справа не дійшла. Уряд так і не визначився щодо реформи, оскільки система сама себе реформувати не в змозі. Натомість на авторів обрушилвся шквал критики і звинувачень – від втручання парламентаріїв у поле діяльності Міністерства фінансів до нібито намагання Президента створити «монстра під себе».

Ну от, Президент змінився і обіцянки створити єдиний правоохоронний орган заграли новими-старими барвами. Причому звучать такі обіцянки від радників нового Президента.

Так, у нещодавньому інтерв’ю Денис Монастирський, який у новій команді відповідає за зміни у правоохоронній сфері, зазначає, що новий орган має створюватися поступово з переходом до нього повноважень від існуючих органів, які припинять своє існування. Це яскрава відповідь на закиди щодо відсутності в законопроекті про НБФБ прямої норми про миттєву ліквідацію, наприклад, податкової міліції. Ліквідацію підрозділів по боротьбі з фінансовими злочинами буде забезпечено через низку змін до Кримінального процесуального кодексу і Кримінального кодексу. Саме НБФБ матиме в основній підслідності ті статті, якими зараз зловживають вказані структури (ст. 191, 205, 212 тощо). 

Крім того, представник нової команди окреслив перспективи – відбір до нового органу працівників із досвідом, але з обов’язковою перевіркою на доброчесність. Таким принципом при напрацюванні законопроекту ми й керувалися: суворі умови відбору, але жодних квот або заборон на працевлаштування колишніх працівників нині діючих правоохоронних органів. Відбір працівників НБФБ здійснюватиметься на основі конкурсу, в ході якого здобувачі проходитимуть співбесіду, а також складатимуть кваліфікаційний іспит, за результатами яких кандидати можуть бути включені до кадрового резерву. Після проходження спеціальної перевірки претенденти направлятимуться в Тренінговий центр, де вони проходитимуть спеціальну підготовку. По завершенню навчання потенційні співробітники мають скласти випускний іспит, що включатиме тестування та практичне завдання. Отже, фактично кожен зможе претендувати на посади в НБФБ, якщо доведе свої професійні здібності та що є гідним цієї роботи.

Щодо превалювання в роботі нового органу аналітичної складової, то  вона стане головною для НБФБ, і така модель успішно працює в більшості європейських країн, завдяки чому правоохоронцям вдається розкривати системні економічні злочини без втручання в діяльність бізнесу та проведення щодо нього агресивних процесуальних дій – обшуків, вилучення документів і техніки. Використання нових ризик-орієнтованих методів кримінального аналізу системи своєчасного виявлення та усунення системних загроз у сфері публічних фінансів буде основним у діяльності НБФБ.

Не можу не відреагувати і на коментарі щодо «роздутих» повноважень Президента при призначенні і звільненні директора нової структури. Чому вона не може бути службою у складі уряду? Тому, що ні Мінфін, ні МВС, ні Мін’юст не можуть перевіряти самих себе в разі, якщо стануть об’єктами сфери діяльності НБФБ. Адже до повноважень НБФБ належатиме розслідування злочинів, що стосуються як дохідної, так і витратної частини бюджетів усіх рівнів. Тому цей орган не може бути підпорядкований жодному з розпорядників бюджетних коштів, він повинен бути рівновіддаленим від усіх та нейтральним до всіх органів виконавчої гілки влади.

Зрештою, роль Президента у призначенні чи звільненні директора НБФБ може бути зведена до простої формальності — підписання указу про призначення або звільнення.

Міркування щодо чисельності нового органу також приємно вразили: якщо раніше нам закидали, що до 4 тис. працівників НБФБ — це надто багато, то тепер звучить теза про те, що у цього органу повинен бути значно ширший функціонал і набагато більший штат співробітників, ніж у нещодавно створений НАЗК, НАБУ, ДБР.

А взагалі законопроект №8157 ідеологічно та концептуально відповідає баченню, викладеному в інтерв’ю представника нової команди, і може бути взятий за основу та проголосований у першому читанні. Зміни до законопроекту можна буде внести між першим і другим читанням. Головне – почати його розгляд у парламенті і дати старт реформі економічного блоку правоохоронних органів, яка давно назріла. Чи є таке бажання у команди Президента — питання риторичне. Діяти необхідно вже, пане новообраний Президент, адже, складаючи концепції і програми діяльності, не встигнете схаменутися, коли і Ваш термін перебування на посаді закінчиться.  

Отже, законопроект є. Потрібно тільки продемонструвати політичну волю до захисту українського бізнесу від тиску. Бізнес уже зачекався.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]